1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BOSNA'DAN TÜRKİYE’YE BALLI İTHALAT HATTI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BOSNA'DAN TÜRKİYE’YE BALLI İTHALAT HATTI

A+A-

DİKKAT SOFRAMIZDAN VURUYORLAR!

BOSNA HERSEK’TEN TÜRKİYE’YE BALLI İTHALAT HATTI

HAYALİCİLERE 4 TARAFLI OPERASYON

 

Sevgili okurlarım, daha önce de yazdım. Neredeyse davul, zurna ile bilmeyene, duymayana, kardeş, dost ülkeBosna Hersek’ten yapılan milyonlarca dolarlık ballı ithalat vurgununu duyurdum. 16 Ağustos 2012 tarihli 'Ankara’da Cevizi kim kırdı?' başlıklı yazımda ballı ithalatın nasıl yapıldığını belgelerle önce ilgililerin sonra da kamuoyunun önüne koydum. Ama gelin görün ki, ya derdimi anlatamamışım ya da duyanın her ne hikmetse işine gelmemiş o yazım.

CEVİZİ KIRANLAR YAĞA BULANDILAR

Bakın aradan geçen dört yılsonunda daha neler olmuş neler! Ankara'da cevizi kıranlar, şimdilerde nasıl vıcık vıcık yağın içinde boğulmuş. Buyurun efendim Bosna Hersek-Türkiye ballı ithalat hattında yaşananlara...

BELGE BELGE BALLI VURGUN

Türkiye'nin Bosna Hersek ile yaptığı serbest ticaret anlaşması ne yazıktır ki, bazı firmalarca adeta serbest vurgun olayına dönüştü. Özellikle KDV'si yüksek yiyecek ürünlerinde yapılan dalavereler dürüst sanayiciyi zora sokarken, sahtekâr sanayicinin de servetine servet katmasına neden oluyor. Bakın evraklar her türlü belgeler önümde.. İki ülkenin yaptığı serbest ticaret anlaşması özellikle de hele hele son yıllarda yağ firmaları için adeta haksız kazanç kapısı olmuş. Ayçiçek tohumu yağı, rafine Ayçiçek tohumu yağı, ham kanola yağı, kozla tohumu, ayçiçeği küspesi ithalatları yapan bazı ithalatçıların tam anlamıyla iştahını kabartmış durumda..

BELGELERİM İSE ŞUNLAR:

Olayla ilgili belgelerim ise şunlar:

- Mersin Gümrüğü'nden 2013-2014-2015 ve 2016 yılının Mayıs ayının içinde olduğu dönemde, Bosna Hersek’ten yapılan ithalatlarda ödenen vergiler, yıllar bazında 2013 yılında 1.471.164.9 USD  2015 yılı 3.083.479.8 USD  2016 yılı beş aylık dönemde 746.982.4 USD TOPLAMDA İSE 5.301.627.2 USD dır.

Hemen şunu belirtmeliyim ki, bu rakamlar sıfır gümrüklü olup Ayçiçek tohumu yağında ise tonda 1.500 USD gözetim ödenmekte, Rafine ayçiçeği tohumu yağı ham kanola yağı kozla tohumu ayçiçek küspesinde ise gözetim sıfırdır.

Peki..! Bosna-Hersek’ten sıfır gümrükle  Mersin Gümrüğü'nden ithalatları gerçekleştirilen yukarıda bahsettiğim ürünler, AB.EFTA.DÜ’den  yapılmış olsa gümrük vergi oranları ve ödenecek vergi ne olacaktı?  Ben açıklayayım sevgili okurlar... Sıfır gümrük vergisi ile yapılan ithalatlarda ülkemizin ne kadar vergi kaybı olduğunu belgeler ışığında anlatmak istiyorum sizlere...

- GTİP   1512.11.91.00.00  Ayçiçek  Tohumu yağı  1.500 USD/TON Gözetim  AB.EFTA.DÜ Gümrük vergisi oranı 36’dır BOSNA-HERSEK  Gümrük vergisi SIFIR’dır

- GTİP 1512.19.90.00.11 Rafine Ayçiçek Tohumu Yağı  Gözetim YOK. AB.EFTA.DÜ Gümrük vergisi 50 BOSNA-HERSEK’de SIFIR’dır

- GTİP 1514.11.90.00.00 Ham Kanalo Yağı   Gözetim YOK. AB.EFTA.DÜ Gümrük vergisi 31.2 BOSNA-HERSEK’de  SIFIR’dır.

