1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bu Mantarın Kilosu 3 Bin 500 Euro'yu Buluyor
Bu Mantarın Kilosu 3 Bin 500 Euroyu Buluyor

Bu Mantarın Kilosu 3 Bin 500 Euro'yu Buluyor

Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu 100 ile 3 bin Euro arasında değişen trüf mantarı için Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk trüf mantarı ormanının yetiştir.

A+A-

Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu 100 ile 3 bin Euro arasında değişen trüf mantarı için Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk trüf mantarı ormanının yetiştirildiği Cankurtaran bölgesinde Avrupa'dan ve ABD'den gelen mantar uzmanları arama yaptı. Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada yüzde 45'ini Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor. Talep her geçen yıl artmasına rağmen üretiminin azalması, fiyatını yükseltiyor. Türkiye'nin ilk yapay trüf ormanının oluşturulduğu alanda, doğada kendiliğinden yetişen trüf mantarları da olduğu tespit edildi.

Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, 125 hektarlık 19 alanda uygulamaya çalıştıklarını ifade ederek, "22 hektarlık dört alanda da yapay olarak trüf mantarına yönelik proje uygulaması başlattık. Biz bu 7 hektarlık sahada meşe fidanları dikerek, trüf mantarı üretimine yönelik çalışma yapacağız.” dedi. Trüf konusunda dünyaca ünlü uzman olduğu belirtilen Prof. Dr. James Trappe ise bu mantarın orman için çok önemli olduğunu belirterek, “Çok hızlı yetişiyorlar. Bitkilere çok faydası var. Ayrıca çok değerli besin maddelerine sahipler.” diye konuştu.

Türkiye’nin en önemli trüf mantarı uzmanlarından Niyazi Uluçoban da doğal alanlarda bol miktarlarda çıktığını vurgulayarak, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de bu mantarlardan var. Denizli'de bulunanlar, yazlık mantarlardan. Ayrıca buraya kışlık trüf için uygulama yaptık. Ülkemizin çeşitli alanlarında da 30 trüf çeşidi tespit edildi. Her çeşidin sezonu var. Yurtdışında bu mantarın fiyatı en az 300 Euro civarında. Bazı çeşitleri 3 bin 500 Euro civarında alıcı buluyor.” dedi.

Konuşmaların ardından ekipler, doğal trüf mantarı aradı. Bir mantarı yerden çıkaran uzmanlar, hakkında bilgi verdi. CİHAN

Bu mantarın kilosu 3 bin 500 Euro'yu buluyor

Bu mantarın kilosu 3 bin 500 Euro'yu buluyor

Bu mantarın kilosu 3 bin 500 Euro'yu buluyor

Bu mantarın kilosu 3 bin 500 Euro'yu buluyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.