1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması
Beyaz Saraydan Türkiye açıklaması

Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Trump'ın, ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı bir kez daha teyit ettiği belirtildi.

A+A-

Beyaz Saray Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında açıklama yaptı. İki taraftan gelen açıklamaların ardından; AP haber ajansı, ABD'nin artık terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye silah vermeyeceğini duyurdu. 

Beyaz Saray'ın son açıklamasında konuyla ilgili olarak "Daha önceki politikamızla da tutarlı bir şekilde Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Suriye'de sahalardaki ortaklara verilen askeri yardımla ilgili bekleyen düzenlemelerin yanı sıra, şimdi Rakka'daki savaşın tamamlandığı, IŞİD'in bir daha geri dönmeyeceğini temin edecek şekilde istikrar aşamasına doğru ilerlendiği konularında bilgilendirmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Daha önce açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Trump'ın artık YPG'ye silah verilmeyeceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söylediğini aktarmıştı..

"Stratejik ortaklık teyit edildi"

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ABD ile Türkiye arasındaki ortaklığı bir kez daha teyit ettiğini" açıklayan Beyaz Saray, "Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Suriye'de sahadaki ortaklara verilen askeri yardımla ilgili bekleyen düzenlemelerin yanı sıra, şimdi Rakka'daki savaşın tamamlandığı, IŞİD'in bir daha geri dönmeyeceğini temin edecek şekilde istikrar aşamasına doğru ilerlediği konularında bilgilendirdi" ifadelerini kullandı.

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"ABD Başkanı Donald Trump bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanile bir telefon konuşması gerçekleştirmiştir.

Görüşmede Başkan Trump, başta terörün her çeşidiyle mücadele ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesi olmak üzere, ABD ile Türkiye arasındaki strateij ortaklığı bir kez daha teyit etmiştir.

Suriye konusunda iki lider, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanması ve bu ülkedeki iç savaşın barışçıl yollarla çözümü için BM liderliğindeki Cenevre sürecinin desteklenmesinin önemini konuşmuşlardır.

Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani krize son verilmesi, yerlerinden edilen Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi ve kötü niyetli müdahalelerden, teröristlerin barındığı bölgelerden arınmış, birleşik bir Suriye'nin istikrarının temin edilmesi ihtiyacının altını çizmiştir.

Daha önceki politikamızla da tutarlı bir şekilde Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Suriye'de sahalardaki ortaklara verilen askeri yardımla ilgili bekleyen düzenlemelerin yanı sıra, şimdi Rakka'daki savaşın tamamlandığı, IŞİD'in bir daha geri dönmeyeceğini temin edecek şekilde istikrar aşamasına doğru ilerlendiği konularında bilgilendirmiştir. 

Liderler aynı zamanda, ABD'den askeri ekipman alımını da görüşmüşlerdir."

Erdoğan 'Verimli görüşme' demişti

Türkiye ve ABD liderlerinin telefon randevusundan dakikalar sonra Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Trump'ın artık YPG'ye silah verilmeyeceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söylediğini aktarmıştı.

Twitter mesajıyla telefon konuşmasını duyuran Trump, Türkiye lideri Erdoğan'la Ortadoğu barışını ele alacaklarını söylemişti.

Trump, "Ortadoğu'da başıma kalan bu kargaşayı çözmek üzere (ABD saatiyle) bu sabah Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşeceğim. Bu işi çözeceğim ama en başında hayatlar ve dolarlar (6 trilyon) kaybetmemiz hataydı" diye yazmıştı.

İki kez yüz yüze görüştüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD lideri Trump, bu yıl içinde iki kez yüz yüze görüşmüştü. ABD'de gerçekleşen randevuların sonuncusu, Eylül ayındaydı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğini öven ABD Başkanı Trump, "Erdoğan dostum haline geldi. Dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok da başarılı işler yapıyor. Bence Türkiye ve ABD'nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın" demişti..

Önemli görüş farklılıkları var!

Türkiye ve ABD, Suriye'de terör örgütü YPG'ye verilen silahlar nedeniyle farklı pozisyonlarda yer alıyor. Ankara, YPG ile Rakka operasyonuna girişilmesine karşı çıkmış ancak Washington teröristlere yüzlerce TIR silah göndermişti.

İki ülke arasındaki diğer önemli konu başlıkları Reza Sarraf davası ve terör örgütü FETÖ'nün lideri Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi.

MİLLİYET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.