1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Cirav: Yılda 1,5 Ton Fındık İçin, Verim Ve Kalite Arttırılmalı
Cirav: Yılda 1,5 Ton Fındık İçin, Verim Ve Kalite Arttırılmalı

Cirav: Yılda 1,5 Ton Fındık İçin, Verim Ve Kalite Arttırılmalı

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yılda 1.5 milyon ton fındık üretebilecek kapasiteyi harekete geçirmek için verim ve kaliteyi arttırmak gerektiğini söyledi.

A+A-

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yılda 1.5 milyon ton fındık üretebilecek kapasiteyi harekete geçirmek için verim ve kaliteyi arttırmak gerektiğini söyledi.

Cirav, yaptığı açıklamada, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, meclis üyelerinin de iştiraki ile yaptığı basın toplantısında, TTB’nin 87’inci kuruluş yıldönümünde başta fındık olmak üzere her alanda daha etkin çalışmalar yapma kararı aldığını ifade etti. Bugün serbest piyasa sisteminin üreticinin de desteklenmesiyle başarılı bir şekilde uygulandığını savunan Cirav, “Başta üretici olmak üzere herkes hakkına sahip çıkıyor, gereğini yapıyor. Ancak devletin üreticiyi destekleme modelini artık değiştirmesi lazım. Çünkü verim ve kalite artmıyor, aksine düşüyor.” dedi.

Türkiye’nin sahip olduğu 740 bin hektar civarındaki alanda, verim ve kalite arttırılırsa 1 milyon 500 bin ton kabuklu fındık üretebileceğini belirten Cirav, "Ancak, son yılların ortalamasına göre bu miktar 600 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Bu da üretim bazında iyi çalışmadığımızın göstergesidir. Alan bazlı, yani üretsin üretmesin desteğin verildiği sistemle verim ve kaliteyi arttırmak mümkün değildir. Artık bu terk edilmeli ve kilo başına destek verilerek üretim arttırılmasına gidilmelidir. Üretimin artması demek üreticinin daha fazla para kazanması, Türkiye’nin de döviz elde etmesi demektir. Biz borsa olarak bu konuda alt yapı ve rapor çalışması yapacağız." diye konuştu.

Cirav, fındıkta verim ve kalitenin arttırılması halinde Türkiye’nin halen yüzde 75 civarında olan piyasa payının yüzde 90’a çıkacağını ileri sürdü. Cirav, yılda 2 milyar dolar civarında döviz getirip, binlerce kişinin istihdam edilmesine vesile olan fındıkta istikrarlı politikaların bu kazanımları daha da arttıracağını da kaydetti.

Trabzon’da fındıktan sonra çayın da önemli bir geçim ve ticaret kaynağı olduğunu belirten Cirav, Trabzon tereyağı gibi markası olan hayvancılıkta son yıllarda yaşanan gerilemenin durdurulması ve teşvik edici tedbirlerin alınması için de ilgili kuruluşlar ile hükümet nezdinde girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu da bundan sonra faaliyet alanlarını genişleterek, Trabzon adına daha fazla sorumluluk üstleneceklerini, bunu projeleriyle ortaya koyacaklarını anlattı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.