1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bozdağ: Ak Parti İktidar Olana Kadar Alevi Kardeşlerimizin Derdini Soran Olmadı
Bozdağ: Ak Parti İktidar Olana Kadar Alevi Kardeşlerimizin Derdini Soran Olmadı

Bozdağ: Ak Parti İktidar Olana Kadar Alevi Kardeşlerimizin Derdini Soran Olmadı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin her alanındaki sorunları çözmeye kararlı olduklarını belirterek, AK Parti iktidar olana kadar Alevi vatandaşların sorunlarıyla ilgilenen CHP de dahil hiçbir partinin olmadığını söyledi.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin her alanındaki sorunları çözmeye kararlı olduklarını belirterek, AK Parti iktidar olana kadar Alevi vatandaşların sorunlarıyla ilgilenen CHP de dahil hiçbir partinin olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti Yozgat İl Teşkilatı tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı sonrası çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilerin Alevilerle ilgili bir sorusuna Bozdağ, "Alevi Bektaşi geleneğinden gelen insanlarımızla ilgili Faruk Çelik Bey'in bakanlığı döneminde önemli çalışmalar yapıldı. Biz bu çerçevede 7 tane Alevi çalıştayı yaptık ve ilk defa Türkiye’de Alevi Bektaşi geleneğinden gelen insanlar devlet katında resmi bir muhatap buldular. Karşılıklı konuştular, bir araya gelip birlikte konuştular, devletle beraber istişare etme imkanı buldular." dedi.

Alevilerin sorunlarını, Alevi dedelerle, üniversitelerle, siyasilerle, her kesimle ve medya ile konuşarak nihai rapor yayınlandığını belirten Bozdağ, "7 ayrı çalıştayda hem dedelerle konuşuldu, hem üniversitelerle konuşuldu, hem siyasetçilerle konuşuldu, hem medya ile konuşuldu, her kesim ve her tarafla konuşuldu ve nihai rapor yayınlandı. Tabi bu çerçevede başka önemli adımlar da atıldı. İlk defa Türkiye’de Alevi Bektaşi geleneğinin klasikleri Türkçeye çevrildi. Yine Alevi orijinli bir kardeşimiz Sayın Osman Eğri hoca Çorum Üniversitesi'nde profesördür, değerli eşiyle beraber tercüme yaptılar. Orijinal metnini sayfanın bir tarafına, Türkçesini bir tarafına koydular ve Alevi klasiklerinin bir kısmı zannedersem 17 civarında, Türkçeye kazandırılmasını sağladık." diye konuştu.

MADIMAK HADİSESİ HALA İÇİMİZİ ACITIYOR

Sivas’ta yaşanan madımak olayının hala acısını yaşadıklarını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi: "Madımak hadisesi hala içimizi acıtır. O hadisenin yaşandığı dönemde SHP-DYP koalisyonu vardı ve merhum Erdal İnönü, Başbakan Yardımcısı idi, onun özel kalemi de Sivas valisi olarak atanmıştı. Dikkat edin bu olaylar, SHP ve CHP aynı şeydir, onların iktidarlığı döneminde yaşandı. Yine Dersim hadiseleri de yine onların devri iktidarında yaşandı. Dersim'den dolayı özür dileyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı AK Parti'nin Genel Başkanıdır, aynı zamanda ve ilk defa Dersim'den dolayı özrü de biz diledik. Arkasından Madımak'la ilgili 95’e kadar CHP-SHP-DYP koalisyonu var, o dönemde bir adım atılmadı. 97’den sonra merhum Ecevit’in de içinde olduğu, önemli bir kısmını da başbakanlık olarak geçirdiği 28 Şubat’tan sonraki süreç içerisinde 2002 3 Kasım’ına kadar yine sol düşünce iktidardadır. Madımak oteliyle ilgili sadece suçlayan yaklaşımlar var, atılan bir adım yok. Madımak'la ilgili adımı da biz attık. Hatırlarsanız oteldi, lokantaydı, dönerciydi orasını kamulaştırdık. Orada bir anı köşesi yaptık. Bir kütüphane oluşturduk, adeta bir kültür merkezine çevirdik ve o konuda da önemli bir adım attık."

