1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cenevre Zora Girdi, Rusya-abd Farklılıkları Sürüyor
Cenevre Zora Girdi, Rusya-abd Farklılıkları Sürüyor

Cenevre Zora Girdi, Rusya-abd Farklılıkları Sürüyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, ABD ile Suriye krizinin çözümü konusunda bazı farklılıkların devam ettiğini söyledi.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, ABD ile Suriye krizinin çözümü konusunda bazı farklılıkların devam ettiğini söyledi. Cenevre’de Haziran ortasında Suriye krizinin çözümü için bir konferans planlayan iki ülke, Beşşar Esed’in geçiş hükümetinde yer alması ile ilgili konuda uzlaşı sağlayabilmiş değil.

Rus basınına değerlendirmede bulunan Riabkov, “Bu önemli uluslar arası sorunla ilgili ABD ile pozisyonlarımız arasında fark var. Konferansa dışarıdan katılımlar ve geçiş süreci ile ilgili parametreler konusunda henüz mutabakat sağlayamadık.” dedi.

Esed rejimini temsilen konferansa katılacak isimler konusunda uzlaşı sağlayamayan iki ülke, İran ve Suudi Arabistan’ın Cenevre’ye davetinde fikir ayrılığı bulunuyor. Moskova iki ülkenin de Cenevre’ye katılmasını talep ederken, Washington, İran’ın katılımına karşı çıkıyor.

MUHALEFETİ SİLAHLANDIRMAK GAYRİ MEŞRU

Avrupa Birliği’nin Suriye muhalefetine yönelik silah ambargosunu kaldırmasının Cenevre’de düzenlenmesi planlanan barış şansını ortadan kaldıracağı uyarısı yapan Riabkov, “Uluslar arası konferansın başarılı olmasına doğrudan zarar verecek…” dedi.

Rusya’nın Suriye’de yasal yönetime silah vermesinin meşru, AB’nin muhalefete silah sevkiyatı yapmasının gayri meşru olduğunu savunan Riabkov, “Bir taraftan kanın akmasının durmasını isteyeceksiniz, diğer taraftan da muhalefeti silahlandıracaksınız…” eleştirisi getirdi.

HAZİRAN’DA KONFERANS OLMAYABİLİR

Uluslar arası konferansla ilgili herhangi bir son tarih ya da takvim belirlemenin doğru olmayacağını kaydeden Riabkov, “Biz bu konferansla ilgili yapay takvim ya da son tarih belirlenmesini desteklemiyoruz. Konferansın Haziran’da olacağı yönünde bende bir onay yok. Bildiğim kadarı ile böyle bir uzlaşı henüz yok. Bununla birlikte, bu konferansın toplanma şansını göz ardı etmiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 14 Haziran’da yapılacak İran seçimlerini gerekçe gösteren Riabkov, takvimin uzayabileceğini belirtti.

Dün akşam saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry ile Paris’te bir araya gelmiş Cenevre’de ikincisi düzenlenecek konferansı ele almıştı. Lavrov açıklamasında muhalefetin katılımı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, kendilerinin zamana ihtiyaçları olacağını ifade etmişti.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.