1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Başbakan'dan Açıklamalar
Başbakandan Açıklamalar

Başbakan'dan Açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Afrika açılımı kapsamında geldikleri ilk yerlerden birinin Senegal ve Dakar olduğunu ifade etti..

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Afrika açılımı kapsamında geldikleri ilk yerlerden birinin Senegal ve Dakar olduğunu ifade ederek,“Bizim Türkiye’nin Afrika ile yeniden buluşmamızın, yeniden kucaklaşmamızın adeta ilk adresi oldu.” dedi.

Türkiye-Senegal İş Forumu’nda konuşan Erdoğan, forumun iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlamasına vesile olmasını temenni etti.

Senegal’in Türkiye açısından müstesna yerine değinen Erdoğan, dün, köle ticareti için kullanılan Goree adasını ziyaret ettiğini hatırlattı ve Senegal’in o günlerden bu yana kat ettiği mesafeye dikkat çekti.

Afrika’ya ilk gelenlerin (Batılıların), kıtanın zenginliklerini sömürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, açgözlü bu kişilerin, Afrika’nın insanını dahi gasp ettiğini dile getirdi. Goree adasındaki hücrelerde Afrikalıların nasıl zulme uğradığı ve 150 milyon kölenin nasıl Amerika’ya götürüldüğü konusunda bilgilendirildiğini ifade eden Erdoğan, “İşte Batı emperyalizmi budur. Bunu acımasızca yaptılar.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Afrika’nın genç, güçlü ve cesur insanlarını kandırarak uzak coğrafyalarda savaşmaya götürdüklerini belirterek, bunlardan birinin de Çanakkale Savaşı olduğunu hatırlattı. Erdoğan, Osmanlı’nı yanında savaşacakları yalanıyla kandırılan Senegalli askerlerin Çanakkale’de ezan sesi duyunca silahlarını bıraktığını ve ülkelerine geri götürüldüklerini kaydetti. Erdoğan, İngiliz ve Fransızlara ait topları imha eden Senegallilerin ise orada şehit edildiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Savaşmak için gelen Senegalliler, orada kardeşleriyle savaşmayı reddedince hem bizim tarihimizde hem Senegal tarihinde kahraman oldular. Başbakan Erdoğan, Senegal’le tarihten gelen bu bağı daha da geliştirmek istediklerini vurguladı.

“250 MİLYON DOLARA ULAŞIR MIYIZ? OUI!”

Türkiye ve Senegal’in müteahhitlik ve savunma sanayinde müşterek faaliyetler yapabileceklerini dile getiren Erdoğan, 130 milyon dolarlık ticaret hacmini yetersiz bulduğunu ifade etti. “Bunu 250 milyon dolara çıkaralım.” çağrısı yapan Erdoğan, salondaki işadamlarından gelen Fransızca ‘evet’ (oui –vıy) sözünü tekrar ederek, “Evet, cevap geldi. Vıy. Yakalarız.” dedi.

MUSA SOW’A, "SENEGAL’E FRANSIZ KALMA” ÇAĞRISI

Türkiye’deki Senegalli futbolcuların da iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağladığını belirten Erdoğan, Fenerbahçeli Musa Sow’u kahvaltıda ağırladığını hatırlattı. Sow’a “Fransa’ya takılıp kalma, Senegal’i ihmal etme. Senegal’e sık sık git.” tavsiyesinde bulunduğunu aktaran Erdoğan, “Bazıları buradan Fransa’ya gidip Senegal’e Fransız kaldılar.” diye konuştu. CİHAN

Erdoğan: Senegal, Afrika ile yeniden kucaklaşmamızın adresi oldu

Erdoğan: Senegal, Afrika ile yeniden kucaklaşmamızın adresi oldu

Erdoğan: Senegal, Afrika ile yeniden kucaklaşmamızın adresi oldu

Erdoğan: Senegal, Afrika ile yeniden kucaklaşmamızın adresi oldu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.