1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin dışlandığı hiçbir projenin hayata geçme şansı yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin dışlandığı hiçbir projenin hayata geçme şansı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin dışlandığı hiçbir projenin hayata geçme şansı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de, ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, hukuki, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur." dedi.

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkımdoğal gaz boru hattının tamamlanması vesilesiyle Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TürkAkım, Rus dostlarımızla büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem de enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir" diye konuştu.

"15,75 milyar metreküp doğalgaz doğrudan ülkemize ulaşacak"

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Allah'a hamdolsun geride bıraktığımız 1 sene içerisinde hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık. Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğalgazın 15,75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır"

"Rusya ile iş birliğimiz her türlü sınamayı başarıyla atlatmıştır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle devam etti:

"Geride bıraktığımız 33 senede Rusya'dan yaklaşık 400 milyar metreküp doğal gaz tedariki sağladık. (Rusya ile) Enerji alanındaki iş birliğimiz, her türlü sınamayı diğer alanlarda olduğu gibi başarıyla atlatmıştır." şeklinde konuştu.

"Türkiye olarak bölgesel gerilim peşinde değiliz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz. Asla da olmadık." dedi.

Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de, ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, hukuki, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur." diye konuştu.

"Rusya ile fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya ile ikili ticaretimizde düzenli artış sağlıyoruz. (Rusya ile) Son dönemde fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik. Irak Türkmenlerinin selameti de bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemlidir."

"Türkiye olarak bölgenin vesayet savaşlarının sahnesi haline gelmesini istemiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklıselimi hakim kılmaktır. Coğrafyamızda artık yeni bedeller ödemeye kimsenin mecali kalmamıştır. Müttefikimiz ABD ile komşumuz İran arasında bir süredir devam eden gerilim hiç arzu etmediğimiz bir noktaya ulaştı. Savaş tamtamlarının çaldığı bu kritik süreçte diplomasinin tüm kanallarını kullanarak tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz.

Hiç kimsenin sadece kendi çıkarları uğruna Irak başta olmak üzere tüm bölgeyi yeni bir ateş çemberine atmaya hakkı yoktur. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz.

Türkiye olarak ne Irak'ın ne Suriye'nin ne Lübnan'ın ne de Körfez bölgesinin vesayet savaşlarının sahnesi haline gelmesini istemiyoruz."

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.