"DİN KÜLTÜRÜ KİTABINDA ALEVİLİKLE İLGİLİ YAZILARI ALEVİLERİN SAYGI DUYDUĞU KİŞİLERE YAZDIRDIK"

Orta öğretimde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilikle ilgili yazılan bölümleri Alevilerin saygı duyduğu ileri gelenlerine yazdırdıklarını kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti: "Yine bizim orta öğretimde okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Alevilikle ilgili yazılan bölümler vardı, bu bölümleri ilk defa Alevilerin saygı duyduğu, onların ileri gelenlerine yazdırdık. Onlar yazdılar, biz de noktasına virgülüne dahi dokunmadan onların yazdığı metinleri kitaplara koyduk. Böylece ilk defa Alevi vatandaşlarımız kendi inançlarına ilişkin, kendi geleneklerine ilişkin bilgileri, kendilerinin saygı duyduğu bilge insanların yazdıklarından okuma imkanı buldular, bunun adımını da hükümet olarak biz attık. Bu da fevkalade bir olay."

"AK PARTİ İKTİDARI DÖNEMİNDE 106 CEMEVİ SAYISINI 300’ÜN ÜZERİNE ÇIKARDIK"

AK Parti iktidarı döneminde Alevi vatandaşların her türlü sorunlarıyla ilgilenildiğini vurgulayan Bozdağ, "Yurt dışında yaşayan Alevi kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla Diyanet İşleri Başkanlığı değişik vesilelerle dedelerin görevlendirilmesini yaptı. Bizden önce, AK Parti iktidar oluncaya kadar 106 tane Türkiye’de cemevi vardı. Bizim dönemimize baktığınızda cemevi sayısı 300’ün üzerindedir. Bir başka şey, üniversitelerimizde Alevi Araştırma ve Uygulama Merkezleri kurulmuştur. Şu anda Çorum Hitit Üniversitemizde, Tunceli Üniversitemizde var, Gazi Üniversitemizde var. Başka yerlerde var ve biz bu araştırmalara önem veriyoruz. Bu da akademik düzeyde, bu konulara önem veren bir yaklaşım ortaya çıkmasına vesile olmuştur, bunun adımlarını da biz attık. Şimdi, Kerbela şehitlerimizin anısına da önemli adımlar attık. Oradaki şehitler hepimizin şehidi, hepimizin canı, hepimizin ciğeri. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan herkes onları hayırla yad ediyor, duayla anıyor ve bu çerçevede Türkiye’de bütün camilerde Mevlid-i Şeriflerin okunması uygulaması başlatılmıştır. Ayrıca Muharrem oruçlarında Alevi kardeşlerimizin değer verdiği, önem verdiği özel günlerde hem TRT’nin hem diğer TV’lerin özel yayınlar yapmasına ilişkin adımlarda atılmıştır." şeklinde konuştu.

"ALEVİ KARDEŞLERİMİZİN SORUNLARI KENDİ SORUNLARIMIZDIR"

Alevi vatandaşların sorunlarını kendi sorunları gibi gördüklerini söyleyen Bozdağ, "Tabi bu yeterli mi yeterli değil. Biz Alevi kardeşlerimizin sorunlarını kendi sorunlarımız olarak gördük. Bugüne kadar çok net söylüyorum, AK Parti iktidar olana kadar, Alevi kardeşlerimizin derdi nedir diye soran, Türkiye’de CHP dahil hiçbir iktidar olmadı. Ama ilk defa bu sorun nedir diye soran ve bu sorunu gelin beraber konuşalım diyen de AK Parti iktidarıdır. Şimdi bu çalışmalar neticelendikten sonra daha hangi adımlar atılması gerekiyor, nasıl atılması gerekiyor, onu Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız. Bu konudaki adımı da biz atacağız, attık, zaten bu konudaki insanımız mutlu edecek adımı da yine bizim hükümetimiz atacak. Biz Türkiye’nin her alanındaki sorunlarını çözme konusunda kararlıyız." ifadelerini kullandı. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.