1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Cenhizder Başkanı Arslanoğlu: Cenaze Hizmetleri Sigorta Kapsamına Alınsın
Cenhizder Başkanı Arslanoğlu: Cenaze Hizmetleri Sigorta Kapsamına Alınsın

Cenhizder Başkanı Arslanoğlu: Cenaze Hizmetleri Sigorta Kapsamına Alınsın

Cenaze Hizmetleri Derneği (CENHİZDER) Başkanı Murat Arslanoğlu, son yıllarda Türkiye’de sosyal sigorta alanında büyük atılımlar yapılmasına rağmen cen...

A+A-

Cenaze Hizmetleri Derneği (CENHİZDER) Başkanı Murat Arslanoğlu, son yıllarda Türkiye’de sosyal sigorta alanında büyük atılımlar yapılmasına rağmen cenaze hizmetlerinin sigortacılık kapsamı dışında kaldığını söyledi. Cenaze hizmetlerinin de mutlaka sigorta kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Arslanoğlu, "Cenaze yakınlarına verilen ‘ölüm yardımı’ yanında cenaze defin ve nakil hizmetlerinin de bu kapsama dahil edilmesi büyük önem arz ediyor." dedi.

2. Uluslararası Cenaze Hizmetleri Konferansı Antalya’da başladı. Ana teması, ‘Afetler ve ölü bedenlerin yönetimi’ olan konferansa 6 ülkeden yaklaşık 60 kişi katılıyor. Konferansın açılışında konuşan CENHİZDER Başkanı Murat Arslanoğlu, belediyelerin yeterli cenaze hizmeti veremediğini, bu sorunun ancak defin işlemlerinin sosyal güvenlik kapsamına alınmasıyla çözülebileceğini kaydetti. Arslanoğlu, "Hastalar nasıl özel hastanelere gidebiliyorsa, yakını vefat eden biri de hiçbir ücret ödemeden özel cenaze firmalarından hizmet alabilmeli.” dedi. Cenaze hizmetlerinin sigorta kapsamına alınmasının belediyelerin yükünü de hafifleyeceğine işaret eden Arslanoğlu, şöyle devam etti: "Böylece, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sigortalı bir vatandaşımızın vefatı halinde, ailesi hiçbir ücret ödemeden defin veya nakil işlemlerini yapabilecek ve hizmeti veren yerel yönetim ya da özel firma tarafından SGK’ya faturalandırılmasını talep edebilecek. Bunun sonucunda hem vatandaşımızın arzu ettiği hizmeti alması sağlanacak hem de sigortası tarafından ekonomik hakları da güvence altına alınmış olacak."

Avrupa’nın birçok ülkesinde cenaze hizmetlerinin sigorta kapsamında olduğu bilgisini veren Dernek Başkanı, Türkiye’de de defin işlemlerinin sosyal güvenliğe dahil edilmesi için ilgili mercilere başvuracaklarını aktardı. Murat Arslanoğlu, Türkiye’de ölü bedenlerin yönetimiyle ilgili hiçbir teknik çalışma ve yasal mevzuatın olmadığına da vurgu yaparken bu eksikliği gidermek için bir rapor hazırladıklarını dile getirdi. Cenaze hizmetlerinin tarihten günümüze gelen kültürel birikimlerin bir ifadesi olduğunu kaydeden Arslanoğlu, ulusal ve uluslararası bilimsel ve teknik kurallar olmadan cenaze hizmetlerinin verilemeyeceğinin altını çizdi. Arslanoğlu, cenaze hizmeti veren firmaların uyması gereken etik kurallarının da yazılmasının şart olduğunu vurguladı.

CENHİZDER Başkanı Murat Arslanoğlu, konuşmasında Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu’nun Türkiye’yi dışlayan politik bir çalışma içerisine girdiğine de dikkat çekti. Federasyonun bir tüzük değişikliği komitesi oluşturulduğunu ve bu değişikliği önümüzdeki kasım ayında oylayacağını ifade eden Arslanoğlu, “Bu değişiklikle, Türkiye’den üye olmak isteyen özel firma sahipleri federasyonda oy hakkı olmayan bir statüde olacak. Şu andaki durumda AB ülkenin hangi hakkı varsa, bizim de o hakkımız var. Ülkeler nüfusa göre oy hakkı elde ediyor. Bireysel üyelikler kabul edilirse Türkiye, Almanya ve Fransa ile birlikte en yüksek oy hakkına sahip olacak. Bunu engellemeye çalışıyorlar." diye konuştu.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.