1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Bozkırın Ortasındaki Medeniyetler Gün Işığına Çıkıyor
Bozkırın Ortasındaki Medeniyetler Gün Işığına Çıkıyor

Bozkırın Ortasındaki Medeniyetler Gün Işığına Çıkıyor

Kırşehir Kalehöyük kazı çalışmaları başladı. Kazılar Milattan Önce 17. yüzyıla ışık tutacak.

A+A-

Kırşehir Kalehöyük kazı çalışmaları başladı. Kazılar Milattan Önce 17. yüzyıla ışık tutacak.

Kırşehir Valiliği, Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi’nin de destek verdiği Kalehöyük kazısı, Kırşehir’de yaşamış birçok medeniyetin kalıntılarını içinde barındırıyor. Kırşehir Müze Başkanlığı'nca yürütülen kazının bilimsel danışmanlığını Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli üstleniyor. Adıbelli, ilk defa 2009 yılında sondaj çalışmalarıyla başlanan kazı çalışmalarında Kırşehir’in en eski tarihi olan Erken Tunç Çağı'na ait M.Ö. 3 bin, yani günümüzden 5 bin yıl öncesine ait eserler ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Çalışmaların höyüğün üzerindeki otları temizlemekle başladığını belirten Adıbelli, temizliğin arkasından açılan yeni plankarelerde yüzey toprağın kaldırılması işlemlerinin devam edeceğini ifade etti. Geçen sene yapılan çalışmalarda höyüğün üst kısmında 5 metre derine indiklerini ve buralarda Osmanlı, Selçuklu, Beylikler ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar ve tabakalar bulduklarını ifade eden Adıbelli şunları kaydetti: “Kırşehir Kalehöyük çok büyük. Orta Anadolu'daki en büyük höyüklerden bir tanesi. Yayılımı ve yüksekliği çok büyük bir alanı kapsıyor. Biz burada tabiî ki yüzey araştırmalarından da bilgiler almıştık. Çok önemli kültür ve medeniyetlere ait kalıntıların gelmesini bekliyoruz. Şu an sadece 5 metre derinleştik. Biz höyüğün 17 metre olduğunu ölçtük. Aşağı doğru indikçe Firig, Hititler, Erken Tunç dönemlerine kadar giden belki Kalkolitik belki Neoletik döneme kadar giden yerleşimleri de bulmayı umut ediyoruz. Tabiiki bunlar birden olmayacak, önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarla ortaya çıkacağını bekliyoruz.”

Adıbelli, burada Orta Anadolu'nun en eski tarihinin yattığını belirterek şunları ekledi: “Helenistik dönem dediğimiz zaman M.Ö. 300'lerden bahsediyoruz. Yani günümüzden 2300 yıl ya da 2200 yıl öncesini düşünmemiz lazım. Hititler veya Firigler dediğimiz zaman çok daha eskiye gidiyoruz. Hititler dediğimizde M.Ö. 1700'ler, Firigler dediğimizde M.Ö. 800'ler veya Erken Tunç dediğimizde M.Ö. 3000'ler yani günümüzden 5 bin yıl önceye gittiğimizi düşünüyoruz. Burada Kırşehir'in en eski tarihini ortaya çıkarmaya çalışacağız."

Kazılarda şu an 20 işçinin çalıştığını vurgulayan Adıbelli, üniversitedeki ve arkeoloji bölümündeki öğrenciler, öğretim üyeleri ve asistanların bu kazıda kendilerine yardım ettiklerini söyledi. CİHAN

Bozkırın ortasındaki medeniyetler gün ışığına çıkıyor

Bozkırın ortasındaki medeniyetler gün ışığına çıkıyor

Bozkırın ortasındaki medeniyetler gün ışığına çıkıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.