1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bayraktar: Evsel Atık Ayrıştırma Sistemi Zorunlu Olacak
Bayraktar: Evsel Atık Ayrıştırma Sistemi Zorunlu Olacak

Bayraktar: Evsel Atık Ayrıştırma Sistemi Zorunlu Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle inşa edilecek binaların bir bölümünde evsel atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak sistemin zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle inşa edilecek binaların bir bölümünde evsel atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak sistemin zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Üç ve daha katlı binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi kurulacağını belirten Bayraktar, “Sistem devreye girdiğinde çöpler; evsel atık, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak.Bu sistemde; toplanan ayrıştırılmış atıklar; belediyeler veya lisanslı kuruluşlar tarafından alınarak geri dönüşümü yapılacak; bu sayede hem ülke ekonomimize katkı sağlanmış hem de çevremiz korunmuş olacaktır.” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dünya Çevre Günü etkinliğine katıldı. Etkinlik kapsamında en temiz belediyeler, organize sanayi bölgeleri ve şirketlere ödül verildi. Etkinlikte konuşan Bakan Bayraktar, son yıllarda Türkiye’nin sahip olduğu sosyo-ekonomik dinamizm ve kalkınma ivmesine paralel sürdürülebilir kalkınmanın en önemli bileşenlerinden çevre konulu mevzuat ve uygulamalardaki gelişmelerin takdire değer olduğunu söyledi. 2002 yılında 145 atıksu arıtma tesisi ile 248 belediyeye hizmet verilirken bu rakamın bugün 428 atıksu arıtma tesisi ile 550 belediyeye çıkarıldığını anlatan Bayraktar, “2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 35’inin Atıksuyu arıtılmakta iken bugün itibarıyla belediye nüfusunun yüzde 72’sinin atıksuyu arıtılmakta. 2023 yılı itibarıyla bu oran yüzde 100’e çıkacak. 2002 yılında böyle bir uygulama yokken, bugün ülkemizde 10 bin m3 gün üzerinde atıksu deşarjı yapan tüm işletmeler online oılarak izlenmekte.” dedi.

"TEHLİKELİ ATI GERİ KAZANIM TESİSLERİNDEN 1 MİLYAR TL KATMA DEĞER SAĞLANDI "

Atıksu arıtma tesislerinin Elektrik giderlerinin yüzde 50’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılandığına temas eden Bayraktar, “Patlayan çöp yığınlarından katı atık düzenli depolama sahalarına geçilmiştir. 2002 yılında 15 Düzenli Depolama Tesisi bulunmakta iken; bugün itibarıyla 69 düzenli depolama tesisi ile 903 belediyede 44,5 milyon kişiye hizmet verilmekte. Ambalaj atıkları lisanslı toplama-ayırma ve geri dönüşüm tesisleriyle kaynağında ayrı toplanmaktadır. Bu tesislerin sayısı 2003 yılında 28 iken, bugün bu sayı 715’e ulaştı. Tehlikeli atıklar geri kazanılarak ekonomiye kazanç sağlanmakta. 2003 yılında Tehlikeli atık geri kazanım tesisi sayısı 18 iken, bugün bu sayı 201 oldu. Bugün itibari ile Bakanlığımızca lisanslandırılan 1086 geri kazanım tesisinde 60 bin kişi istihdam edilmiş ve geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer yıllık 1 milyar TL’yi aşmıştır.” şeklinde konuştu.

MAVİ BAYRAKLI PLAJ VE MARİNA SAYISI 374’E ULAŞTI

Denizlerde acil durumlara karşı artık daha hazırlıklı olunduğunu ifade eden Bayraktan şunları söyledi;

“2002 yılında böyle bir uygulama yokken, bugün itibarıyla 1 adet ulusal ve 6 adet bölgesel acil müdahale planımız hazırlanarak bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Ayrıca 219 adet Kıyı tesisimiz acil müdahale planı hazırlanmıştır. Gemi atıklarına yönelik olarak tüm limanlarda atık kabul tesislerimiz inşa edilmiştir. 2002 yılında böyle bir uygulama yokken, bugün itibari ile bakanlığımız tarafından lisanslandırılan 232 Liman atık kabul tesisinde gemi atıklarının alınması hizmeti verilmektedir.Mavi bayrak İspanya, Yunanistan ve Fransa’nın ardından dünya dördüncüsüyüz.Temiz denizlerimizin bir göstergesi olarak, mavi bayraklı plaj ve marina sayısı 2003 yılında 271 iken,Bugün itibariyle bu sayı 374’e ulaşmıştır. Koy ve körfezlerimiz artık atık ve pis sularla kirlenmeyecek. Bakanlığımız turistik amaçlı yat ve teknelerden kaynaklanan atıksuların takibi ve denetlenmesinin sağlanması amacıyla Muğla ve Antalya illerinde elektronik mavi kart uygulamasını başlatmış durumdadır. Denizlerimizdeki kirliliğin tespiti amacıyla kullanılan ölçam istasyonu sayısı 2002 yılında 26 iken, bugün bu sayı 249’a çıkarılmıştır.”

Ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinin, bir çevre, enerji tasarrufu ve fosil yakıt tüketimini azaltma projesi olduğundan söz eden Bayraktar, “Kentsel Dönüşüm Seferberliğimiz, aynı zamanda; alt gelir grubundaki insanlarımızı, ev sahibi yaparak hayat kalitesini arttırmaya yönelik bir projedir. Artık; kentsel dönüşüm hedeflerimiz arasında ‘Atıkları Kaynağında Ayrıştırma’ var. Kentsel dönüşümle inşa edeceğimiz üç kat ve üzerinde kata sahip binalarımızda; çöpler, kaynağında ayrıştırılacak, kurulacak sistemle; evsel atıklar, kağıtlar, camlar ve atık yağlar ayrı ayrı toplanacak ve belli bir yerde depolanacaktır.Bu sistemde; toplanan ayrıştırılmış atıklar; belediyeler veya lisanslı kuruluşlar tarafından alınarak geri dönüşümü yapılacak; bu sayede hem ülke ekonomimize katkı sağlanmış hem de çevremiz korunmuş olacaktır.” dedi. CİHAN

Bayraktar: Evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak

Bayraktar: Evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak

Bayraktar: Evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak

Bayraktar: Evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.