1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çorum'da Türk Din Musikisi Eğitim Programı Başlatıldı
Çorumda Türk Din Musikisi Eğitim Programı Başlatıldı

Çorum'da Türk Din Musikisi Eğitim Programı Başlatıldı

Çorum Belediyesi tarafından makamlarla Türk Din Musikisi Eğitim Programı düzenleniyor.

A+A-

Çorum Belediyesi tarafından makamlarla Türk Din Musikisi Eğitim Programı düzenleniyor. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ubeydullah Sezikli tarafından verilen eğitim programı ile imam hatip, ilahiyat fakültesi ve Kur'an kursu öğrencileri ile bu işe gönül vermiş vatandaşların ezan, kamet, müezzinliği makamına göre, Kur'an-ı Kerim'i ve Mevlid-i Şerif'i doğru okuması amaçlanıyor.

Turgut Özal İş Merkezi'nde başlatılan eğitim programına; Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Müftüsü Mehmet Aşık, Çorum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Dinçer, Çorum Merkez İmam Hatip Lisesi Müdürü Salim Altunay ile öğrenciler katıldı.

Türk Din Musikisi Eğitim Programı'nın açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Zeki Gül, herkesin, ezan ve Kur’an-ı Kerim'in okuması ile başlayan bir medeniyetin zirveye ulaştığı topraklarda yaşadığını belirterek, ''Şehirleri güzelleştirmeye çalışırken aslında şehrin o güzelliğinin içerisinde yaşayacak olan insanları da yetiştirmek bir sosyal sorumluluktur. Şehirde yapacağımız bir caminin güzelliği kadar içerisinde görev yapacak insanların da estetikten anlayan güzel Kur'an-ı Kerim ve Ezan-ı Muhammedi okuyabilen görevlileri de yetiştirmek önemlidir. Bir ses ve estetik medeniyeti kuran ecdadımıza yakışır birer insan olmalıyız.'' dedi.

Güzel bir ezan veya güzel bir Kur'an-ı Kerim dinlerken, Müslümanları, gayrımüslimleri bile etkilediğini belirten Zeki Gül, ''Her yıl onlarca haber okumaktayız 'Ezanı dinledi Müslüman oldu.' diye. Tarih içerisinde de bu tablolar hep vaki olmuştur. Bakınız, Hz. Ömer (Rh.anh), Müslüman oldu diye öldürmeye gittiği kız kardeşinin evinde güzel okunan Kur’an-ı Kerîm'den etkilenerek Müslüman olmuştur. Allah güzeldir, güzeli sever. Yaptığımız işleri güzel ve kaliteli yapmak yüce dinimizin de bir gereğidir. İnsanların eğitimi bazı konularda çok önemlidir. Bizlerin din görevlisi olan arkadaşlarımıza güzel ezan ve güzel Kur'an okuma konusunda verdiğimiz hizmeti, geleceğin din görevlisi adaylarına vermekte şimdiye kadar yeterli olduğumuz söylenemez.'' şeklinde konuştu.

Türk Din Musikisi Eğitim Programı'nı veren İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ubeydullah Sezikli ise imam hatiplilerin, kültür ve sanatın ilk adresi olması gerektiğini söyledi. Sanat, Allah'tan bir yansıma ise sanatın ilk yansıdığı insanların da din adamları olmasının gayet normal olduğunu ifade eden Sezikli, ''Sanat ve Allah arasındaki bu ilişki, adı konulmamış bir bağdır ve bu bağ insanları Allah'a ulaştırmada güçlü bir araçtır. İşte bu aracı kullanarak Allah'a ulaşmak, Türk İslam kültür tarihinde sanatın gelişmesinde en büyük etken olmuştur. Bu gelişmenin günümüzde sağlanacağı yegane kurum ise imam hatip liseleri olmalıdır.'' diye konuştu.

İmam hatip ve ilahiyat fakültelerinin, güzel sanatlardan belirli zihniyet tarafından bilinçli bir şekilde uzaklaştırıldığını savunan Sezikli, şunları ifade etti: ''Gerek Cumhuriyet kurulurken, cephelerde şehit olan ilmiye sınıfı, gerekse ülkenin geçirdiği Türkçe ezan dayatması gibi dayatmalar yüzünden din ve musiki arasında kopukluk meydana gelmiştir. Bunun düzeltileceği tek adres olan imam hatip liseleri ise aynen ezanı Türkçeleştiren zihniyet tarafından kültür ve sanattan uzak tutulmuştur. Bu kurumları musikinin helal haramlığı gibi sığ mevzuların içerisine çeken molla zihniyeti de bu konuda onlardan aşağı kalmamıştır." İmam hatip ve ilahiyat fakültelerine seslenen Sezikli, ''Ezan-ı Muhammedi ve Kur'an-ı Kerim okuyalım derken, ezanın ve Kur'an'ın canına okumayalım.'' diye ifade etti.


CİHAN

Çorum'da Türk Din Musikisi Eğitim Programı başlatıldı

Çorum'da Türk Din Musikisi Eğitim Programı başlatıldı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.