1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çiçek: Yeni Bir Süleymaniye İçin Bir Sultan Süleyman Bir De Mimar Sinan Gerekli
Çiçek: Yeni Bir Süleymaniye İçin Bir Sultan Süleyman Bir De Mimar Sinan Gerekli

Çiçek: Yeni Bir Süleymaniye İçin Bir Sultan Süleyman Bir De Mimar Sinan Gerekli

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çözüm süreciyle ilgili, "Ümit ederim ve temenni de ederim ki bu süreç devam etsin.

A+A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çözüm süreciyle ilgili, "Ümit ederim ve temenni de ederim ki bu süreç devam etsin. Artık yeteri kadar bu ülkede kan döküldü, yeteri kadar hepimiz acı çektik, yeteri kadar ne söylenecekse herkes birbirine söyledi." dedi. Artık bundan sonra toplumun tüm sorunlarını uzlaşarak, anlaşarak, sağduyuyla çözmemiz lazım geldiğini ifade eden Çiçek, yıkmanın kolay yapmanın ise zor olduğundan söz etti. Çiçek, "Süleymaniye'yi 2 saatte yıkarsınız, ama yeni bir Süleymaniye için bir Sultan Süleyman bir de Mimar Sinan gerekli." ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek, Uluslararası Beypazarı Yöresel Şenlikleri'nin ardından Taş Mektep Konağı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, '8 gün içinde Anayasa Uzlaşma Komisyonunun görev süresi dolacak. Bundan sonraki süreçte ne olacak? Ayrıca AK Parti'nin B ve C planları söz konusu. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Çiçek, 4 siyasi partinin Uzlaşma Komisyonu üyelerinin yaptıkları toplantıya, başkanlık ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Yasama dönemi sonuna kadar bu çalışmaları belli bir noktaya getirmek için mütabakata vardılar. Dolayısıyla da yasama dönemi kapanmak üzere. Her yasama dönemi, siyasi partilerimizin de Parlamento'nun da bir nevi karne dönemidir. Özellikle Meclisimizin açısından, nasıl öğrenciler karne alıyor, Meclisimizin de bir karnesi olacaktır. Biz de gelenek olarak Meclis kapandıktan sonra bir önceki yıldan bugüne kadar Meclis'te yapılan her türlü çalışmayla ilgili kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Bunun da bir değerlendirmesini yapacağız. Dolayısıyla Uzlaşma Komisyonu, yasama döneminin sonuna geldiğinde ne yaptı, ne yapmadı bir defa daha ayrıntılı bir şekilde değerlendireceğiz. Ondan sonra da gereği neyse ona göre yapacağız. Dolayısıyla da şimdi çalışıyorlar. En azından çalıştıklarını biliyorum. Bu çalışma yeterlidir, yeterli değildir, bunun tartışmasını bu ayın sonunda yapacağız."

“MİLLETVEKİLİNİN BENİM BAŞKANLIĞIMDA SÖYLEDİĞİ ÖNEMLİ”

MHP Milletvekili Faruk Bal'ın 'Meclis'in tatile girmesi herhangi bir şey ifade etmez. Komisyon, çalışmalarına bu süre içinde de devam edebilir' sözlerinin hatırlatılması üzerine Çiçek, milletvekili Bal'ın kendisinin olduğu yerde böyle bir şey söylemediğini belirtti. Cemil Çiçek, "Tabiatıyla komisyon üyelerinin, benim başkanlığımda ne söyledikleri önemlidir. Ayın sonuna geldiğimizde kendileriyle bir toplantı yaparız. 1 Ocak'tan bu ayın sonuna kadar geçen sürede ne kadar başarılı çalışmalar yaptılar, neyi yaptılar, neyi yapamadılar, neden yapamadılar bu değerlendirmeyi yaparız. Ondan sonra kararı veririz. Yasama dönemi biterken kendileriyle bir toplantı yaparız." diye konuştu.

"YENİ BİR SÜLEYMANİYE YAPMAK İÇİN SULTAN SÜLEYMAN İLE MİMAR SİNAN GEREKLİ"

