1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dağlık Alana Yatırım Yapan Genç Girişimciye Kredinin Yüzde 65'i Hibe
Dağlık Alana Yatırım Yapan Genç Girişimciye Kredinin Yüzde 65i Hibe

Dağlık Alana Yatırım Yapan Genç Girişimciye Kredinin Yüzde 65'i Hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, 2013 yılı itibarı ile Ankara’da kullandırılmaya başlanacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteme Fonları (IPARD) kapsamında, "Genç yatırımcılara (40 yaş altı) yüzde 5 daha faz.

A+A-

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, 2013 yılı itibarı ile Ankara’da kullandırılmaya başlanacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteme Fonları (IPARD) kapsamında, "Genç yatırımcılara (40 yaş altı) yüzde 5 daha fazla hibe verilecek. Ayrıca dağlık alanlarda yapılacak projelere yüzde 5 fazla destek verilecek. Hem genç hem de dağlık alanlar için bir proje geliştirilmiş yatırımcıya yüzde 65'i geri ödemesiz destek verilecek." dedi.

Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla oluşturduğu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteme Fonları (IPARD) 2013 yılı itibarı ile Ankara’da kullandırılmaya başlıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü'nün faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlediği basın toplantısı ile ikinci uygulama dönemini kapsayan 22 ilden biri olan Ankara’da kullandırılacak destekler hakkında bilgi verdi. Kullandırılacak fonlar hakkında bilgi veren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, proje kapsamında, yatırımcıya 5 bin Euro ile 3 milyon Euro arasında yolu ile destek verileceğini belirtti.

IPARD programı ile tarım sektörünün sürdürülebilir modernizasyonuna katkı sağlamanın, gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı çevre ve diğer standartlara ilişkin AB standartlarına ulaşmanın teşvik edildiğini belirten Yunus Bayram, hedefler ışığında süt ve et üreten, meyve sebzelerin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50 oranında, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi tedbiri kapsamında da, arıcılık süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere; yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacağı söyledi. IPARD Programındaki AB katkısının 873 milyon Euro olduğunu belirten Bayram, Türkiye'nin 291 milyon Euro katkı sağlayacağını, böylece yatırımcı katkısıyla bu programın mali büyüklüğünün 2 milyar 500 milyon Euro'ya ulaşacağını anlattı.

“MERDİVEN ALTI ÜRETİM YERİNE MODERN ÜRETİM SİSTEMİ”

Merdiven altı üretimin yerine modern üretim sistemlerinin konulmasını da amaçladıklarını kaydeden Bayram, “Küçük işletmelerin fabrikasyona dönüştürülmesini sağlamak istiyoruz. Sürdürülebilir projelere destek veriyoruz. Yatırımcıdan projenin 5 yıl uygulanması konusunda garanti istiyoruz. Bunun kontrollerini de yapıyoruz. Her projeye para ver, inşaatını yapsın gibi bir durum yok. IPARD fonlarının Türkiye'ye yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kurum olarak bu kaynağı kullandıracağız." diye konuştu.

“ÖDEMELER PROJE TAMAMLANDIKTAN SONRA”

TKDK'nın gerçekleştirdiği projelerin o yıl içerisindeki kayıtlara geçmesi olduğuna dikkati çeken Bayram, "Türkiye için 2013 yılı için 213 milyon Euro ayrıldı. Ödemelerimizi proje tamamlandıktan sonra yapıyoruz. Ama yatırımcının işini kolaylaştırmak için bankalarla protokol imzaladık. Akbank, Albaraka Türk, Bank Asya, Deniz Bank, Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Türkiye Finans, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank onayladığımız projelere ilişkin bütçeleri herhangi bir ipotek aramadan kredilendiriyor." ifadelerini kullandı.

Ankara'daki kırsal kesimde bulunan yatırımcıları bu konuda bilgilendirmek için toplantılar yapacaklarını ifade eden Bayram, bu kapsamda yerel yönetimlerden destek alarak 25 ilçeye ulaşacaklarını söyledi. IPARD destekleri ilk olarak 20 ilde kullandırılmaya başlamış ve 6 çağrı ilanında 288 proje sahibi ile 197 milyon tutarında proje imzalanmıştı. IPARD, bu sene Ankara’nın da dâhil olduğu 42 ilde kullandırılmaya başlayacak. Bu yıl için ayrılan bütçe ise 213 milyon Euro.
CİHAN

Dağlık alana yatırım yapan genç girişimciye kredinin yüzde 65'i hibe

Dağlık alana yatırım yapan genç girişimciye kredinin yüzde 65'i hibe

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.