1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Büyükşehir'in Çamur Kurutma Tesisi Hizmete Girdi
Büyükşehirin Çamur Kurutma Tesisi Hizmete Girdi

Büyükşehir'in Çamur Kurutma Tesisi Hizmete Girdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamur Kurutma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete sundu. Tesis, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru yüzde 92 oranında kurutarak hem tarım alanlarında hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılır hale getirecek.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamur Kurutma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete sundu. Tesis, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru yüzde 92 oranında kurutarak hem tarım alanlarında hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılır hale getirecek. Kent, yıllardır Çiğli’de depolanan arıtma çamurlarından sonunda kurtulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanları ve kentsel yeşil alanlarda kullanılır hale getirecek, ‘Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ inşaatında kurutma bölümü tamamlandı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında temeli atılan 60 milyon liralık tesisin kurutma ünitesi devreye girdi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kurutma ünitesinde diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarının yaklaşık 4 kat azaltılarak 220 tona düşürüleceğini, ayrıca yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamurun, tarım alanlarında, kentsel yeşil alanlarda veya ek yakıt olarak sanayide kullanılabileceğini söyledi. Çamurun farklı alanlarda değerlendirilebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten yetkililer, "Çimento fabrikalarında çamurun ek yakıt olarak kullanılması için firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Şu an tesiste Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan çamurların kurutuma işlemi başladı. Ardından diğer arıtma tesislerinden çıkan çamuru tesise alacağız. Kısa süre sonra Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında çamur depolama işlemi sona erecek ve bu alanlar rehabilite edilecek." dedi.

30 bin metrekarelik alanda ‘Çamur Çürütme ve Kurutma’ olmak üzere iki kısımdan oluşan tesiste 20 ünite yer alıyor. Tesise giren çamurlar her biri, günde 200 ton işlem hacmine sahip 4 adet çamur kurutma ekipmanından geçiyor. Yüzde 25 kuru madde oranında tesise giren çamurun içindeki su, sıcak hava ile birlikte buharlaşıyor ve yüzde 92 katı madde içeriğine ulaşıyor. Siloya nakledilen kurutulmuş çamur sanayi tipi çuvallara konuluyor. Tesiste ayrıca oluşturulan laboratuarda ise tesise giren ve çıkan çamurun analizleri yapılıyor; içindeki kuru madde oranı saptanıyor.

ÇAMURDAN BİOGAZ

Yüzde 70 oranında tamamlanan tesisin 'Çürütücü Ünitesi' ise 2014 yılı başlarında hizmete açılacak. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler, çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 53 bin metreküp biogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak. Böylelikle tesisin doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’i biogaz üretiminden sağlanmış olacak.
CİHAN

Büyükşehir'in çamur kurutma tesisi hizmete girdi

Büyükşehir'in çamur kurutma tesisi hizmete girdi

Büyükşehir'in çamur kurutma tesisi hizmete girdi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.