1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bursa'da 124 Yıldır Miraç Kandili'nde Miraciye Okutuluyor
Bursada 124 Yıldır Miraç Kandilinde Miraciye Okutuluyor

Bursa'da 124 Yıldır Miraç Kandili'nde Miraciye Okutuluyor

1700'lü yıllarda Kutbü'n-nayi Osman Dede tarafından bestelenen ve Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılındaki vakfiyesi gereği Bursa Hoca Muslihiddin Camii’nde her Miraç Kandili'nde okutulan Peygamber Efendimiz'in(sas) semaya çıkışını konu edinen divan olan M.

A+A-

1700'lü yıllarda Kutbü'n-nayi Osman Dede tarafından bestelenen ve Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılındaki vakfiyesi gereği Bursa Hoca Muslihiddin Camii’nde her Miraç Kandili'nde okutulan Peygamber Efendimiz'in(sas) semaya çıkışını konu edinen divan olan Miraciye geleneği bu sene de coşku ile gerçekleştirildi.

Hz. Muhammed’in (sas) önce Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya; oradan da semaya yaptığı pek çok ilahi hikmet, sır ve bereketi dolu manevi bir yolculuğun kutlu günü olan Miraç Kandili’nde Bursa’da 124 yıldır okunan Miraciye Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından Miraçhanlar Galata Mevlevi Musikisi ve Sema Topluluğu'nun Dedesi Nail Kesova, TRT Radyo Sanatçısı Hasan Semerkantlı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Korosu'ndan Hafız Murat Taştekin'den oluşan icra heyetine okutuldu. Türk musikisinin en önemli eserlerinden olan Kutbü'n-nâyî Osman Dede'nin Hz. Muhammed'in (sas) göğe çıkışını konu edinen divan koşuğu Miraciyesi 124 yıldan bu yana Miraç Kandillerinde Hoca Muslihiddin Camii'nde okunuyordu. Bu yıl da camiyi dolduran cemaatin eşliğinde Miraciye üstatları tarafından Miraciye kıraati okundu.

Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal ve Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'nın da hazır bulunduğu Miraciye kıraatinde cemaat camiyi tıklım tıklım doldurdu. "Evvel Allah adını yad eyleriz / Dil dil olmuş kalbi dil-şad eyleriz' diye başlayan Miraciye sırasında, Miraçta Peygamber Efendimize (sas) ikram edilmesi vesilesiyle cemaate süt ikram edildi.

TÜRK MÜZİĞİNİN EN BÜYÜK ESERİ; BATILLAR BİLE İSA'NIN URUCUNU BESTEYELEMEDİ
Miraçhanlardan TRT Radyo Sanatçısı Hasan Semerkantlı, "Türk müziğinin en büyük eseri. 4 saattir. Batı’da da böylesine büyük eser yok. En fazla üç saatlik opera var. İnşallah kayıp kısmını, beste kısmını bulmaya çalışıyoruz. Şaheser bir eserdir" dedi. Galata Mevlevi Dedesi Nail Kesevo ise şunları kaydetti: “Batı’nın büyük besteleri bile gıpta ettiklerini söylüyor, ‘Biz nasıl İsa’nın urucunu besteleyemedik’ diye. Halen de besteleyememiştir. Bu, aslında 3-4 saat süren bir beste. Bazı kısımları kayıp, fakat ona rağmen 1,5 saatlik bölümünü her sene Bursa’da Vakfiye gereği devam ettiriyoruz. Bizler de son miraçhan şeyhlerimizin, büyüklerimizin bize devrettikleri kültürümüzü arkadaşlarımızla birlikte sürdürüyoruz. İstanbul’da Kadri Dergahı’nda okuyoruz. Birkaç camiinde okuyorduk, galiba onlar ihmale uğradı. Kadiri Dergahı’nda okunuyor.”

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı da “Safiye Hatun validemizin vakfiyesi gereği her Miraç Kandili gecesinde ikindi namazı sonrasında Mahkeme Camii’nde Miraciye okunmaktadır. Miraciye geleneğinin öldüğünü söylemişlerdi Murat Bardakçı ve FatihAltaylı. Miraciye bitmemiştir, 125 yıldır Bursa’da devam etmektedir., dünya varoldukça bu gelenekler sürüyor, bu zaten vakfiye gereğidir. Bu sene miraciye okuma geleneğinin 125.'inci senesidir. İnşallah, Allah yapılan bu faaliyetleri kabul eder" şeklinde konuştu.
CİHAN

Bursa'da 124 yıldır Miraç Kandili'nde Miraciye okutuluyor

Bursa'da 124 yıldır Miraç Kandili'nde Miraciye okutuluyor

Bursa'da 124 yıldır Miraç Kandili'nde Miraciye okutuluyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.