Çiçek, Hakkari'deki bir askeri helikoptere ateş açılması haberleri ve 'ateş açanların, çözüm sürecine karşı teröristler olduğu' iddialarıyla ilgili soruya, şu karşılığı verdi: "Olaya bir bütünlük içerisinde bakmak lazım. Memnuniyet verici husus, belli bir süreden beri bizi üzen gelişmeler yaşanmadı. Bu sevindiricidir. Ümit ederim ve temenni de ederim ki bu süreç devam etsin. Artık yeteri kadar bu ülkede kan döküldü, yeteri kadar hepimiz acı çektik, yeteri kadar ne söylenecekse herkes birbirine söyledi. Artık bundan sonra toplumun tüm sorunlarını uzlaşarak, anlaşarak, sağduyuyla çözmemiz lazım. Bakınız, bunun dışındaki başka yol ve yöntemlerin ülkeye ne zarar verdiğini hepimiz oturup görmemiz gerekiyor. Bir ay evvel tüm uluslararası kuruluşlarca 'Türkiye, yatırım açısından en güvenli ülke' diye tanımlanırken, bir ay sonra bir kısım ülkelerin, 'Aman oraya gitmeyin, güvenlik yoktur' tarzındaki bir kısım telkinleriyle karşı karşıya kaldık. Ülkenin imajı büyük ölçüde yara aldı. 10 yılda 15 yılda bir imaj meydana getirisiniz, birkaç saat içerisinde bunu yıkarsınız. Nitekim, kendi aramızda da konuşuruz. Süleymaniye'yi 2 saatte yıkarsınız ama yeni bir Süleymaniye için bir Sultan Süleyman bir de Mimar Sinan gerekli. Onun için yıkmak kolay, yapmak son derece zor. Her türlü gelişmeyi, yapıcı bir yönde değerlendirelim ve iyi işler yapılsın diye de gayret edelim."

Türkiye'nin son gelişmeler sebebiyle dışarda ve içeride olumsuz etkilendiğini belirten Çiçek, "Bunu süratle ortadan kaldırmamız gerekir diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin çok önemli iddiaları var, önemli konularda aday, önemli bir kısım faaliyetleri Türkiye'de gerçekleştirmek için rakipleriyle çok ciddi bir yarışın içerisinde. 2020 Olimpiyatları, 2020 İzmir Expo, Dünya Miras Komitesi Üyeliğine aday, BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine aday. Tek başına aday da değil, çok ciddi rakipleri de var. Onun için Türkiye'nin imajına zarar verecek, her türlü tavır, davranışlardan hepimizin kaçınması gerekir, değilse bedelini hep beraber ödemiş oluruz. Nitekim de ödüyoruz zaten. Onun için o türlü gelişmeleri de bu çerçevede değerlendirmeliyiz. Ama fırsatçılık edenler de çıkar. Bu memleketin iyiliğini istemeyen, bu ülkede işler düzgün gitmesin diye uğraşan şer odaklarının olduğunu da yüzlerce yıldır bu millete söyleriz. Millet de bunu kabul eder. Şer odaklarının da tuzaklarına düşmemek lazım." diye konuştu.

"HER ŞEY HUKUK ÇERÇEVESİNDE YAPILMALI"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Hukuku yok sayarak bir çabanın, gayretin içerisinde olursak, kamu düzeni bozulur, bundan da hepimizin huzuru bozulur." dedi. Türkiye'nin huzurunu, kardeşliğini ve barışını her ne pahasına olursa olsun korumak gerektiğini belirten Çiçek, ülkenin huzurunu bozmak isteyenlere de fırsat verilmemesi uyarısında bulundu.

Çiçek, şunları kaydetti: "Bunun da yolu hukuka saygıdan geçiyor. Ne yapacaksak, ne edeceksek, ne talep edeceksek, ne söyleyeceksek hukukun içerisinde kalmamız lazım. Hukuku yok sayarak bir çabanın, gayretin içerisinde olursak, kamu düzeni bozulur, bundan da hepimizin huzuru bozulur. Mühim olan bu sözleri bu kürsülerden söylemek değil aynen geçmişte olduğu gibi bu güzel sözlerin, anlamlı sözlerin arkasına güzel örnekleri koymamız lazım. Kutladığımız bu günler, yarın kutlayacağımız kandil geceleri, yaşayacağımız bayramlar hepsi bu yola çıkar ve bu yola çıkmalıdır. Şenlikler vesilesiyle sahip olduğumuz kültürün ve değerlerin, elde ettiğimiz kazanımların da kıymetini bilmeliyiz, bunu hatırlamalıyız. Kolay bir coğrafyada yaşamıyoruz. Bu devlet kolay kurulmadı. Başta aziz Atatürk olmak üzere bu memleketin kahraman evlatları, bunca yokluk ve sıkıntı içerisinde bize bağımsız bir Türkiye, bağımsız bir vatan ve hepimizin iftihar ettiği, milletimizin son yüzyılda kazandığı en önemli değerlerin başında gelen Cumhuriyet'i ve demokrasiyi kazandırdılar. Cumhuriyet'in ve demokrasinin kıymetini bilelim. Sorunlarımızı, Cumhuriyet'in ilkeleri, demokrasinin toleranslı atmosferi içerisinde çözmemiz ve geleceğe daha güvenle bakmamız lazım." CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.