1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 'Burdur Gölü, Derelerden Beslenirse Kurumaktan Kurtulur'
Burdur Gölü, Derelerden Beslenirse Kurumaktan Kurtulur

'Burdur Gölü, Derelerden Beslenirse Kurumaktan Kurtulur'

Kuruma tehlikesi geçiren Burdur Gölü'nün kurtarılması için göle derelerden su girişinin sağlanması ve havzadaki su tüketiminin azaltılmasının şart olduğu belirtildi.

A+A-

Kuruma tehlikesi geçiren Burdur Gölü'nün kurtarılması için göle derelerden su girişinin sağlanması ve havzadaki su tüketiminin azaltılmasının şart olduğu belirtildi.

        Doğa Derneği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Dişli’nin desteği ile Burdur Gölü ile ilgili rapor hazırladı. Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi kapsamında, 2007’den bu yana yapılan araştırmalar neticesinde gölün kuruma sebepleri ve alınabilecek önlemler raporda belirtildi. Raporda Burdur Gölü’nün gelir-gider dengesi ortaya konarak, gölün derelerden ve yeraltı suyundan beslenmediği için kuruduğu açıklandı.

        Raporda, gölü besleyen en büyük dere olan Bozçay'dan göle giren su miktarında son 10 yılda yüzde 80, Büğdüz Deresi’nden ise yüzde 63 oranında azalma olduğu ortaya konuldu. Derelerden göle su akışının kesilmesinin nedeni ise üzerlerine inşa edilen baraj ve göletler olduğu ifade edildi. Gölün çekilmesinin yağışların azlığının ya da göl tabanındaki bir kaçağın sebep olmadığı raporda vurgulanırken, 1994’ten bu yana havza genelinde yağışlar yoğun olmasına rağmen göldeki su seviyesinin düştüğü belirtildi. Raporda, Burdur Gölü’nü besleyen dereler üzerine yeni baraj veya göletler inşa edilirse ya da tarımda çok su kullanımı devam ederse, göldeki su seviyesinin daha da çok düşeceği uyarısı yapıldı.

        Raporu değerlendiren Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın, şunları söyledi: “Önümüzdeki hafta yapılacak Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu toplantısında yeni Burdur Gölü Yönetim Planı karara bağlanacak. Eğer Burdur Gölü’nü kurtarmak istiyorsak, bu raporun da gösterdiği gibi, acilen göle hakkı olan suyu düzenli olarak baraj ve göletlerden bırakmak için karar alınmalı. Göle yeniden derelerden su girişini sağlamaz ve havzada az su tüketimine dayalı yeni bir tarımsal ürün desenini yaygınlaştırmazsak Burdur Gölü’nü kaybedeceğiz.”
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.