1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bm Genel Sekreteri Arkeolojik Eserlere Hayran Kaldı
Bm Genel Sekreteri Arkeolojik Eserlere Hayran Kaldı

Bm Genel Sekreteri Arkeolojik Eserlere Hayran Kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yenikapı’daki arkeolojik kazı alanını gezdi.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yenikapı’daki arkeolojik kazı alanını gezdi. Ban Ki-Mun, İstanbul'a yaptığı en verimli gezinin bu olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve eşine kazı alanını gezdirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu’nun da eşlik ettiği gezide Ban'a kazı çalışmaları ve ortaya çıkarılan tarihi buluntular hakkında bilgi verildi. Arkeoloji Müze Müdürü Zeynep Kızıltan, Marmaray Projesi’nin Yenikapı’daki bölümünde çıkan tarihi eserlerle ilgili pano üzerinde fotoğraflar eşliğinde detaylı bilgi aktardı.

Daha sonra yelek ve kask takan heyet kazı alanını yakından inceledi. Mun çifti, ortaya çıkarılan ayak izleri ve gemi kalıntıları başta olmak üzere tarihi eserleri ilgiyle izledi. Bu sırada Kadir Topbaş’ın 8 yıldır kazıların sürdüğünü ve projeye ek maliyetinin 700 milyon dolar olduğunu belirtmesi BM Genel Sekreteri’ni şaşırttı.

Heyet kazı çalışmasını yapan görevlilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi. Ban Ki-mun, hatıra defterine düşüncelerini yazdı.

Arkeolojik kazı alanından ve bulgulardan çok etkilendiğini ifade eden Ban Ki-mun, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, bilim adamlarının ve arkeologların insanlığa yaptıkları ortak katkılar bunlar. Çünkü bunlar bizim ortak değerlerimiz. Nerede olursa olsun bu tarz buluntuların çok iyi bir şekilde korunması gerektiğine inanıyorum. Burada da 8 bin 500 yıl öncesine giden buluntuları görüyoruz. Bu nedenle de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve belediyenin insanlığa çok büyük bir katkıda bulunduğunu düşünüyorum.” dedi.

İstanbul’a daha önce de ziyaretleri olduğunu kaydeden Ban, “Ama galiba en verimlisi bu oldu. İki günlük toplantıların ardından burayı gezme imkanı buldum. Yani siyasi, ekonomik güvenlik, tarih ve teknolojik alanlarına kadar her konuya değinme şansı buldum. Burada katıldığım konferanslarda Türk hükümeti özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül’e açtıkları ufuklar nedeniyle teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Umuyorum ki Türkiye, BM ile ortak çabalarını, insan haklarına katkıda bulunma çabalarını devam ettirerek işbirliğimizi daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.