1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cumhurbaşkanı'ndan flaş açıklamalar
Cumhurbaşkanından flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı'ndan flaş açıklamalar

Erdoğan: 'Taksim'de Gezi Parkı'na tarihi eseri yeniden inşa edeceğiz. AKM'nin olduğu yere dev bir opera binasını yerleştireceğiz. Şu andaki bina depreme dayanıklı değil. Taksim meydanını bu hale getirmemiz lazım'

A+A-

Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen Antik Çağdan 21. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi Eseri tanıtımındaki konuşmasında, 10 ciltlik eserin İstanbul'a, ülkeye, millete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, eserin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ile Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından uzun bir çalışma sonucu hazırlandığını anlattı.

Kitapta yer alan yazıların ve görsellerin her birinin ayrı bir kıymete sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, eserin ortaya çıkmasında başta Mehmet Akif Aydın olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, editör Coşkun Yılmaz ve katkısı olanlara teşekkür etti.

Erdoğan, eserin hazırlanmasına 300 bilim insanının destek vermesinin, eserin gücünü, içerik itibarıyla ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, eserin şehir tarihi kitapları arasında İstanbul'un geçmişine ve büyüklüğüne uygun zenginliğiyle ön plana çıkacağına inandığını vurguladı.

Eserin İngilizce ve Arapça olarak da hazırlanmasının dünyaya açılmasına da fırsat oluşturacağını dile getiren Erdoğan, dünya üzerinde binlerce yıldır önemini ve liderlik vasfını kaybetmeyen çok az sayıdaki yerden biri olan İstanbul'u her yönüyle anlatmanın böyle hacimli eser için bile mümkün olmadığını kaydetti.

İstanbul'a hizmet etmenin çok farklı bir heyecan, farklı bir zevk ve farklı bir gurur olduğunu belirten Erdoğan, eserin yeni ve daha iddialı çalışmalar için örnek olmasını diledi.

İstanbul'un dünyanın en kadim şehirlerinden biri olarak bu tür çalışmaları, araştırmaları, eserleri hak ettiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ülkemizde şehir tarihi çalışmaları alanında maalesef çok ciddi eksiklerimiz var. Son yıllarda bu yönde bir çabanın varlığını gözlüyoruz. Ama yine de hala önemli eksiklerimizi olduğu bir gerçektir. Şehir tarihiyle birlikte biyografiler gibi tarihin diğer alanlarında da katetmemiz gereken ciddi mesafe bulunuyor. Ben şu anda Kültür Bakanımıza da hemen buradan bir sinyal veriyorum. Artık Kültür Bakanımız da şöyle art arda Türkiye tarihini hazırlarsa çok isabetli olur diyorum. Çünkü ülkemizi de dünyanın çok iyi tanıması, bilmesi lazım. Bu alanda da atmamız gereken adımların olduğuna inanıyorum. Dünya ve bölge tarihi, İslam tarihi, genel Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, hatta henüz 92 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihi gibi alanların hepsinde de mevcut birikimimizi ileriye taşıyacak çalışmaları süratle hayata geçirmeliyiz. Çünkü tarih, sadece geçmişin hikayesi değildir. Aynı zamanda geleceğimize yön veren bir pusuladır. Buna ihtiyacımız var. Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri, tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, yeniden değerlendirmek mecburiyetindeyiz."

Erdoğan tarih çalışmalarının en önemli eksiğinin bu boyut olduğunu düşündüğünü belirerek, "Şu anda gençliğimizin içinde bulunduğu sıkıntının altında da bu yatmıyor mu? Şu anda gençliğimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyor ve hele hele son dönemlerde liselere, ortaokullara yönelik yapılan saldırıların altında da bu var. Onun için bizim lisedeki yavrularımızı, ortaokuldaki yavrularımızı tarih bilinciyle, çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor." dedi.

