1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. CEP TELEFONUNDAKİ ‘ÖTV’ OYUNU
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

CEP TELEFONUNDAKİ ‘ÖTV’ OYUNU

A+A-

GÜMRÜK, GÜMRÜK OLALI BÖYLE ATAMA OLMADI!

GÜMRÜKTE 'HERKESE İŞ BULUNUR' DÖNEMİ

-CEP TELEFONUNDAKİ ‘ÖTV’ OYUNU-

 

Türkiye tam anlamıyla ateş çemberinin içerisinden geçiyor. Bir yandan sınır ötesinden gelen mermilerle, bir yandan da malum içerideki düşmanlarımızın mermilerinden akıtılan kanla ülkemiz  çok güç günler geçiriyor. Adeta birileri sabrımızı deniyor, ısrarla birileri bizi Ortadoğu'da ve Arap dünyasında yaşanan kaosun, savaşın ortasına çekmeye çalışıyor. 

Tüm dünyanın yakından tanık olduğu bu sıcak gelişmelerde Türkiye çok uyanık, dikkatli olmalıdır. Birçok dış gücün gözü olduğu topraklarımızı iyi korumalı, savaş denilen o iğrenç kanlı ortama ne pahasına olursa olsun girmemeliyiz. Bize 'savaşa girin' ya da üstü kapalı 'savaşın' talimatı veren bu dış güçlere Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün o çok ünlü, tam da şuan için uygun o sözünü bir kez daha güçlüce söylemeliyiz:

 'YURTTA SULH, CİHANDA SULH'

GÜMRÜK BAYRAMPAŞA DOLMUŞU MU?

Gümrük Teşkilatı gerçektende gerek personel sayısı, gerekse işlevselliği açısından ülkenin en büyük kamu kurum ve kuruluşları arasında önde gelir. Ve ne yazıktır ki, bu devasa kurumda 'olmaz, olamaz' dediğiniz işler bakarsınız çoktan kılıfına uydurulmuş halde karşınıza çıkıverir. Nasıl mı? Bakın yeni hem de yepyeni bir örnekle sizlere hemen anlatıvereyim. Aslında müsaade ederseniz bu büyük camianın çalışanlarına müjde vereyim.  Ey gümrükçüler hepinize müjdeler olsun! Hayırlara vesile olsun. Allah yolunuzu açık etsin. Umarım ki biraz sonra anlatacağım olay başta size ve gümrük teşkilatına hayırlı uğurlu olur. Gümrüğe ışık tutar, işleriniz daha kolay olur.

KARARNAMESİ BAŞBAKANLIKTA…

Artık bilesiniz ki, mülkiye başmüfettişi iken gümrüğe genel müdür olunduktan sonra şimdi de çok ayrı bir mecradan, iş kolundan başınıza yepyeni bir yönetici geliyor. Bakın açıklıyorum. Emniyet kemerinizi bağlayın. Ayaktaysanız çabuk bir yerlere tutunun. Efendim iddia odur ki, Giresun’da belediye başkanlığı seçimlerini kaybetmiş bir aday,  gocamannnn ....  gümrük teşkilatına genel müdür muavini oluyor. Şaka yapmıyorum ya Allah'ınızı severseniz.

Allah'ın sıcağında, yaşadığımız şu karanlık günlerde bir de şaka mı yapacağım size. İnanmayacaksınız ama bu beyin kararnamesi şuan başbakanlıkta. Yani imzalanmayı bekliyor. İmzalandıktan sonra başınıza getirilecek belediye başkan adayı bu zat eminim ki engin gümrük bilgisiyle hem teşkilata, hem de sizlere faydalı olacaktır. Göreceksiniz bak, bu atamadan sonra gümrük teşkilatı nasıl bir ivme kazanacaktır. Benden duyurması. İçinizde halen inanmayan varsa bekleyin. Görün sonra Aykut Onur Kalaycı haklıymış diyeceksiniz... Benden duyurması..

BEKLEYENLERE DUYURULUR!

Hazır söz kararnamelerden açılmışken, kararnamesi başbakanlıkta olan ve kararnamelerinin hangi safhada olduğunu dört gözle bekleyen bazı isimlerin de yüreklerine su serpelim. Bu kararnamelerden söz edelim.

