1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Çin-Avrupa-Türkiye Kaçak Kumaş Hattı
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Çin-Avrupa-Türkiye Kaçak Kumaş Hattı

A+A-

ÇİN - AVRUPA - TÜRKİYE KAÇAK KUMAŞ HATTI

ÇİN KUMAŞI, KAÇAKÇILIKTA SINIR TANIMIYOR!..

İZMİR’DEKİ KUMAŞ KAÇAKÇILIĞI İDDİASINA ANKARA EL KOYDU!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bugünlerde İzmir’de gerçekleştirildiği iddia edilen önemli bir olayının soruşturmasını yürütüyor. Bakanlığın yürüttüğü soruşturma, aslında köşemi takip eden siz okuyucularımın yabancı olmadığı bir konu. Benim birçok yazımda işlediğim, yetkilileri uyardığım ucuz Çin menşeli kumaşlarla yapılan son zamanların en büyük vurgunlarından biri.

İşte bu konuyla ilgili olarak İzmir’de şimdi büyük çaplı bir soruşturma yürütülüyor. Soruşturmayı da Gümrük Teftiş Kurulu yürütüyor. Haklı olarak diyeceksiniz ki; ‘bu olayın detayları nelerdir?’ Her zaman olduğu gibi elimdeki bilgi ve belgelere dayanarak sizlere bu soruşturmanın detaylarını anlatacağım. Buyurun sevgili okurlarım işte detaylar:

Çin-Avrupa-Türkiye kumaş hattı

İddia odur ki, merkezi Giresun’da bulunan İ… Tekstil adlı firma ucuz ve kalitesiz Çin malı kumaşları Avrupa Birliği malı göstererek Avrupa Birliği ülkeleri Almanya, İngiltere, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Macaristan’dan getirdiğini belirterek gümrüğe beyan eder. Bunlar gümrük tarife istatistik pozisyonunun 5407 veya 5515 vs. şeklinde beyan edilerek ithalat işlemleri gerçekleştirilir. Çin menşeli ve polyester kumaşların anti damping vergisini aşmak için menşei saptırması yapılmak suretiyle Çin kumaşlarının sanki AB ülkelerinden gelmiş gibi gösterilmesi Ankara’nın da dikkatini çeker!

20 BEYANNAME 13 MEMUR

Soruşturmaya konu olan firmanın, 15 Ocak 2013 tarihinden bu yana gümrüğe bu şekilde 20 beyannamesinin olduğu anlaşılır. Taaaaa Giresun’daki firmanın ithalat işlemlerinin gerçekleştiği gümrük ise, ne hikmettir ki yine İzmir Gümrük Müdürlüğü’dür. Yaklaşık 20 beyanname yakın işlemin altında imzası bulunan kişilerin de iddiaya göre 13 muayene memuru olduğu bana gelen bilgiler arasında... Burada dikkat çeken önemli bir olay, hiç şüphesiz ki işlemlerle ilgili yapılan uygulamaların yani bir deyişle beyannamelerin Gümrük Teftiş Kurulu tarafından istenmesidir.

Lütfedip bildirseydi..

Sevgili okurlar ve ilgililer, lütfen şimdi siz söyleyin! Böyle bir olay olurken, İzmir Gümrük Müdürü niye olayı Ege Gümrük Ticaret Bölge Müdürüne bildirmemiştir anlayan varsa beri gelsin. Daha önceki yazılarımda ‘gümrük muayene şefleri ne iş yapar?’ diye sormuştum. Onlarda bana attıkları yorumlarda muayene memurlarıyla idare arasında köprü vazifesi gördüklerini belirtmişlerdi. Ama üzülerek görüyorum ki, ortada ne köprü var ne de en ufak bir iletişim. Onlarda bu işler olurken görevlerini bana göre yapmamışlardır!!

Top Teftiş Kurulu’nda!…

Kısacası bu işlerde bir yanlışlığın olup olmadığı, teftiş kurulunun hazırlayacağı raporda ortaya çıkacak.. Yazımdan da anlaşılacağı üzere şu suçludur, bu suçludur diyemem. Ancak bir görev zafiyetinin olduğu da apaçık ortada! Bu olaylar olurken, bölge müdürünün bilgilendirilmemesi kime sorarsanız sorun büyük bir zafiyettir.

Bu masal, o masal değil!

Sizlere yakın bir gelecekte çok önemli bir İstanbul Masalı’ndan bahsedeceğim. Sakın yanlış anlaşılmasın, bu masal özel bir tv’de yayınlanan BİR İSTANBUL MASALI dizisi ile karıştırılmasın. Bu masalın kısa bir ipucunu da hemen şimdi vereyim. Bir takım gümrük muayene memurları, İstanbul’da gümrüklerde tanınmış kardeşlerin sahibi olduğu gümrük müşavirlik firması ile müşterek hareket etmek suretiyle Bursa’dan İstanbul’a kadar uzanan bir maceranın içine girmişler belirli bir noktada da başarılı olmuşlar; gerisi mi? Gerisi MASAL’da…

YAZARIN NOTU

Yakalanan kaçak çakmaklara ne oluyor? Bu çakmaklar TASİŞ tarafından satışa çıkarılıyor! TASİŞ tarafından satışa çıkartılan bu çakmaklar, TSE uygunluk belgesi alınarak mı satılıyor? Tabii ki kocaman bir HAYIR! Zaten kaçak yakalanmasının 1. nedeni TSE’ye uygun olmaması... Acaba kaçak olarak gelen çakmaklar, TASİŞ tarafından satılınca yasal hale mi geliyor? Bu konunun da acilen araştırılması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum