1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Bolu, Engellilere Göre Dizayn Edilecek
Bolu, Engellilere Göre Dizayn Edilecek

Bolu, Engellilere Göre Dizayn Edilecek

Bolu Belediyesi’nin önderliğinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Dernekler İl Müdürlüğü’nün proje ortağı olduğu Engelsiz Kent Bolu Projesi’nde mimar, mühendis ve teknik ekibe TSE Eğitimi verildi.

A+A-

Bolu Belediyesi’nin önderliğinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Dernekler İl Müdürlüğü’nün proje ortağı olduğu Engelsiz Kent Bolu Projesi’nde mimar, mühendis ve teknik ekibe TSE Eğitimi verildi. Oluşturulan pilot bölge ile şehir engellilere göre dizayn edilecek.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan mali destek almaya hak kazanan 'Engelsiz Kent Bolu' projesi kapsamında TSE eğitimi alan kursiyerlere, Bolu Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan bir törenle sertifikaları verildi. Törene, Belediye Başkan Vekili Burak Balaban, Başkan Yardımcısı Abdulkadir Key, TSE Bolu İl Temsilcisi Mithat Yılmaz, TSE Ankara Ofisi Eğitimcisi İrfan Erdem, kursiyerler ve davetliler katıldı. Törende ilk olarak Proje Koordinatörü Burcu Şimşek katılımcılara projeyle ilgili bir sunum yaptı.

        Şimşek, sunumunda, Engelsiz Kent Bolu Projesi kapsamında oluşturulacak pilot bölgedeki çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Görme engelliler için hissedilebilir sarı yüzey uygulamasıyla beraber 7 adet otobüs durağında sesli ve görüntü bildiri sistemi kurulacağız. Otobüs duraklarının fiziki şartlarında (tutunma barları, sarı parlak şerit, tekerlekli sandalye yeri, kabartmalı harita ve rampalar) düzenlemeler yapacağız. Pilot bölge içinde standartlara uygun otopark alanları ve hemzemin yaya geçitleri yapılacak. Ayrıca Pilot Bölge içinde kalan alanda sesli uyarı yapan trafik ışığı, trafik işaret ve işaretlemelerine standartlara uygun düzenlemeler yapacağız."

        Şimşek, daha sonra projeyle ilgili öncelikli olarak il genelinde çalışma ve denetim komisyonu oluşturulacağı söyledi. Şimşek, "Pilot bölge içinde fiziki düzenlemeler yapacağız. Engelsiz Ulaşım destek Masası kurarak hedef kitleye tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yapacağız." dedi.

        "BOLU BELEDİYESİNİN BU PROJESİ DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK"

        Sunumun ardından TSE İl Temsilcisi Mithat Yılmaz, verilen eğitimle ilgili açıklamalarda bulundu. Mithat Yılmaz, "Türkiye’de ilk defa böyle bir projeyi başlatan ve bu projeye gerekli her türlü desteği veren Bolu Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bolu Belediyesi’nin çok genç ve dinamik bir ekibi var. Bu ekip Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan biz bu projeyi yaparız diyerek koparıp almış. Çok güzel bir çalışma. Pilot bir çalışma olarak başlasa da yakın zamanda Bolu’nun bütününü kapsayacağına inanıyorum. Ben, Türk Standartları Enstitüsü’nün bu eğitiminin birçok belediyeye örnek olacağını düşünüyorum." dedi.

        "BİR İLKİ DAHA BAŞARDIK"

        Belediye Başkan Vekili Burak Balaban ise her bireyin birer engelli adayı olduğunu belirtti. Balaban, 1 Haziran 2013 tarihinde Belediye İmar Yönetmeliği'nin yayınlandığını hatırlatan Balaban, "Yönetmeliğin güncellenen kısmında yer alan Türk Standartları (TS) madde 26’da bina girişleri ve rampalarında engellilerin erişimine yönelik TS standartlarına uyulur ibaresi yer almakta. Yönetmelikte geçen maddeyi bizim bu çalışmamıza entegre edeceğiz. Bu adımdan sonra da erişilebilir engelsiz kent çalışma ve denetim komisyonumuzu oluşturacağız. Yine bu kursu başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazananlar bu komisyonda görev alacaklar. Bir ilki daha başarmanın onurunu ve gururunu yaşıyor." diye konuştu. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.