"Bu tür eserlerin daha verimli kullanılması gerekir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi konu edinen eserlerin cilt cilt kitapların kapakları arasına mahkum edilmemesi, bugünü anlamak, geleceği öngörmek için daha verimli şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

İmam hatipte öğrenciyken dinler tarihi hocalarının öğrencileri Ruhban Okulu'na götürdüğünü belirten Erdoğan, anısını şöyle anlattı:

"Ruhban Okulunda arkadaşlarımızdan birisi muziplik yaptı. 'Hocam bu kitapların hepsini okudunuz mu?' dedi. Kütüphane de bayağı güçlü, 36 bin cilt eser var. Hoca da felsefe hocası, çok uyanık. 'Son gelen dergilerden birkaç sayfa kaldı' dedi. 'Bu kitaplar okunur mu, bu kadar kitap, bunları içinde ansiklopediler, şunlar bunlar vesaire var. Bunlara ihtiyaç duyuldukça açarsınız, oradaki bir kelimeyi terimi arar bulur, ne anlama geldiğini öğrenirsiniz. Bunların hepsini okumak tabii ki mümkün değil ama biz arayanın aradığını bulacağı bir kütüphaneyi okulumuzda inşa ettik, hazırladık.' dedi. Bizler de aynı şekilde, hep söylüyorum, müfredatımızı Milli Eğitimde güçlü hale getirmemiz gerekiyor. Kültür Bakanlığımız yayınladığı eserlerle adeta yastık altı kitaplarını ciddi manada artırması gerekiyor. Her gencimiz akşam yatarken kitabını okuyarak uykuya dalmalı. Oradan da aradığını bulmalı, onun keyfi içinde olmalı."

Erdoğan, şehir tarihine odaklanan eserlerin de şehirler için benzer bir işleve sahip olduğunu, İstanbul'un tarihine derinlemesine vakıf olmadan geleceğini sağlıklı şekilde kurmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Şehrin Roma ve Bizans geçmişi konusunda zengin bir uluslararası benzer birikimi olmasına rağmen Yahya Kemal Beyatlı'nın deyimiyle "Türk İstanbuluyla" ilgili aynı zenginliğin maalesef görülemediğini belirten Erdoğan, bunun süratle değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu çalışmanın İstanbul'la ilgili dünyada referans olabilecek eserler konusunda bir örnek teşkil edeceğini vurgulayan Erdoğan, İstanbul tarihinin sadece bir şehrin tarihi olmadığının unutulmaması gerektiğini, aynı zamanda dünyanın en büyük medeniyetlerinin, en güçlü devletlerinin tarihi olduğunu anlattı.

Erdoğan, dolayısıyla bu alanda yapılacak her çalışmanın İstanbul'la birlikte ülkeyi ve dünyayı da zenginleştireceğini, tüm insanlığın ufkunu açacağını söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından diğer satırbaşları:

Dünya ve bölge tarihi, İslam tarihi, genel Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, hatta henüz 92 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihi gibi alanların hepsinde de mevcut birikimimizi ileriye taşıyacak çalışmaları süratle hayata geçirmeliyiz. Çünkü tarih, sadece geçmişin hikayesi değildir. Aynı zamanda geleceğimize yön veren bir pusuladır. Buna ihtiyacımız var. Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri, tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, yeniden değerlendirmek mecburiyetindeyiz.

GENÇLERİMİZ CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR..

"Şu anda gençliğimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyor ve hele hele son dönemlerde liselere, ortaokullara yönelik yapılan saldırıların altında da bu var. Onun için bizim lisedeki yavrularımızı, ortaokuldaki yavrularımızı tarih bilinciyle, çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor."

Dört bini aşkın vakıf eserini bizler hayata geçirdik. Hepsini ele aldık ve onları bugüne ve geleceğe hazırladık. Hala da devam ediyoruz. Vakıf Katılım AŞ'yi kurmaktaki kararlılığımın altında da bu yatmaktadır. İstiyorum bir vakıf, artık o faizin, o bizler için yanlış olan anlayışından kurtulsun ve Vakıf Katılım AŞ olarak kazandığını harcayacağı yer vakıf eserleri olsun, öğrenciler olsun, üniversitesi olsun, okulları olsun."

GEZİ PARKI

İnşallah devam eden ve hazırlıkları süren yeni projelerle İstanbul'u çok daha ileriye taşıyacağız. Ben Sayın Başkanıma söylüyorum, 'Cesur olacaksın' diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi, bugün burada yine söylüyorum, bir, Taksim'deki gezi parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım. (Milliyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.