- GTİP 1205.10.90.00.00 Kozla Tohumu Gözetim YOK. AB.EFTA.DÜ Gümrük vergisi 10 BOSNA-HERSEK’de  SIFIR’dır.

- GTİP 2306.30.00.00.00 Ayçiçek Küspesi Gözetim YOK. AB.EFTA.DÜ Gümrük vergisi 11.5 BOSNA-HERSEK’de  SIFIR’dır.

BURAYI İYİ OKUYUN SEVGİLİ OKURLARIM

2013-2014 -2015-yılları ve 2016 yılının beş aylık döneminde yapılan ithalatlar, AB.EFTA.DÜ ülkelerinden yapılmış olsaydı ödenecek vergi toplamı 36.967.102.9 USD’dır. BOSNA-HERSEK’den yapılan ithalat da ödenen vergi ise 5.301.627.2’USD dır. Yani sevgili okur ve kardeşlerimmmmmm  devletimizin bu ithalatlar kapsamında vergi kaybı tam tamına 31.665.475.7 USD’dır. (Cevizden sonra bu vurguna da kulak tıkayanı kulağından asmak gerek)

GELELİM CAN ALICI SORUYA

Vurgunun boyutunu sizlere belgelerle anlattıktan sonra gelelim can alıcı soruya. Aslında buna can alıcı falan demeyelim. En komik, düşündürücü, iğrenç, akla mantığa uygun değil vs vs vs diyelim. Soru şu: .. Sevgili kardeşlerim ithalat nereden yapılıyor? Bosna Hersek'ten. Peki, sevgili kardeşlerim Bosna'da ayçiçeği üretiliyor mu? Maalesef az miktarda üretiliyor sevgili yol arkadaşlarım. Yani anlayacağınız bir takım papazlar, dingiller, şarlatan ve hırsızlar ayçiçeği az miktarda üretilen bir ülkeden ülkemize ayçiçeği ve yan ürünlerini getirerek aha yukarıda yazdığım kadar vergi kaçırıyorlar bu ülkeden.

Diyeceksiniz ki, “Aykut bey bu kadar ayçiçek yağı ülkemize neden ithal ediliyor? Bu kadar ayçiçek yağı nerede kullanılıyor? Hırsızlara sorarsınız onlar 'Boya sanayinde bile kullanılıyor' diyorlar. Diyorlar ama sevgili okurlarım buna siz sakın inanmayın. O yağlar var ya o yağlar ne yazık ki sofralarımızda yerlerini bir güzel alıyorlar...

GELELİM DİĞER BİR BOYUTA

Bir başka sorum daha var. Anlamak mümkün değil! Cevabını verecek olan varsa köşemde sütunlarım açık kendisine.. Sormak istiyorum bu işin ilgililerine Allah aşkına boya sanayi için sadece yem sanayinde kullanımı serbest olan, gıdada ise pek tercih edilmeyen keten yağları kullanılabilirlik olmasına rağmen niçin ısrarla her sene tonlarca artışlarla boya üretimi için illa da ayçiçeği yağı ithal edilir? Offf var mı cevabını bilen ya...

ÇİFTÇİ VE SANAYİCİ ZORA GİRİYOR

Sevgili okurlar yüce devletin iyi niyetiyle, Bosna Hersek’e gümrük yönünden katkısı olur diye yaptığı bu anlaşma ne yazık ki Türk çiftçisini ve namuslu sanayicisini güç durumda bırakıyor. Devlete vergisini dürüstçe ödeyen, ülke içerisinde istihdam sağlayan sanayici zora giriyor. Sanayici ve çiftçimiz adeta dürüst ve namuslu iş yapmanın ağır bedelini ödüyor. Şiddetle tavsiyemdir ki, böyle ikili anlaşmalar yaptığımız ülkelerden bu ürünlerin ithalatları ile ilgili belli kaideler getirilmesi gerekir. Özel şartnameler ya da kanunlar hazırlanması gerekir. Eğer bu vurgunun çözümüne biran evvel el atılmazsa başta devletimizin, sanayicimizin ve çiftçimizin sonu hiç iyi olmayacaktır. Unutmadan şunu da belirtmeliyim ki, birde bu işin insan sağlığıyla ilgili yönü vardır. Bu ürünler ne kadar sağlıklıdır? İçerisinde neler barındırırlar?

Bu ikili anlaşmalarla ilgili olarak başta Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük Ticaret Bakanlığı yetkililerinin bir an önce bir masada toplanmaları gerekmektedir. Haksız mıyım sevgili okurlarım?

