1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BURSA UNESCO'YA HAZIRLANIYOR
BURSA UNESCOYA HAZIRLANIYOR

BURSA UNESCO'YA HAZIRLANIYOR

Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen panelde ‘Dönüşen Peyzaj: Unesco Dünya Mirası Bursa’ teması ele alındı.

A+A-

Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen panelde ‘Dönüşen Peyzaj: Unesco Dünya Mirası Bursa’ teması ele alındı.

Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi toplantı salonunda gerçekleştirilen panel, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın ‘5. Peyzaj Mimarlığı Kongresi’ öncesi etkinlikler kapsamında hayata geçirildi. Bursa ölçeğinde peyzajın, kamusal alanların hızlı dönüşümünün mekânsal, sosyal, politik ve kültürel dinamiklerinin birlikte sorgulanması ve geleceğe doğru atılacak adımların ortaya konulmasının amaçlandığı panelde İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Ahmet Cengiz Yıldızcı, ‘Bursa’nın Doğal Kültürel Peyzajları Üzerine Bir Değerlendirme’, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Nuran Zeren Gülersoy ‘Planlamada Kültürel Değerlerin Korunması’, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Neslihan Dostoğlu, ‘Unesco Dünya Mirası Sürecinde Bursa’ ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Gül Sayan Atanur ‘Peyzaj Değişiminde Küresel Eğilimler ve Bursa’nın Dönüşen Kültürel Peyzajları’ konularında sunumlar yaptı.

Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan, Bursa’nın yerelde sahip olduğu kültürel ve doğal değerlerin Unesco Dünya Mirası sürecine taşınmasıyla ilgili bilgiler aktararak dünya mirası listesine alınan Bursa projelerinin çalışma süreci ve gelinen nokta ile ilgili açıklamalarda bulundu. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak da Bursa ve dünyadaki dönüşen peyzajların ve peyzaj değerlerine sahip çıkmanın önemine ve peyzaj mimarlığının bu konudaki yerine değindi.

Moderatörlüğünü Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü’nün yaptığı panelde, dönüşen peyzajın farklı boyutları ve koruma kullanım dengeleri, planlama alanlarında yapılacak stratejiler, uluslararası sözleşmelerle doğal ve kültürel peyzaj alanlarının korunması ve peyzaj algısının bahçe ölçeğinde olmadığının ve bilinçlendirmenin gerekliliği noktasında görüşler değerlendirildi. Panelde Bursa yerelinde doğal, kültürel, sulak ve milli peyzaj alanlarının dünya ölçeğindeki sözleşmelere göre yönetim planlarına uyularak yönetilmesi gerektiği ve ayrıca özel mahsul alanlarındaki talanların da özellikle zeytinliklerdeki kullanım talanının bitirilmesi için yasal önlemlerin acilen alınması gerekliliği vurgulandı. Yasal önlemlere rağmen yeni bir kısım yasalarla kullanmacı yaklaşımların halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesiyle önlenmesine vurgu yapılan panelde, kültürel peyzaj alanlarının tüm katmanlarının insanların bilinçlendirilmesiyle korunması ve koruma statülerinde daha geniş coğrafi sınırların çizilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca 2014 Unesco Dünya Mirası Listesine kabul edilen Bursa’nın Unesco sürecindeki yapılanması, adaylık dosyasının nasıl çalışıldığı, Bursa’nın tarihi alanlarının (Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri, Cumalıkızık Köyü) uluslararası normlara uygun bir şekilde korunması için Bursa (Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri) ve Cumalıkızık Yönetim Planının hazırlanma süreci ve tarihi alanların yıllık eylem planları ile yönetilmesi amaçlı başarı hikayesi de katılımcılara aktarıldı. Panelde, Bartın Üniversitesi öğrencilerinin 2010 yılında hazırladıkları ‘Suya Doğru Bakmak’ ve ‘Ben Peyzaj Mimarı Olmak İstiyorum’ filmleri ile UNESCO dünya mirası adaylık dosyası tanıtım filmi gösterimleri de ilgiyle izlendi. Öte yandan panele katılanlara plaket verildi. CİHAN

Bursa Unesco'ya hazırlanıyor

Bursa Unesco'ya hazırlanıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.