1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Berfo Ana’ya İnsan Hakları Ödülü
Berfo Ana’ya İnsan Hakları Ödülü

Berfo Ana’ya İnsan Hakları Ödülü

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) her yıl verdiği İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü, 12 Eylül darbe döneminde gözaltında işkence edilerek fail-i meçhul cinayete kurban giden Cemil Karbayır’ın annesi Berfo Ana'ya verildi.

A+A-

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) her yıl verdiği İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü, 12 Eylül darbe döneminde gözaltında işkence edilerek fail-i meçhul cinayete kurban giden Cemil Karbayır’ın annesi Berfo Ana'ya verildi. Berfo Ana’nın rahatsız olmasından dolayı ödülü oğlu Mükail Kırbayır aldı.

SODEV tarafından verilen ödül, bu yıl "yakınları faili meçhul şekilde kaybolmuş olan ve 1995'ten bu yana yakınlarının bulunması için mücadele veren" Cumartesi Anneleri adına Berfo Ana’ya verildi. Taksim İl Otel'de yapılan ödül gecesine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda davetli katıldı. Tanrıkulu, ödülü Berfo Ana adına oğlu Karabayır’a verdi.

Törende konnuşan Sezgin Tanrıkulu, “Cumartesi anneleri 27 Mayıs 1995 yılından bu yana sadece Türkiye’de değil, dünyada da bir tarih yazdılar. Unutma ve unutulma üzerine politikasına karşın onlar unutmamak üzere yaşadılar. Bir mücadele tarihini Türkiye’de yaygınlaştırdılar. 400 haftadır süren bir mücadeleyi demokrasi ve insan hakları tarihine yazdılar. Hepsinin ellerinden öperim.” dedi.

Kayıp yakınları adına konuşan Karabayır ise, “(Fransa'da)Katledilen üç kardeşimizin acısını paylaşıyorum. Berfo Ana 105 yaşında. Acıları yiğitler adağına dönüşmüş Berfo ananın selamını size getirdim. Biz kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak hayatımız, 32 yıldan bu yana cuntacı darbeci yönetiminin nedeniyle zifiri karanlığa döndü. Bunlar, yakınlarımızın sadece yaşam haklarını elinde almadılar, onların mezarlarını da ellerimizden aldılar.” şeklinde konuştu.

Cumartesi Anneleri'nın simge isimlerinden Berfo Ana yıllardır, gözaltında öldürülen oğlu Cemil Kırbayır'ın ölümünden sorumlu olanların cezalandırılması ve oğlunun mezarının bulunması için mücadele ediyor. Cemil Kırbayır 13 Eylül 1980'de Kars, Göle'deki evinden gözaltına alındı. 8 Ekim'de işkenceyle öldürüldü, mezarı açıklanmadı. CİHAN

Berfo Ana’ya insan hakları ödülü verildi

Berfo Ana’ya insan hakları ödülü verildi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.