1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ÇAYAN BİRBEN Defnedildi!
ÇAYAN BİRBEN Defnedildi!

ÇAYAN BİRBEN Defnedildi!

Yalova'da iki grup arasındaki kavgayı ayırmak istediği sırada, polisin kullandığı biber gazından etkilendiği iddia edilen ve hayatını kaybeden genç toprağa verildi.

A+A-

Yalova'da iki grup arasındaki kavgayı ayırmak istediği sırada polisin kullandığı biber gazından etkilendiği iddia edilen ve hayatını kaybeden genç, Rize'de toprağa verildi.

Çayan Birben için Pazar ilçesine bağlı Subaşı köyü camisinde düzenlenen cenaze törenine, annesi Gücel ve babası Ahmet Birben, avukatı Melike Korkmaz, Bağımsız İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Birben'in akrabaları ve vatandaşlar katıldı.

Çayan'ı babası Ahmet Birben, ne yapacağını bilmediğini belirterek, "Ben Rize'deydim, öğrendikten sonra oraya gidip yanına girdiğimde, bu cahil halimle beyin ölümünün gerçekleştiğini anladım. Doktorlara baskı yapmışlar. Bile bile gazı temizlemeye çalışmışlar. Bizim doktor akrabamız gelmiş olmasaydı hala hastanede yatıyor olacaktı. O geldiğinde her şeyi bitirdi." diye konuştu.

Birben'in avukatı Korkmaz, Çayan Birben'in ölümünün polisin orantısız güç kullanmasından kaynaklandığını öne sürerek, "Bunun araştırılması gerekiyor. Adli Tıp raporunda biber gazıyla ilgili bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Kendisine çok fazla oksijen verildiği için ciğerleri temizlenmiş durumda. Bu davada polisin ihmali ve ambulans çağırmaması üzerinde durulması gerekiyor." dedi.

ÖDP Genel Başkanı Taş ise yaşam varsa ölümün de olduğunu, bunu herkesin bildiğini ifade ederek, "Ama bu gerçekten çok erken bir ölüm. Adil olmayan bir ölüm. Buna itirazımız var. Bir genç ısrarla hasta olduğunu söylemesine rağmen 'biber gazından kim ölmüş' diyerek Çayan kardeşimize biber gazı sıkılmaya devam edildi, yere düştü. Yüzünü yıkamaya çalıştı. Sağken ambulans çağırmak yerine olay yeri inceleme ekibi çağrıldı. Hastaneye geldiğinde beyin ölümü gerçekleşmişti. Daha sonra doktorlar üzerinde baskı oluşturuldu." ifadelerini kullandı.

Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası Birben'in cenazesi, aynı köydeki aile mezarlığına götürülmek üzere omuzlara alındı. Ön tarafta ellerinde Çayan Birben'in fotoğrafının da yer aldığı pankart taşıyan kadınların bulunduğu gruptan bazıları, cenaze taşınırken alkışlayarak çeşitli sloganlar attı.

Slogan atılmasına tepki gösteren Birben'in akrabası Rahmi Birben, "Neden slogan atıyorsunuz. Siyaset yapmayın, cenaze bizim, cenazemize siyaset karıştırmayın." diye çıkıştı. Bunun üzerine ÖDP Genel Başkanı Taş, Rahmi Birben'i sakinleştirerek uzaklaştırdı. Birben'in cenazesi, aile mezarlığına defnedildi.

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde Fevzi Çakmak Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Yıldız Sokak'taki Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgada, astım hastası olduğu belirtilen Çayan Birben (31), olay yerinde, sevk edilen polisin gruplara müdahalesinin ardından fenalaşmış ve Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Birben, dün vefat etmişti. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.