1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Cezalar Caydırmayınca Stk’lar Anız Yangını İçin Köylere İndi
Cezalar Caydırmayınca Stk’lar Anız Yangını İçin Köylere İndi

Cezalar Caydırmayınca Stk’lar Anız Yangını İçin Köylere İndi

Her yıl anız yangınları nedeniyle binlerce dönüm arazinin kül olduğu Güneydoğu Anadolu’da ağır cezalarda caydırıcı olmadı.

A+A-

Her yıl anız yangınları nedeniyle binlerce dönüm arazinin kül olduğu Güneydoğu Anadolu’da ağır cezalarda caydırıcı olmadı. Son günlerde anız yangınlarının artması üzerine Şanlıurfa Köylerini Kalkındırma Derneği (KÖYDER) vatandaşı bilinçlendirmek için köy toplantılarına başladı.

Şanlıurfa Köyleri Kalkındırma Derneği(KÖYDER) anız yangınlarının önlemek için köy toplantıları başlattı. Dernek ilk toplantısına Keserdede köyünden başladı. Yaklaşık 20 köyden kanat önderinin katıldığı toplantıda farklı köyden gelen kanaat önderleri de anız yangını ile ilgili endişelerini aktardı. İbrahim İlhan’a ait Keserdede köy odasında köylüleri yemekte bir araya getiren KÖYDER, ziraat mühendisleri aracılığı ile anız yangınının zararlarını anlattı.
Köyder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Aslan çiftçilere verdiği bilgilendirme toplantısında anız yangınının tehlikelerine vurgu yaptı.
Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta yangınlara dönüştüğünü dile getiren Aslan, hektarlarca orman yandığını hatırlattı.
Anız yangınının toprağa verdiği zarara da vurgu yapan Aslan, “Bunun yanında, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer.” dedi.
Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri olduğunu vurgulayan Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkûm edilmiş olmaktadır. Kanaat önderleri ve muhtarlardan ricam, anız yakmanın önüne geçelim verdiğimiz bu bilgileri çiftçilerimizle paylaşalım.” diye konuştu.

Köyder Yönetim Kurulu üyelerinden Abdurrezzak Aktı ise anız yakmanın başka tehlikelerinin de olduğunu, tarladaki telefon direklerinin yanması sonucu iletişim sorunu yaşandığını, daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olduğunu belirtti. CİHAN

Cezalar caydırmayınca STK’lar anız yangını için köylere indi

Cezalar caydırmayınca STK’lar anız yangını için köylere indi

Cezalar caydırmayınca STK’lar anız yangını için köylere indi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.