Efendim bundan önceki yazımda birçok kararnamenin başbakanlığa sevk edildiğinden söz etmiş, bu kararnamelerden birinin de iki defa başbakanlıktan döndüğünü belirtmiştim. Özellikle İstanbul Bölge Müdürlüğü için bakan tarafından önerildiği iddia edilen ismin asansör misali, kararnamesinin bir aşağı bir yukarı indiğini belirtmek isterim. Bu ismin kararnamesinin bir kez daha geri dönmemesi için büyük gayret gösterildiğini de yalnız ben değil, başkentte dahi bilmeyen kalmadı zannedersem. Öte yandan diğer kararnamelerin bazıları ise, bakanlığa gönderilmiş bekleyenlere duyurulur.

GELELİM ZEKAİ BEY’E İLETTİĞİM O KONULARA…

1-)09.06.2015 tarih ve 122623 sayılı ithalat beyannamesi

Bu beyannamenin üç kalemi 852550000019 gtip de trasmiter isimli eşyanın ihtisas gümrüğü uygulaması var ama ithalat halkalı gümrüğünde yapılması gerekirken niçin Ambarlıda yapılmış?  Bu konular için bakanlar kurulundan niçin ihtisas gümrüğü kurulması kararları çıkıp Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Tabi bu işi takip eden gümrük müşavirini merak ettiğiniz onu da açıklayalım eski bir muayene memuru.

2-)13.07.2015 tarih ve 124376 sayılı ithalat beyannamesi

Bu beyannamenin sarı hattan projektör beyan edilen 94054010 gtip de brüt 10.222 kg beyan edilmiş. Bu eşya gözetime tabi tartılıp konteynır fişi beyannameye eklenmesi gerekirken iddia odur ki eşya tartılmamış. Ve gümrüğü terk ederken kaçak şubeye yapılan ihbarla konteynırda araştırmaya geçilmiş ve yedi ton fark çıkmış. Bu eşyalarla ilgili sadece vergi farkı 25.000-TL üç katı ceza uygulamasında toplam 100.000-TL devletin vergi kaybı söz konusu.

Sayın Zekai Bey şimdilik belgeleriyle size iki konu ilettim, ne yapıp yapmayacağınızı hep beraber göreceğiz. Ha unutmadan bundan önceki bölge müdürü Sayın Nevzat Er bu işlemleri yapan bu muayene memurlarını çoktan bölge müdürlüğüne çekmişti yani kısacası tarihlerini yukarıda açıkladığım konularda yeni bölge müdürü BOZKUŞ'un tutumunu merak ediyorum. Sizler merak etmiyor musunuz?

CEP TELEFONUNDA ÖTV OYUNU

Değerli okurlarım bilindiği gibi cep telefonlarının ithalatında imalatında ve ilk satışlarında;

 

1-    4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 1/1-c maddesi gereği (IV) sayılı listede bulunup Özel Tüketim Vergisine tabidir.

2-    Yine bu kanuna dayalı 12/10/2011 tarih ve 2011/2304 sayılı kararname ile Özel Tüketim Vergisi oranı ise % 25 olup ayrıca  (Geçici 6.madde ile) bu oran asgari olarak 120-TL olarak tahsil edilmektedir Yani, bir cep telefonu ithalatçısı veya İMALATÇISI bu ürün için ilk satışında en az 120-TL Özel Tüketim Vergisi ödemek zorundadır.

3-    Ödenmesi gereken asgari ÖTV tutarı 120-TL iken, günümüzde piyasada ve çeşitli pazarlama kanalları ile (TV reklamları, İnternet siteleri gibi hatta birçok büyük marketler) 120-TL’nin dahi altında cep telefonları satılmakta ve pazarlanmaktadır.

Bu tip ucuz ve kanunsuz satışları gerçekleştirebilenlerin aşağıdaki yöntemleri geliştirdiği iddia edilmektedir.

Bu telefonları İMAL eden bazı firmalar, satışlarında ÖTV kanunundaki % 25 oranı baz alarak satış yapmaktadırlar.120 TL’lik asgari vergi oranını ise ne yazık ki dikkate almamaktadırlar. Bu husus birçok imalatçı firmanın muhasebe kayıtlarının incelenmesinden ortaya çıkabilir.

