1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BOĞAZLARDA BÜYÜK SKANDAL
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BOĞAZLARDA BÜYÜK SKANDAL

A+A-

BOĞAZLARDA BÜYÜK SKANDAL

BÜROKRATLARIN TARİHİ HATASI DEVLETE PAHALIYA MAL OLACAK!..

BOĞAZLARDA BÜYÜK SKANDAL

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI BU SKANDALI KONUŞUYOR!!

DEVLET DEVLET OLALI BÖYLE BÜROKRATLAR GÖRMEDİ

Söze bir atasözü ya da halk değişiyle girelim isterseniz. Ben anlamını öğrenmek için atasözleri ve deyimler sözlüğünden baktım. Sözün anlamı ‘ BİLGİSİZ İNSANLAR İÇİN YAPILAN BENZETME’ diyor. Söz ise biraz kibarcasını yazacak olursak aynen şöyle ‘HESABINI BİLMEYEN ÇAVUŞLAR DÖNER POPOSUNU AVUÇLAR’

Değerli okurlarım, bu yazım işini bilmeyen çavuşlarla ilgili olacak. İzninizle hemen konuya girmek istiyorum. Skandalın adresi; Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü. Skandalın konusu ise komedi filmlerine senaryo olabilecek nitelikte.

Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü yabancı limanlardan boğazları geçerek Türk Limanları’na giden gemilerin geliş, gün ve saatlerinin acenteleri tarafından zamanında Çanakkale ve Karaköy’deki ilgili başmüdürlüklere bildirilmediğini belirler. Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gemilerin acentelerine gerekli cezayı uygulamak, konuyu soruşturmak ve detaylarını öğrenmek için 13.08.2007 de Gümrük Muhafaza Baş kontrolü Bülent Özkan’ı görevlendirir.

Baş kontrolör Özkan araştırma ve incelemeleri sonucunda 03.03.2008 tarihinde konuyla ilgili detaylı bir rapor hazırlayarak makama sunar. Bülent Özkan raporunda yalnız Tüpraş Akaryakıt Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne İstanbul Boğazı’ndan bin 462, Çanakkale Boğazı’ndan bin 366 tane olmak üzere 2 bin 828 gemi yanaştığını diğer gümrüklü limanlar dada yaptığı araştırma sonucunda 30 bini aşkın geminin ilgili gümrüklere zamanında bildirim yapmadan boğazları kullanarak limana yanaştıklarını yazar. Başkontrolör Bülent Özkan raporunun sonuç bölümünde gemilerin zamanında bildirim yapıp yapmadığının başmüdürlüklerce de araştırılıp gemi acentelerine para cezası uygulanmasını ister.

İşte kıyamette ondan sonra kopar.

Hemen işe koyulur bizim poposunu avuçlayan çavuşlar. Örneğin,  İzmit Gümrük Başmüdürlüğü bağlantısı Yarımca Gümrüğü’ne gelen Türk bayraklı Cumhuriyet gemisine gümrüğe zamanında bildirim yapmadığından 158 TL para cezasının uygulanması istenir. Geminin bağlı bulunduğu acente bu karara Kocaeli Vergi Mahkemesi’ne yazdığı dilekçeyle itiraz eder. Acenta itirazında kendilerine kesilen cezanın dayanağı olan ve Gümrük Kanunu’nun 34/3-a maddesi ve Gümrük Muhafaza Görev Yönetmeliği’nin 29. maddesinin değiştiğini artık Türk Boğazları Gemi Hizmetleri Merkezi’ne yapılan bildirimin gümrük idaresine de yapılmış sayıldığını belirtir. Acenta yönetmelik değişikliğinin yayınlandığı Resmi Gazete’yi de delil olarak dilekçesine koyar.

Kocaeli Vergi Mahkemesi geminin acentesini haklı bularak Gümrük Muhafaza Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle davanın konusuz kaldığını belirtir.  Mahkeme 34.30 TL yargılama giderini ve 350 TL davacı şirketin avukatlık ücretinin davalı Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı’ndan alınarak ilgili şirkete ödenmesi kararını verir. Bu karara itiraz edip etmeyeceklerini o dönemin Yarımca Gümrük Müdürü Müsteşarlık Hukuk Müşavirliği’ne sorar.  Müsteşarlığın 1. Hukuk Müşaviri A.Nevin Kan 05.11.2008 tarihli 02251 sayılı yazısında Yarımca Gümrük Müdürlüğü’ne Kocaeli Vergi Mahkemesi’nin birçok gemiyle ilgili aldığı kararlara itiraz edilmemesini ister.  Böylelikle de mahkeme masrafları olan her bir gemi için 350 tl’lik avukatlık ücretinin Gümrük Müsteşarlığı tarafından ödenmesinin önü açılır.

İşte sevgili okuyucularım devletin işlevliği açısından önemli kurumlarından olan Gümrük Müsteşarlığı’nda bana göre işinin ehli olmayan bürokratların yarattığı skandal.  Şimdi devlet binlerce TL’lik avukatlık ücretini mahkemelere ödemek durumunda..

Sevgili okurlarım bu konuyla ilgili olarak, devleti zarar uğratan yönetmelikte yaptığı değişiklikle Gümrükten Sorumu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’yı yanıltan kimlerdir acaba? 

Bu sorunun cevabı basit! Belgelere ve iddiaya göre başta Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Olmak Üzere bu konuyla ilgili genel müdürlükte çalışan yetkililer ve müsteşarlığın 1. Hukuk Müşaviri A.Nevin Kan.

Şimdi bir kamu görevlisi gazeteci olarak sormak en doğal hakkım. Beyler ve bayanlar binlerce gemi için mahkemenin almış olduğu kararda mahkeme masrafları ve her gemi için ödenen 350 TL’lik avukatlık ücretleri nasıl ödenecek?

Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç sizin bu skandalın altında imzanız var mı yok mu? Vallaha kimse darılmasın ama Gümrük Müsteşarlığı’na kendi kurumlarında yükselmeyi başaramayan kişileri, göreve getirirseniz böyle skandallara da imza atarsınız işte.

Sayın Bakan Hayati Yazıcı’ya da seslenmek istiyorum. Sayın Bakanım TEFTİŞ KURULLARINI DERHAL HAREKETE GEÇİRMENİZDE büyük yarar var. Bu konuyu yazılarımla Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da aktaracağımdan kimsenin şüphesi olmasın!!.

Bana göre bu skandalın bir takım istifaları da beraberinde getirmesi de gerekiyor. Başta Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç’u özellikle istifaya davet ediyorum. Skandalın diğer bir ismi olarak değerlendirilen ve karara “itiraz etmeyin” diyen baş hukuk müşavirini de istifaya davet etmek isterdim ama kendisi de 11 Kasım 2010 tarihinde emekli olmuş.

Sevgili okurlarım boğazlarda yaşanan skandalla ilgili elimde çok sayıda resmi belge var. Buna ihmalkârlık mı desem vurdumduymazlık mı desem bilemiyorum ama konuyla ilgili yazılarımı sizlere zaman içerisinde aktarmaya devam edeceğim.

YAZARIN NOTU:

İstanbul Kargo Gümrüğü’nde neler oluyor? Çok yakında www.etkihaber.com’da bekleyin!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum