1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Bu ajanlar ABD Konsolosluğu'na nasıl sızdı?"
Bu ajanlar ABD Konsolosluğuna nasıl sızdı?

"Bu ajanlar ABD Konsolosluğu'na nasıl sızdı?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç tarafından resmi törenle karşılandı.İkili ve heyetler arası görüşme sonrası İki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Toplantıda konuşan  Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, "Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın FETÖ konsuunda verdiğ desteği unutmayacağını dile getirdi.  

BİRİLERİ KISKANACAK AMA...

"İşadamlarımızın Sırbistan'da yatırım yapmasının yolunu açacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Bu adımlar inanıyorum ki, Sırbistan'ın kalkınmasında önemli bir yer tutacak. Aramızdaki ticaret hacmi şu an itibariyle istediğimiz noktada değil. Yıl sonuna kadar 1 milyar doları aşacak ama bu da yeterli değil. En kısa zamanda bunu 3-5 milyar dolara çıkarma şansımız var. Türkiye ve Sırbistan'ın toplam nüfusu 87 milyon civarında. Altyapı, üstyapı ülkelerin olmazsa olmazıdır. Ulaşım altyapısı, köprüler, tüneller, yüksek hızlı trenler ülkeler için çok önemli. Bugün burada 12 anlaşma imzaladık. Novi Pazar'da da 4 anlaşma imzalayacağız. Bu anlaşmaları yüksek düzeyli stratejik konseyle birlikte yürütmektir. Her yıl toplanmak suretiyle çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Yola çıkarken, 4 tane hedefimiz var dedik. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyet. Biz bunların dördünün üzerine Türkiye'yi inşaa ettik. Ulaşım ciddi bir başarı. Enerji ciddi bir başarı. Orman ve su işleri ciddi bir başarı. Bununla birlikte dış politikada bunun meyvelerini aldık. Birileri kıskanacaktır. Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler kıskananlar  olacaktır. Bizim onların inadına dayanışmamızı arttırmamız lazım. Onlara kalsan, aç kalsan niye aç kaldın demezler. Kendi başının çaresine bakacaksın. Sırbistan'la, Balkanlar'ın tümündeki olumsuz gelişmeleri çözmek için adımlar atıyoruz. Biz yolumuza bakacağız. Örneğin Belgrad-Sareyova yolunu süratla yapmamız lazım. Yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolu olmayan, suyu olmayan bir ülke ben medeniyim diyemez. Biz susuzluk içinde yüzüyorduk ama 2040'a kadar bu problemi çözdük. 

FETÖ KONUSUNDA VERDİĞİ DESTEĞİ UNUTMAYACAĞIM

Eğitimde, kültürde işbirliğimizi yapacağız. Bu 12 anlaşmayla birlikte, serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesini çok çok önemsiyorum. Tabi ki FETÖ ile mücadelede, değerli dostumun sürdürdüğü desteğini unutmayacağım. Bundan dolayı kendisine çok çok teşekkür ediyorum. Terör örgütlerine karşı yapılacak işbirliği huzur sağlayacaktır. Bu uluslararası mutabakat büyük önem arz ediyor. 

ABD İLE VİZE KRİZİ: BENİM ELÇİM BUNU YAPSA BİR SAAT BİLE TUTMAM 

Öncelikle şunu söyleyeyim bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili ABDnin ta kendisidir. Ve üst düzey yöneticilerin özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'da bir büyükelçinin böyle bir karar alması, ben bunu devletim adına aldım diye bir ifade kullanması düşündürücüdür. Durum böyleyse ABD deki üst düzey yöneticilerle konuşarak verdiyse diyecek bir şeyimiz yok ama büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa o büyükelçiyi ABD'nin bir dakika tutmaması lazım. Sen ABD Türkiye ilişkilerini nasıl bozarsın demesi lazım.Bizim büyükelçimiz orada böyle bir şey yapsa biz bir saat tutmayız. Türk yargısının kararını ve polisin FETÖ terör örgütüyle ilgili bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ilişkilerini tespit etmesi ve yargıyla paylaşması üzerine bunu belgelemesi, bunun neticesinde bu kişinin gözaltına alınıp tutuklanması ikinci bir kişinin daha aynı noktada olduğunun bildirilmesi İstanbul Başkonsolosluğu'nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bu ajanlar ABD Başkonsolosluğu'na nasıl sızdı?, Sızmadıysa kim soktu, bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendini içerden tehdit edecek bir ajana müsaade etmez. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir devlet tecrübesi vardır, böyle bir şeye bizim müsaade etmemiz mümkün değildir. 

'VEDA ZİYARETİ İÇİN GELMEK İSTİYOR AMA KABUL ETMİYORUZ'

(ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bas) Veda  ziyaretlerinde bulunuyor büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek  bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de  kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletlerinin  Türkiye'deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça  söyleyeyim.

TÜRK AKIMI PROJESİ...

Bu projenin inşaası devam ediyor. Bu kara tarafında bizim topraklarımızdan Avrupa'ya açılacak. Bunu sayın Putin'le de görüşüyoruz. En kısa zamanda Sırbistan gibi dostlarımıza bu doğalgazın süratla ulaşmasını isteriz. Sayın Putin'in de bu konuda olumlu düşüneceğine inanıyorum.Novi Pazar, Sırbistan içerisindeki birliğe beraberliğe örnek bir yer. Oradaki kardeşlerimize birlik, beraberlikte rollerini hatırlatacağız. Hiçbir zaman etnik milliyetçilikten yana olmadığımızı hatırlatacağız. Buradaki kardeşlerimizle bunu paylaşacağız. Kabineyi dün gece havaalanına getirmişti. İlk toplantıyı orada yaptık. Bu tabii aramızdaki muhabbeti gösteriyor. Biz de burada 10 bakanımızla bulunuyoruz. İnanıyorum ki bu ziyaret çok farklı bir temel atma olacak. Hayırlı olsun diyorum.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MİNNETTARIZ"

Türkiye'yi örnek aldıklarını dile getiren Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ise şunları kaydetti: Fetullah Gülen yandaşları ile bizim kesinlikle işimiz olamaz. Sırbistan her zaman demokratik yolda alınan kararlara saygı duyacak ve aleyhinde çalışmayacak.Türkiye'den gelen yatırımcılar Sırbistan'da yatırımlar yaptılar. Buna çok önem veriyorum. Türk İş adamları yatırım yaptılar. bugünTürk iş adamları geliyor ve Sırbistan'da fabrika açacak.Biz bugün serbest ticaret protokolü imzaladık. Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız. Gıda alanındaki ürünlerin sayısı artacak ve biz aramızdaki ciroyu bir milyara yükseltmek istiyoruz.

"ENERJİ BAKANLARIMIZ GAZ MESELESİNİ KONUŞTULAR"

Bir ilerleme kaydettik. Mısır, kuru erik ve diğer ürünler. Bütün bunlar bizim için önemli. Sırbistan ekonomisini geliştirecek üretim ve ticaret söz konusu.Başka konulara da değindik. Enerji Bakanlarımız gaz meselesini konuştular. '2019'dan sonra gaz alanı' ile ilgili konuşuldu, alt yapı projelerini de konuştuk.

"TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIYORUZ"

Türkiye'de çok fazla havalimanı yapılıyor biz de örnek alıyoruz. Sayın Erdoğan'dan rica ettim, bizim Sırbistan'da çok güzel kaplıcalarımız var ama yeteri kadar değerlendirilemedi. Bu kaplıcaları değerlendirmek isterlerse iş adamlarınızı çağırmak istiyorum.Kaplıcadan bizim 96 derece olan suyu kaybediyoruz. Boşa akıyor ve onu değerlendirmeniz için sizi buraya davet ediyorum. Otoban inşaatımız bittikten sonra buna da geçilebilir.

MİLLİYET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.