1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Batı Nabucco Hükümetler Arası Toplantısı Yapıldı
Batı Nabucco Hükümetler Arası Toplantısı Yapıldı

Batı Nabucco Hükümetler Arası Toplantısı Yapıldı

Doğalgazın Avrupa’ya aktarılması için Yunanistan-İtalya hattıyla yarışan Batı Nabucco projesi için üçüncü hükümetlerarası toplantı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapıldı.

A+A-

Doğalgazın Avrupa’ya aktarılması için Yunanistan-İtalya hattıyla yarışan Batı Nabucco projesi için üçüncü hükümetlerarası toplantı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapıldı.

Avusturya, Macaristan, Romanya ve Türkiye’nin yanı sıra görüşmeye Avrupa Komisyonu (AK), IOMF, Avrupa Yatırım Bankası temsilcileri de katıldı.

Toplantıda konuşan Bulgaristan Başbakan Boyko Borisov, Haziran ayına kadar projenin Bulgaristan kısmı olan 424 kilometrelik boru hattının inşasına başlanacağını duyurdu.

Nabucco West’in tekellerin düşmesi için tek alternatif olduğunu vurgulayan Borisov, görüşmeye katılan AK temsilcilerine dönerek “İstediğiniz projeyi destekleyin, fakat bu projeyi finanse etmesseniz, Nabucco yarın hazır olduktan sonra doğalgazı size daha pahalıya satarız.” latifesini yaptı. Avrupa’dan net vade tarihleri talep eden Borisov, daha fazla bekleyerek lüzümsuz görüşemelere masraf yapılmasına gerek olmadığını vurguladı.

Ekonomi Bakanı Delyan Dobrev de Türkiye ile Bulgaristan arasındaki boru hattının inşasına Haziran ayına kadar başlanmasını istediklerini belirtti. Bu hattın 75 kilometresinin Bulgaristan topraklarında olduğuna değinen bakan, projeyi erken başlatabilmek için Nabucco International konsorsiyumun bir alt şirketi kurulmasına sıcak baktıklarını aktardı.

TANAP projesinin de Bulgaristan kısmındaki inşaatı desteklediklerine inandığını belirten bakan, “Türkiye-Bulgaristan hattının yapılabilmesi için Bulgar sınrını Marmara’ya bağlayacak 150 kilometrelik hattın yapılması gerekiyor. TANAP hissedarların yüzde 80’i aynı zamanda Şah Deniz 2’de de hisseye sahip” dedi.

Dobrev, 18 Ocak’a kadar Şah Deniz 2 konsorsiyumun Nabucco International’a ait hisselerin yüzde 50’sini satın almasını beklediğini açıkladı.

Türk tarafından görüşmeye Enerji ve Tabi Kaynakalar Bakan Yardımcısı Murat Mercan iştirak etti. Mercan, TANAP’ın imzalanmasıyla Azerbaycan doğalgazının Türk sınırına kadar taşınma işlemi belirlenmiş olduğunu, bundan sonra meselenin gazın hangi yolla Avrupa’ya taşınacağı üzerinde durulacağını belirtti.

Mercan, “Bu yolun Haziran 2013’e kadar karara bağlanması bekleniyor. Bu süreç içerisinde iki proje yarışıyor. Birisi TAP dediğimiz Yunanistan ve İtalya’dan geçen bir proje olup, diğeri de Batı Nabucco olarak tanımlanan Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçerek Avusturya’ya uzanacak bir hat projesidir.” diye konuştu.

İki proje arasında karar verilebilmesi için ekonomik bir takım gerekçeler değerlendireceğini belirten bakan yardımcısı, önümüzdeki 6 ayın her iki proje için de kritik olduğunu söyledi. Murat Mercan, Türkiye’nin her iki alternatif üzerindeki değerlendirmesinin sürdüğünü de ekledi. CİHAN

Batı Nabucco hükümetler arası toplantısı yapıldı

Batı Nabucco hükümetler arası toplantısı yapıldı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.