1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Bu vahşi eylemleri kınıyorum'
Bu vahşi eylemleri kınıyorum

'Bu vahşi eylemleri kınıyorum'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Bu vahşi eylemleri kınıyorum. İsrail kendini azami şekilde sınırlamalı ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı" dedi.

A+A-

Ortadoğu'ya bu sefer "çok ağır bir yürekle" geldiğini ifade eden Ban, bölgenin, masum sivillerin hayatını kaybettiği, kadın ve çocukların korkunç saldırılarda kurban düştüğü ve çetin sınavlardan geçtiği bir zaman diliminde olduğunu söyledi.

Doha'ya gelirken onlarca kadın ve çocuğun Gazze'nin Şucaiyye Mahallesinde İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiğini hatırlatan Ban, "Bu vahşi eylemleri kınıyorum. İsrail kendini azami şekilde sınırlamalı ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı. Tüm taraflara uluslararası insan haklarına saygı duymaları talebimi yineliyorum. Şiddet şimdi durmalı" ifadesini kullandı.

Ban, "birlik ve barış yolculuğu" için bölgede olduğunu, Katar Emiri ile yaptığı görüşme sonunda Katar'ın sorunun çözümü için ortaya koyduğu liderliğin elzem olduğuna inandığını dile getirdi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atıyye ise ülkesinin uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail saldırıları karşısında, tüm paydaşları, bölgesel ülke ve yapılarıyla bir arada çaba gösterdiğini belirtti.

"Katar devleti olarak özel bir girişimimiz yok" diyen Atıyye, kendilerinin Filistin halkının taleplerini aktardığını, bu talepleri kimin gerçekleştirdiğiyle ise ilgilenmediklerini söyledi.

Katar'ın Arap Birliği'nde düzenlenen olağanüstü toplantıda yer aldığını hatırlatan Atıyye, toplantının ardından yayınlanan bildiri üzerine, dost komşu ülkelerin, İsrail'in saldırılarını sonlandırmak adına daha aktif görev üstlenmeleri için kendileriyle iletişime geçtiklerini aktardı.

Ateşkesin sağlanması için istişare ve görüşmelerin sürdüğünü belirten Atıyye, "Filistin halkı, artık daha fazla bu kuşatmayı kabul edemez. Filistin halkı, uluslararası toplum tarafından önemsenmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Katar'ın Filistin cephesinde yaşanan "acı" olayları yakından takip ettiğine değinen Atıyye, İsrail'in Filistin halkına karşı yaptığı tüm zulmü kınadıklarını söyledi.

Atıyye ayrıca İsrail'in Şucaiyye Mahallesi'nde kurbanların çoğunun kadın ve çocuklar olduğu katliam karşısında, İsrail'in Cenevre Konvansiyonu 4. maddesi ve uluslararası hukuk karşısında sorumlu olduğunu vurguladı.

Uluslararası toplumu, İsrail'in "dünya barışına olmasa dahi bölge barışına tehdit oluşturan" saldırılarını sonlandırması için sorumlu davranmaya çağıran Atıyye, sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail'in istediği zaman savaş başlatıp, istediği zaman bitirmesi daha fazla kabul edilemez. Uluslararası toplumu, Filistin halkına karşı ahlaki ve insani sorumluluğunu yerine getirmeye ve Gazze'deki adalet dışı kuşatmayı kaldırmaya çağırıyoruz. Uluslararası toplum, samimi siyasi bir süreç için Filistin halkının serbestçe dolaşmasına ve Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmesine güvence sağlamalı." 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.