1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Canikli: "TİM Tek Yetkili”
Canikli: TİM Tek Yetkili”

Canikli: "TİM Tek Yetkili”

Bakan Canikli: “Basitleştirilmiş Gümrük Hattı İşlemlerinde TİM Tek Yetkili”

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kapsamında ihracatta danışma, denetim ve veri giriş faaliyetleri konusunda tek yetkili kuruluş olduğunu bildirdi.

Bakan Canikli, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında 18 Eylül 2008'de imzalanan "Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine İlişkin Protokol" ile hayata geçirilen BGH sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pilot uygulamanın sürdürülmesine gerek kalmaması nedeniyle daha önce aynı işlemler için yetkilendirilen firmanın yetkilerinin 25 Şubat 2015 itibarıyla sonlandırıldığını ifade eden Bakan Canikli, şunları kaydetti:

"BGH kapsamında ihracatta danışma, denetim ve veri giriş faaliyetleri tek yetkili olarak TİM tarafından gerçekleştirilecek. Bu yetkilendirmenin şartlarının belirlenmesi amacıyla Bakanlığımız ile TİM arasında imzalanan protokole göre, TİM tarafından BGH kapsamında şifre temini, veri girişi ve veri iletimi işlemleri için hizmet sunduğu ihracatçılardan herhangi bir ad altında ücret talep edilmeyecek. Böylelikle BGH, ihracat maliyetlerini düşüren ve ülkemiz rekabet gücünü arttıran bir proje olarak ihracatçılarımızın kullanımına sunulmaktadır."

BGH sisteminin, ihracatçıların Rusya gümrüklerinde yaşadığı sorunların çözümü amacıyla iki ülke arasında yapılan müzakereler sonucunda hayata geçirildiğini belirten Canikli, sistemin ülkeler arasındaki ticarette sevk edilen eşyaya ilişkin bilgilerin iki ülkenin gümrük idareleri arasında elektronik yolla önceden değişimi suretiyle çalıştığını kaydetti.

Sistemden yararlanmanın tamamen gönüllülük esasına dayandığına ve sevk edilen eşyaya ilişkin bilgileri gümrük idaresine önceden sunan firmalara dış ticaret işlemlerinde çeşitli kolaylıklar sağlandığına dikkati çeken Canikli, "İhracatta Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak bir proje olan BGH ile güvenilir bilgi sunan ihracatçılar, gümrük noktalarında öncelik sahibi oluyor. İhracatçılarımız gümrükleme zamanının kısalmasına yol açacak şekilde kolaylaştırılmış gümrük işlemleri ve gümrük muayenesinden muafiyet gibi kolaylıklardan faydalanabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, Bakanlık ve Rusya Federal Gümrük Servisi arasındaki yoğun çalışmalar sonucunda, pilot proje kapsamında, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Moskova'daki Vnukovo Havalimanı arasında başlatılan sistemin, zamanla farklı taşıma modlarında kullanımına imkan sağlayacak şekilde kara sınır kapıları ve limanlara yaygınlaştırıldığını ifade etti.

Güvenli ve hızlı bilgi akışını sağlayacak altyapının kurulduğunu belirten Canikli, söz konusu çalışmalara ek olarak sektörü temsil eden ve sektörün sorun ve beklentileri çerçevesinde hareket edecek olan TİM'in yetkilendirilmesi ile BGH'nin daha yaygın kullanılacağını kaydetti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.