Aslında Türkiye’de tam olarak cep telefonu imali mümkün değildir, nedeni ise cep telefonlarının asıl ana parçalarını teşkil eden,

 *LCD ekran göstergeleri tamamen ithalat yöntemi ile getirilebilir ve ülkemizde bunu üretecek teknoloji henüz mevcut olmayıp, dünya üzerinde dahi sadece 6-7 büyük firmada mevcuttur)

*Özellikle Ana Kartları, baskılı devrelerin dizgi yöntemi ile gerçekleştirilebilir.

Ülkemizde bunun üreticisi ise Manisa’daki VESTEL FİRMASIDIR. Diğer firmalar ise, gayri kanuni yöntemlerle bu ana kartları AKSAM VE PARÇA adı altında ülkeye sokarak imalat yaptıklarını iddia edilmektedir.

Bu cep telefonları İTHAL eden bazı firmalar;

Resmi ithalat yapabilmeleri mümkün olmadığından, cep telefonlarını başkaca bir eşya imiş gibi (Örneğin Tablet bilgisayar) göstererek(ve ithal ettikleri tablet bilgisayar ile cep telefonlarında aynı model numaralarını kullanıp, muhasebe kayıtlarını düzeltip)çeşitli gümrük oyunları ile bu eşyayı ülkeye sokmakta, çoğu üzerinde hiçbir mal varlığı dahi bulunmayan özellikle doğu kökenli bazı vatandaşlar adına firmalar kurup, bu firmalar adına ilk satış faturası düzenleyip, günü geldiğinde ÖTV’yi ödememekte, devlet ise alacağını tahsil edebileceği kişiyi veya muhatabı bulamadığından, vergi sürüncemede kalmaktadır.

Bu firmalar daha sonra 3-4 firmanın birbirine satış yöntemi ile ÖTV’yi kendi aralarında eriterek yukarıda bahsedilen ucuz fiyatlarla alım satım yapabilmektedir. Aslında bu, İzlenebilir bir yöntem olup, maliye kayıtlarının incelenmesi ile iz sürülerek son satıcıya ulaşılabilir. Ama bu incelemeyi yapacak veya yapabilecekleri harekete geçirebilecek bir mekanizma gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak aslında çoğu kişinin bilip, duymaz ve bilmezden geldiği yöntem ise gayrı resmi yolla ülkeye sokulan veya imal edilen cep telefonlarının FATURASIZ ve KAYITSIZ olarak satılması yöntemidir. Bu yöntemde özelikle 1993 senesinden beri kullanılan ve ülkeye daha önce resmi girişi yapılmış cep telefonlarının IMEI numaralarının kopyalanarak, piyasaya sürülecek yeni telefonlarına IMEI numarası değiştirilmekte, kopyalanan bu eski IMEI numaralarının yeni telefonlara kayıt edilmesi yöntemidir. Böylece ortada eski IMEI numarasına sahip birçok yeni ve akıllı AMA NE YAZIK Kİ FATURASIZ telefon dolaşmaktadır.

Bu cep telefonları ithalatlarıyla ilgili olarak Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci birçok defa aslında açıklamalarında da belirttiği gibi cep telefonu ithalatı üretici firmaların desteklenebilmesi açısındangözlem altında tutulmakta ve gerekirse ek vergi konulabilmesi gündemde iken, yukarıda belirttiğim hususlarında özellikle cep telefonunun ülkemizde üretimini tasarlayan, düşünen yatırımcıların da göz önünde bulundurularak dikkate alınmasını ve bu hususta yapılacak inceleme ve denetimlerle vergilendirmede de eşitliğin sağlanabilmesi hususunda yetkileri bir gazeteci olarak buradan göreve davet ediyorum.

YAZAR NOTLARI

1-) Hayvan ithalatlarındaki Refakat Hizmet Uygulamalarını gümrük müfettişleri raporları ışığında yine sütunlarımda bulacaksınız.

2-)  Ankara Gümrük Müdürlüğü’nde lüks Honda jeepe binen gümrük görevlisi acaba kim?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum