1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Belçika'daki Türkler 24 Haziran seçimlerini bekliyor
Belçika'daki Türkler 24 Haziran seçimlerini bekliyor

Belçika'daki Türkler 24 Haziran seçimlerini bekliyor

Avrupa’da Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerden olan Belçika'daki vatandaşlar, 5. kez sandığa gidecek!..

A+A-

Belçika'da yaşayan yaklaşık 140 bin Türk seçmenin, 24 Haziran'da düzenlenecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde oy kullanması için hazırlıklar tamamlandı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Belçika'da 15-19 Haziran'da, gümrük kapılarında da 7-24 Haziran'da oy kullanabilecek.

Bu tarihler arasında oy kullanma işlemleri hafta içi ve hafta sonu aralıksız devam edecek. Oy verme işlemleri, yerel saatle 09.00-21.00 arası yürütülecek. Sandıklar, vatandaşların oylarını kullanabilmesi için her gün 12 saat açık tutulacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur oylamaya kalınması durumunda Belçika'da 30 Haziran-4 Temmuz, gümrük kapılarında da 30 Haziran-8 Temmuz 2018 tarihinde oy verilebilecek.

Vatandaşlar iki bölgede oy kullanacak!

Seçmenler, Brüksel ve Anvers bölgelerinde kiralanan Expo salonlarında oylarını kullanabilecek. Konsolosluklarda ise oy verme işlemi olmayacak.

Belçika'daki seçmenler, daha önce 10 Ağustos 2014'te cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015'te genel seçimler ve 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa değişikliği referandumunda oy vermişti. Böylece Belçika'daki Türk seçmenler, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde oy kullanmak için 5. kez sandığa gitmiş olacak.

Sandığa giden seçmen sayısında artış

Avrupa'da olduğu gibi Belçika'da da yurt dışı seçmenlerin oy kullanmaya başladığı 10 Ağustos 2014'ten bu yana seçimlere katılım oranlarında artış yaşandı. Vatandaşların özellikle randevu sisteminin iptal edilmesi ve yurt dışında istedikleri şehirde veya ülkede oy kullanabilme imkanına sahip olmalarının bu oranın artmasında etkili olduğu belirtiliyor.

10 Ağustos 2014’te düzenlenen ve yurt dışında ilk kez oy kullanılan cumhurbaşkanı seçiminde Belçika'daki 126 bin 423 seçmenden 8 bin 66’sı sandıkta oy kullandı.

Son yapılan 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu'nda ise 137 bin 675 kayıtlı seçmenin 73 bin 27'si sandığa gitti.

Böylece Belçika'daki ilk seçimde toplam seçmenin yüzde 6,38'i sandığa giderken, son seçimde bu oran yüzde 53,04'e yükseldi.

"Sandıklar hafta sonu ve son gün daha kalabalık"

Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların seçim merkezlerine gelmeden önce mutlaka YSK'dan yurt dışı seçmen listesinde olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti.

Karaoğlu, yurt dışı seçmen listesinde kayıtlı olmayan vatandaşların başvuru süresi geçtiği için sadece Türkiye'de 24 Haziran'da oy kullanabileceklerini belirterek, "Kayıtlı olan vatandaşlar ise yanlarında geçerli, fotoğraflı ve T.C. kimlik numarası olan bir kimlik ile gelmeleri gerekiyor. Geçerli kimlikleri yoksa şimdiden kimlik için Başkonsolosluğumuza başvurulabilir." ifadelerini kullandı.

Karaoğlu, "Sandıklar, hafta sonu ve son gün daha kalabalık olacağından vatandaşlarımızın seçimle ilgili tüm bilgilendirmeler için Başkonsoloslukları sosyal medyadan takip etmelerini istiyoruz." dedi.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.