HAYALİCİLERE OPERASYON

Sevgili okurlarım geçen hafta içerisinde İstanbul merkezli 4 ilde hayali ihracat operasyonları gerçekleştirildi. Önceki yazılarıma dönüp bakacak olursanız bu operasyonları sizlere detaylarıyla anlattığımı, yazdığımı göreceksiniz..

Hayali ihracat operasyonun detayları ise şöyle:

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 5 ayrı ihbar sonrası hayali ihracat yapan bir şebekeye yönelik çalışma başlattı.

İstanbul merkezli İzmir, Antalya ve Muğla’da faaliyet gösteren şebekeyi savcılık izniyle fiziki ve teknik takibe alan polis, liderliğini Arif Y., Ömer U., Necmi K. ve Serhat Ö.’nün yaptığı şebekenin, tekstil ve deri alanlarında faaliyet gösteren 37 firmaya ait kargolanacak ürünleri alarak ihraç ediliyormuş gibi işleme soktuğunu belirledi.

3 MALİYE ÇALIŞANI VAR!

Şebekeyle bağlantılı 4 ayrı ilde 58 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken eşzamanlı baskınlarda 3 maliye çalışanının da arasında olduğu 41 kişi gözaltına alındı. Aramalarda, farklı firmalara ait bin 550 kaşe, 3 tabanca, 745 tabanca fişeği, farklı firmalara ait kesilmiş 296 fatura koçanı, farklı firmalara ait kesilmemiş 20 boş fatura koçanı, yabancı uyruklu kişilere ait 44 kredi kartı ele geçirildi. 

Şebekenin sahte belgelerle 800 milyon liralık hayali ihracat gerçekleştirdiği ve devleti de bu işlemler yoluyla 110 milyon liralık zarara uğrattığı öğrenilirken, şebekenin haksız kazancı otelcilik, araç kiralama ve inşaat sektöründe akladıkları belirlendi. Operasyonun hedefinde iş adamlarının yanı sıra suç örgütüne yardım edip karşılığında rüşvet alan 3 kamu görevlisinin olduğu, kamu çalışanlarının aldıkları rüşvetlerle yakınları üzerine taksi ve gayrimenkul aldıkları iddia edildi.

ŞİFRELİ KONUŞUYORLARDI

Yapılan araştırmalar sonucu şirketle temasa geçtiği belirlenen ve rüşvet aldıkları iddia edilen 3 kamu görevlisinin şebeke üyeleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde geçen, “Zarfı gönderdim”, “Kitap eline ulaştı mı?” şeklindeki ifadelerin rüşvetin şifresi olduğu öne sürüldü. Kamu görevlilerinin her yeni ihracat için 5 bin ile 20 bin TL arası rakamlar elde ettiğinin görüşmelere yansıdığı, maliye memuru H.S.’nin 2 sene içinde elde ettiği 2 Milyon lira rüşvet geliri sonrası İstanbul plakalı bir ticari taksi alarak işinden istifa ettiği iddia edildi.

ARABADA VAR, VİLLA DA..

Soruşturma dosyasından yansıyan iddialar arasında, gözaltına alınan İzmirli işadamına geçtiğimiz yıllarda en iyi ihracat ödülü verilmesi, maliye memuru İ.D.’nin rüşvet geliriyle Çatalca’dan 1.2 milyon liraya arsa satın alması ve bir mali müşavirin Çemberlitaş’ta hayali ihracat geliriyle lüks otel inşaatına başlaması olarak sıralanıyor.

KARGO ŞİRKETİ KURMUŞLAR!

Haklarında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, Kaçakçılık Kanunu’na muhalefet, resmi ve özel belgede sahtecilik, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, rüşvet almak ve vermek’ suçları kapsamında işlem başlatılan çete üyelerinin mal varlıklarında dikkat çeken bir detay da kargo şirketleri oldu. Şirket adına çalışan 3 kişinin ihracat transferlerini kolaylıkla sağlamak adına Fatih, Şişli ve Kartal’da kargo şirketi olduğu belirlendi.

 

-YAZARIN NOTLARI-

1-) Çeşme'deki et vurgununun başkent Ankara'ya kadar uzandığı belirtiliyor. İddia ve kulis bilgileri odur ki, bu kişi hakkında idari işlem bile başlatılmış! Gelişmeler her zamanki gibi yine Etki Haber'de olacak...

2-) Bosna Hersek’ten büyük çaplı GLİKOZ ithalatı yapıldı mı? Yapılmadı mı? Bekleyin!

3-) Çok sayıda gümrük müdürü ve gümrük muhafaza müdürlerinin araştırmacı kadrolarına atanmalarının arkasında paralel yapı var mıdır?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum