1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. CANİKLİ’NİN SÖYLEMLERİNE DİKKAT!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

CANİKLİ’NİN SÖYLEMLERİNE DİKKAT!

A+A-

CANİKLİ’NİN SÖYLEMLERİNE DİKKAT!

BAKAN CANİKLİ’NİN SÖYLEDİKLERİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…

ET DE YİNE KOKU VAR

İSTANBUL ‘MİS GİBİ’ KOKUYOR

ANTEP’İN HAMAMLARI

Ulusal Kanal’daki Programımı Kaçırmayın!

Çok önemli bakanlığın olanca var olan yükünü omuzlarına alan ve kısa icraat döneminde bana göre çokta başarılı olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin CANİKLİ bugünlerde önemli, önemli olduğu kadar da düşündürücü açıklamalar yapıyor. Canikli saklamadan gizlice cesurca gümrüklerde ne yaşanıyorsa, bütün çıplaklığıyla kamuoyuyla paylaşıyor. Bakın geçen açıklamasında Sayın Canikli neler diyor:

KAÇAKÇI BOŞ DURMUYOR!..

“Hükümet olarak, devlet olarak kaçakçılıkla mücadelede yeni önlemler alıyoruz. Kaçakçılığın önlenebilmesi için neler yapacağımızı konuşup, çözüm yolları arıyoruz. Ancak biz bunları yaparken kaçakçılarda boş durmuyor” diyor. Canikli bu detayı da örneklendirerek somut bir örnekle açıklıyor. Transit olarak Mersin Gümrüğü’nden birbirinin benzeri iki tır, Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelir. Son dönemlerde transit eşyada yaşanan kaçakçılık olaylarından dolayı muz yüklü tır görevlilerce X-Ray’a yönlendirilir. Buraya kadar her şey normal seyrederken kaçakçılar işi biten tırın plakasını diğer tırın plakasıyla değiştirip, Suriye’ye muz yerine çimento göndermek isterler. Ancak olay bir memurun dikkati sonrası açığa çıkar. Kaçakçıların hevesi bu sefer kursağında kalır. Örneği verdikten sonra devam eder Bakan Canikli açıklamalarına ve koca bakanın ağzından şu sözler dökülür:“13 yıl müfettişlik yaptım böyle sahtekârlık görmedim.”

BİR ÖRNEKTE BEN VEREYİM SAYIN BAKANIM

Peki!.. Devletin bakanını bile hayrete düşüren bu olayın perde arkası nedir? Eee.. takdir edersiniz ki, o perdeyi  aralamak! Bir gazeteci olarak kamuoyuyla paylaşmakta bendeniz Aykut Onur Kalaycı’ya düşer. Bu soruşturmanın detaylarını İnşallah önümüzdeki günlerde sizlere A’dan Z’ye aktarmaya çalışacağım.

Ancak Sayın Bakan Canikli’ye de benzeri bir olaya adları karışan üstelik içerisinde bakanlığın bazı bürokratlarından adının karıştığı katmerli bir olayı da belgeleriyle anlatmadan geçemeyeceğim.

Erenköy Gümrüğü’ne  Ş.A.  M.A. ve N.A. temin etmiş oldukları iki adet Gürcistan plakalı tır için Erenköy Gümrük Müdürlüğü’nde ihracat beyannameleri açılır. İki araca İstanbul Habipler’de PVC kapı pencere yüklenir. Tırlar bu şekilde Erenköy Gümrüğü’ne muayeneye girer. İki Gürcistan plakalı tır, yükledikleri PVC  kapı pencereyi bir süre sonra aldıkları yere boşaltır. Gümrüğün cambazları daha sonra tırlara ÇİMENTO  yükler.  Şarlatanların işi bununla da bitmez. Az ilerideki kolcudan aldıkları gümrüğün mührünü vurarak, SARP  Gümrüğü’ne  yola çıkarlar. Sarp’ta düzen hazırdır. Tırlar kırmızı  hat uygulamasına düşer. Düşmesine düşerde dedik ya düzen önceden hazırlanmıştır diye.. Burada görevli muayene memuru tırların içerisindeki eşyaların farklı olmasına rağmen işlemleri yaparak  ihracata onay verir. Bir kez de olmaz üstelik bu dalavereler. İnanmayacaksınız ama bu olaylar tam 16 kez gerçekleşir.

SAVCI GÜL, ISRARLA OLAYIN ÜZERİNE GİTTİ!

İş ayyuka çıkınca Başbakanlığa ve ilgili bakanlıklara doğal olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılılığı’na ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan ihbarlarla gündeme gelir. Dönemin gözü pek Büyükçekmece  Kaçakçılık Savcısı Sayın Mustafa Kemal GÜL’ün koordinesinde İstanbul Mali Şube ekipleri projeli bir çalışma başlatır. Uzun süren teknik takipten sonra suç örgütünün  yukarıda bahsettiğim tüm eylemleri ortaya çıkartılır. Hazırlanan fezlekede suç örgütün  ihracatta  % 18’lik  KDV ürünleri tercih ettikleri, onun için gümrüğe PVC  kapı pencere beyan edip sonra tırlardan bu eşyaları indirip; yerlerine  % 8 kdvsi olan çimento yükledikleri anlaşılır. Tabii fezlekeye bu kanı bozuklara, hortumculara, yetim hakkı yiyenlere yardım ettiği iddia edilen gümrükteki bazı kişilerin adları da girer. Sayın Canikli yakın zamanda yaptığı açıklamada, bakanlığın bilgi işlem sisteminden dışarıya giden uçlar bulunduğunu, yazılım hazırlayanların açık pencere bıraktıklarını, bilgilerin kime servis edildiğini araştırdıklarını, ihmali olanlarla ilgili olarak soruşturma başlatacaklarını açıkladı.

Dilerim bu olayın ardı arkası bütün yönüyle ortaya çıkartılır; dilerim bu işler yapanın yanına kar kalmaz. Sayın Nurettin Canikli’ye bu konu ile ilgili 10 Aralık 2010 yılında yazdığım ‘BU RAPOR KELLE GÖTÜRÜR’ yazımı okumasını tavsiye ederim.

-YİNE ET KOKUSU-

Biliyorsunuz ki, geçtiğimiz günlerde yaşanan Mersin’deki et kaçakçılığının kamuoyuna ilk olarak ben duyurmuştum. Yazım sonrası yaşananlar malum. Ancak ne benim yazımla, ne de devletin aldığı önlemlere karşın etin kokusu bir türlü dinmiyor. Vatandaşın temel gıdaları arasında olan et üzerinde yapılan vurguna yenileri ekleniyor. Alın size sıcacık bir olay daha.

Bir istihbaratı değerlendiren Mersin Kaçakçılık Şubesi çalışanları (bu tür ihbarlar niye hep polise yapılır bir düşünün sevgili okurlarım) Ro- Ro  gemisinden inen bir tırı takibe alır. KOM ekipleri Akdeniz ilçesi Tırmıl Sanayi Sitesi’nde tırı durdurur. Yapılan operasyonla 21 ton kırmızı et ele geçirilir. Yapılan soruşturmada tırın gümrük işlemleri yaptırmadan  çıkış yapıldığı tespit edilir. Bu ne demektir sevgili okurlarım; bu malum tırın gelin arabası gibi elini kolunu sallayarak gümrükten geçmesi demektir.

Devam edelim operasyona… Soruşturma kapsamında 4 kişi gözaltına alınır.  Polis bu kadarla yetinmez. İşin detayını ortaya çıkarmak için elindeki bütün doneleri değerlendirir. Bir ilde başlayan operasyon ve soruşturma kısa sürede tam 11 il’e yayılır. Eş zamanlı operasyonlarda tamı tamına 110 ton kırmızı et geçirilir. Mersin Polisi yaptığı derinlemesine araştırmada Mersin’den transit olarak Irak’a  gönderilecek  etlerin Meksika’dan getirildiğini belirler.

Sayın Nurettin Canikli konuyla ilgili yaptığı açıklamada müfettişin hazırlayacağı raporu beklediklerini açıkladı. Sayın Bakanım dilerim ki, ben yanılırım ama Mersin’deki skandalların ardı gelecek gibi... Bu olayda da olduğu gibi ortada bir görev zafiyetinin olduğu ayna gibi apaçıktır. Dilerim ki bu tür önlemlerin önüne geçilmesinde ya da Mersin Gümrüğü’nün artık bu olaylarla anılmaması için fazla geç kalınmaz, gereken yasal prosedür uygulanır.

ANTEP’İN HAMAMLARI

Gaziantep’te bugünlerde ilginç bir soruşturma yürütülüyor. Gaziantep Gümrük Müdürlüğü Antrepo ve Serbest Bölgelerin denetimindeki bir antrepoyla ilgili gümrük müfettişleri soruşturma yapar. Soruşturma ve denetim sonucunda müfettiş rapor hazırlar. 09.07.2014 A/09  sayılı raporda YGM M.H. yetkili  olduğu antrepoda  124 palet ( 6.820 torba ) eksik eşya olduğu  belirtilir. Bunun üzerine  4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun  236/ 1 maddesi  gereği 1.406.315.98 TL  ceza  kesilir. İşin ne olacağı şüphesiz ki takibimdedir. İlgili ilgisiz herkesin bilgisine…

İSTANBUL ‘MİS GİBİ’ KOKUYOR

Bir de bizim İstanbul’dan bir son dakika haberi vereyim size. Koca şehir bugünlerde mis gibi kokuyor. Neden mi? Anlatalım hemen. Bizim ‘Minik Kuş’un verdiği sağlam istihbarata göre; kentte yüklü miktarda parfüm ele geçirilmiş!! Aman yanlış değerlendirmeyin. Ele geçirilen parfümlerin fiyatı öyle sizin benim alacağımız cinsten değil! Bu konuyla ilgili de önümüzdeki süreçte geniş yazılar yazabilirim. Bilginize… Laf açılmışken birde AMBARLI ihracata gidecek bir konteynırda  araştırma yapan gümrük görevlileri bu kaçakçılığı ortaya çıkardılar. Emeği geçen herkese şahsım adına teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim.

TÜRKGÖZÜ GÜMRÜĞÜ’NE BRAVO

Türkgözü'nde 4 Milyon 220 bin lira değerinde, 12 bin 484 adet kaçak cep telefonu, aksesuar, aksam ele geçirildi. Emeği geçen tüm gümrük personelini kutlarım; bu yakalamadan dolayı Şirinevler’deki kankalar da üzülmüştür herhalde! Ne diyelim, papaz her zaman pilav yemez.

ADANA’DA HAYALİ İHRACAT

Adana Gümrüğü ‘hayali ihracat’ girişimine dur dedi. Adana’da bir firma ‘ahşap görünümlü PVC kapı pencere ihracat edeceğim’ diye gümrüğe başvurur. Beyan ettiği rakamlarla gönderdiği eşyaların uyumsuzluğunu gümrük ortaya çıkarır. Üstelik PVC’lerin ahşap görünümlü olmadığı da görülür. Olayı ortaya çıkaranları buradan bizzat kutluyorum.

SİGARA KAÇAKÇILIĞI

Birazda merak ettireyim sizi. İstanbul, Ankara ve Kocaeli Kaçakçılık Şubeleri büyük çaplı sigara kaçakçılığını deşifre ettiler. Bu konuyu 8-OCAK-2015 günü saat 23.00’de canlı yayında Ulusal Kanal’daki  ‘YOLSUZLUK  GÜNDEMİ’ programında açıklayacağım. Programı kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

 

YAZARIN NOTU

Sevgili okurlarım acısıyla, tatlısıyla, eğrisiyle, doğrusuyla koca bir yılı geride bıraktık. Ben ve ETKİ HABER ailesi olarak her birinizin yeni yılınızı kutlar; yeni yılın size, ailenize ve sevdiklerinize önce sağlık, sonra mutluluk, huzur ve de şans getirmesini temenni ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum