Çinli iş adamlarına altın sarısı kartvizit
Çinli iş adamlarına altın sarısı kartvizit
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yardımcıları Faruk Loğoğlu, Erdoğan Toprak, Emrehan Halıcı, milletvekilleri Muharrem İnce, Erdal Aksünger, Osman Aydın, Kemal Değirmendereli, Ali Demirçalı, Aylin Nazlıaka, Durdu Özbolat, Mehmet Ali Susam, Çin Komünist Partisi’nin davetlisi olarak Çin’deler… Kendilerine kalabalık iş adamı grubu da eşlik ediyor.
Çin’e mal satmak öyle kolay değil. Ancak, CHP’li olarak bilinen iş adamları, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, Çin’li yöneticilerle yaptığı görüşmelerden yararlanıp, iş çevreleriyle bir araya geliyorlar. Bursalı iş adamlarından Ertuğrul Kaplan, “Çok olumlu temaslarımız oldu” diyor, Kılıçdaroğlu’nun benzer gezilerine iş adamları olarak katılmaya devam edeceklerini belirtiyor.
Kartviziti iki elinizle tutacaksınız
Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, gezi öncesi iş adamlarına bazı öğütlerde bulundu. Çinli iş adamlarının kartvizite büyük önem verdiklerini , kartvizit vereceklerse muhatabını etkilemenin birinci yolu altın sarısı renkte basılmış kartviziti, iki elinizle tutarak saygılı bir şekilde takdim etmeniz gerekiyormuş.
Size verilen kartviziti de iki elinize alıp bir süre incelemeniz, ona verilen önemi gösteriyormuş. Eğer, kartı incelemeden cebinize koyarsanız ilişkiniz başlamadan bitmiş demektir. O yüzden iş adamlarımızın kartvizitleri hep altın sarısı rengindeydi.
Bahşiş ve hediye “rüşvet” sayılıyor
Çin’de yapmanız gerekenlerden birisi de, bahşiş vermemek olmalı. Siz, Çin’in geleneklerini bilmediğiniz için bahşiş verseniz bile verdiğiniz parayı garson size iade edecektir. İlginçtir, Çin’de hediye vermek diye bir gelenek de yok. Çünkü, hediyeniz “rüşvet” olarak kabul ediliyor. Gençler bu geleneği kırmak için çalışıyor. Bunun da yolu şöyle: Birisine hediye vermek istiyorsanız, karşınızdakinin bunu en az üç kez reddetmesi gerekiyor. Ancak, dördüncü önerinizde bunu alırsa mesele yok. Ancak yine “hayır” derse siz de kusura bakmayın ve buna saygı duyun.
Pekin’de tek-çift plaka uygulaması
Pekin, hava kirliliğinin en yüksek olduğu dönemi yaşıyor. Halkın zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaması çağrıları da yapılıyor. 22 milyon nüfuslu Pekin’de yaklaşık 5 milyon otomobil var. Otomobile talep artınca, devlet otomobil sayısını sınırlamaya başlamış. Otomobil almak için sıraya giriyorsunuz, artık ne zaman uygun bulunursa otomobil sahibi olabileceksiniz. Bunlar da hava kirliliğine karşı önlem olarak alınıyor. Ayrıca haftanın belli günlerinde tek-çift plakaların trafiğe çıkışına izin veriliyor. Buna uymamak diye de bir şey yok. İnsanlar, bu tür önlemlerin kendi sağlıkları için alındığının da farkında… Bir zamanlar Pekin’de, otomobilden çok bisiklet bulunurdu. Şimdi, bisikletlerin yerini de otomobiller almış. Zenginlik arttıkça, otomobillerin marka ve modeli de değişmiş. Dökülen taksiler yerini, yüksek modelli taksilere bırakmış.
Memur olana sadece bir çocuk
Pekin’e, Şangay’a gidenlerin uğrak yerleri ipek, inci ve elektronik eşya pazarları oluyor. Hemen her şeyin tıpa tıp taklitleri var. Çok sıkı pazarlık yapan kazanıyor. Örneğin bir ürüne satıcı 1000 yuen istiyorsa, bilin ki onu 100 yuene alabilirsiniz. Pazarlık yöntemi de şöyle: Satıcı hesap makinasına istediği fiyatı yazıyor, sonra siz yazıyorsunuz. İniyor, çıkıyor ve sonunda genelde anlaşıyorsunuz.
Başbakan ve bakanlar katıldıkları nikah törenlerinde gençlere, “sizden en az 3 çocuk, 5 çocuk bekliyoruz” diyorlar. Çin’in nüfusu son sayıma göre 1 milyar 337 bin… Burada ise doğumlara sınırlama getiriliyor. Eşlerden birisi devlet memuruysa, onların ikinci çocuk yapma hakları yok. Aksi halde memuriyeti kaybediyorlar. Başka meslek sahipleri de, karşılığını ödeyerek birden çok çocuk sahibi olabiliyorlar.
“Türk Yılı” olarak kutlanacak
Türkiye-Çin ilişkileri gelişiyor. Geçen yıl Türkiye’de “Çin Kültür Yılı” etkinlikleri gerçekleştirilmişti. Çinliler, şubat ayında Yılan Yılı’na girecek. Mart ayında da “Türk Kültür Yılı” başlatılacak.
İki ülke arasında turizm ilişkileri de gelişiyor. Büyükelçi Murat Esenli, Turizm Ataşesi İlknur Yiğit’in çabaları sonuç vermeye başlamış. Geçen yıl 100 bin Çinli, turist olarak ülkemize gelmiş. Bu yıl, sayının katlanması bekleniyor.
Kılıçdaroğlu Çin Seddi’nde
Çin’e gelip “Yasak Şehri”, “Çin Seddi”ni görmemek olmaz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, aşırı soğuğa aldırmadan Çin Seddi’ni dolaştı. Orada bir talihsizlik de yaşadık. Kılıçdaroğlu ile gazetelerin Ankara temsilcileri, programdaki bir aksaklık nedeniyle Çin Seddi’ nde buluşamadı ama iş adamları formu ve arkasından Şangay yolculuğunda yine birlikteydi. Türkiye gündemini Çin’den yakından izleyen Kılıçdaroğlu, cuma akşamı Ankara’da olacak!!
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.