1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğandan açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "2019 yılına kadar hastanelerimizi hizmete almayı planlıyoruz!"

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni'ndeki konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırım bedeli 1,4 milyar dolar olan projenin 1,1 milyar doları dış finansmanla kalanının ise  iç kaynaklardan karşılanacağını dile getirdi.2013 yılında 15 hastane ile ilgili start verildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'de 21 şehir hastanesinin imzalarının atıldığını ya da projesinin tamamlandığını söyledi.

"Bunlar bir istikrar ve güven projesidir. Bir ülkede güven ve istikrar varsa işte orada kamu ve özel sektörü işbirliği olur. Yoksa bu yatırımı kimse yapmaz" diyen Erdoğan'ın konuşmasınnı satır başları şöyle: 

2019'DA HEPSİ HİZMETE GİRECEK!

Şehir hastanelerimizin açılışına önümüzdeki ay itibariyle başlıyoruz. 2019 yılına kadar bütün hastanelerimizi hizmete almayı planlıyoruz. Toplamda 41 bin yatağa sahip 29 projeyi hayata geçirmiş olacağız.Biz öyle hastaneler inşa edelim ki buralarda vatandaşım hastaneye girdiği zaman hastanenin içinde, dışarıda, sedyelerin üzerinde dolaşmasın. Çocukluğumuzda hastanlere gittiğimiz zaman sedyelerle bir binadan başka binaya...Yatırım bedeli 1,4 milyar dolar olan projenin 1,1 milyar doları dış finansmanla kalanı iç kaynaklardan karşılanacak. Bunlar bir istikrar ve güven projesidir. Bir ülkede güven ve istikrar varsa işte orada kamu ve özel sektörü işbirliği olur. Yoksa bu yatırımı kimse yapmaz. Bizim köprülerimiz ve diğer projelerimizi böyle yaptık.2015 verilerine göre küresel düzeyde kamu/özel sektör işbirliği yatırımlarının yüzde 40'ı ülkemizde gerçekleştiriliyor. Yakında Avrasya Tüneli'ni açacağız. Türkiye bu yatırımları yerli firmalar ve dış finansmanla gerçekleştiriyor. 

Bizim ülkemizde temel atılır öyle kalırdı. Büyük oranda attığımız bütün temellerde projenin açılış tarihini veriyoruz. Mevcut projeler daha çok dış finansmanla gerçekleşiyor. Bu finansmanlar da kredi derecelendirme kuruluşlarından çok az etkileniyor. Siparişle siyasi not indirime gidiyorlar. Kusura bakmasınlar, bunların hiçbiri bizim için geçerli değil. Bu bizi etkilemiyor. Piyasa oyuncuları reel duruma bakıyor. Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke olduğu her fırsatta görülüyor. 

Şehir hastaneleri kamu-özel sektör işbirliğinin sergilendiği projedir. Dünyada bunların uygulaması her ülkede yok. Bu istikrar ve güven projesidir. Bir ülkede istikrar ve güven varsa orada kamu ve özel ortaklık olur. Batının anlamadığı şudur: Türkiye bunca zorluğa rağmen ekonomik yatırımlarını sürdüren bir ülkedir. Biz bu potansiyele kolay ulaşmadık. 2015 yılında ekonomimiz yüzde 4 büyüdü, geçtiğimiz yıl gelişen ülkelerin iki katı büyüme performansı gösterdik. Bu yılın temmuzu itibariyle iş gücüne katılım oranı artarak yüzde 50,7 seviyesine ulaştı. 

SİPARİŞ ÜZERİNE NOT ELEŞTİRİSİ

Yine söylüyorum, sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar. Kusur bakmasınlar bunların hiçbiri Türkiye için geçerli değil. 

Nüfus artış hızımızın çok üzerinde artan doktor sayımız, sağlık alanındaki atılımlarımızın yeterli insan kaynağıyla desteklendiğini gösteriyor. Şu anda 141 bin doktorumuz varken, tıp fakültesinde eğitim alan gençlerimizin sayısı 71 bindir. Bunlar içinde farklı uygulamaları getirmek suretiyle, doktor yetiştirme konusunda çok daha gayretli olacağız. Yardımcı sağlık personeli olmak için eğitim görenlerin sayısı 100 binin üzerindedir. Türkiye sağlık alanında da 2023 hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla yürümeye devam etmektedir.

Bütün bunları söylerken elbette ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın sorunlarını, sıkıntıları göz ardı ediyor değilim. Özellikle batıdaki bazı kesimlerin anlamadıkları, anlamak istemedikleri husus şudur. Türkiye bu zorluklar rağmen, gündemindeki projeleri hayata geçirecek bir ülkedir. Dört bir yanımızda savaş da kriz de olsa biz yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz. Elbette bu potansiyele kolay ulaşmadık. Geçmişte tökezleyerek, krizler yaşayarak kendimize bir yol açıktı.

2015 yılında ekonomimiz, orta vadeli programımıza paralel olarak yüzde 4 büyüdü. Geçtiğimiz yıl Çin ve Hindistan hariç, iki katı büyüme performansı gösterdik. Bu yılın ilk yarısında ise büyüme oranımız yüzde 3,9 oranında gerçekleşti. İstihdam oranımız yüzde 46’ya yükseldi. 6,7 milyon kişiye yeni istihdam sağladık. İşgücüne katılım oranı, geçen yılın aynı döneminde göre 0,3 puan artarak yüzde 52,3’e yükseldi. İşsizlik oranının yüzde 10,7’ye yükselmesindeki sebep, istihdamdaki daralma değil işgücündeki artıştır.

Benim biliyorsunuz faizle muhabbetim yoktur. Faize düşmanım. Onu sömürü aracı olarak görüyorum. Göreve geldiğimizde faiz harcamalarının vergi gelirine oranı yüzde 85,7 seviyesinden, yüzde 13’e düştü. Peki bu yeterli mi? Bu bile yeterli değil. Bu yılın ilk 9 aylık dönemi itibariyle merkezi yönetim bütçe açığı, 1,5 milyar lira iyileşerek 12 milyar lira olarak gerçekleşti. TÜFE 2015 yılı döviz kuru gelişmeleri ve gıda fiyatlarının etkisiyle yüzde 8,8 seviyesine ulaştı. Eylül ayı itibariyle yıllık 7,3 seviyesine geriledi. 

ÇEVREMİZİDEKİ KRİZ VE ÇATIŞMA ORTAMINA RAĞMEN...

Görüldüğü gibi Türkiye çevresindeki tüm krizlere ve çatışma ortamlarına rağmen kendi yolunda kararlılıkla güvenle yürümeyi sürdürüyor. Her zaman söylediğim gibi bu ülke kendisine itimat eden kimseyi mahcup etmemiştir.Uluslararası yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak, kendilerine her türlü desteği sağlamak bizim çok önem verdiğimiz bir husustur. Bunun için yatırım destek ve tanıtım ajansını kurduk ve bu direkt olarak başbakana bağlıdır. Ki bizzat güvenini oradan alsın ve takip edilecek bütün uluslararası kuruluşlara da güven versin.Yatırım destek ve tanıtım ajansımız başta olmak üzere tüm kurumlarımız uluslararası yatırımcılara yardımcı olmaya hazırdır. Önümüzdeki ay, yatırım destek ve tanıtım ajansımız, Amerikalı şirketlerin CEO’larını, ABD medyasıyla bir araya gelerek ülkemiz gerçeklerini paylaşmasını sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.