1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Davutoğlu: Bir Daha Kimse Milli İradenin Üstünde İrade Kurmaya Kalkışmayacak
Davutoğlu: Bir Daha Kimse Milli İradenin Üstünde İrade Kurmaya Kalkışmayacak

Davutoğlu: Bir Daha Kimse Milli İradenin Üstünde İrade Kurmaya Kalkışmayacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, anayasa değişiklikleriyle birlikte bir daha kimsenin milli iradenin üstünde bir irade kurmaya kalkışamayacağını söyl...

A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, anayasa değişiklikleriyle birlikte bir daha kimsenin milli iradenin üstünde bir irade kurmaya kalkışamayacağını söyledi. Davutoğlu, AK Parti olarak demokrasi yürüyüşüne yeni ve sivil anayasa yapımıyla devam edeceklerini vurguladı.

Konya’ya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, partisinin il danışma toplantısında bir konuşma yaptı. Demokratikleşme yolunda hükümet olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Davutoğlu, yeni anayasa çalışmaları başta olmak üzere demokrasi yürüyüşüne devam edeceklerine değindi. Milletin iradesini tarih sahnesine çıkaracak şekilde yürümeye devam edeceklerini aktaran Davutoğlu, ''İnşallah en kısa zamanda daha özgürlükçü, daha çok millet iradesine dayanan, halkla istişare ile oluşturulmuş yeni anayasayla Türk siyasi hayatı yeni bir çehre kazanacak. Bunda da AK Parti döneminin mührü olacak. İlk defa sivil bir anayasa, sivil bir otorite tarafından halkla istişare edile edile, hazmedilerek Türk siyasi tarihine girecek ve halkın bundan sonraki iradesi bu anlamda tecessüm edecek.” dedi.

Davutoğlu, şunları söyledi: “Bize dinlenmek haram. Ta ki bu ülke dünyada hak ettiği yeri bulsun. Bir kere içimizde uyuyan devi ayağa kaldırdık. Artık kimse bu devi tekrar uyutamayacak. İnşallah önümüzdeki dönemde AK Parti huzur içinde yapılan kongreleri ile bu siyasi yürüyüşüne devam edecek. Demokratikleşme önünde öylesine sağlam bir temel kurulacak ki bir daha kimse milli iradenin üstünde bir irade kurmaya, bir sulta oluşturmaya kalkışmayacak.''

Bakan Davutoğlu, Avrupa’da birçok ülkenin ekonomik kriz yaşadığını, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa ve İrlanda gibi ülkeler krizle boğuşurken Türkiye’nin yeni ufuklardan bahsettiğine dikkat çekti.

"HALKIMIZ İÇİN NE İSTİYORSAK SURİYE HALKI İÇİN DE ONU İSTİYORUZ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’den Fas’a kadar bir çok ülkenin siyasi dönüşüm ve bunalım yaşadığını hatırlattı. Türkiye’nin ve vatandaşlarının yıllar sonrası için planlar yapabilir hale geldiğini, Suriye halkının ‘yarın yeni bir güne sağ kavuşabilir miyim’ endişesinde olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, daha sonra şunları söyledi: “Suriye'deki kardeşlerimiz bırakın 3 yıl, 5 yıl sonrasını 'acaba yarın sağlıklı bir güne kavuşabilecek miyim, kendi ülkemin kaderine ağırlık koyabilecek miyim' kaygısı içinde. Türkiye'de kendi halkımız için ne talep etmişsek onlar için de aynı şeyi talep ediyoruz. Onların bu haklı taleplerinin yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz. Nasıl Türkiye'de vaktinde bazı iradeler 'halk ne derse desin benim dediğim olacak' demişse, maalesef Ortadoğu'da 30 yılını dolduran otoriter rejimler ve kişiler 'halk ne derse desin bizim istediğimiz düzen devam edecek' telaşı içindeler.”

Bu güne kadar hiçbir ülkenin siyasi rejimiyle bir meselelerinin olmadığına vurgu yapan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Kimseye üst bir dille demokrasi ihracı içinde de olmadık. Ama o ülkelerin halkları büyük baskılara, zulümlere maruz kaldıklarında bizim ilkesel tutumumuz bellidir. Dünyanın neresinde olursa olsun zulmün yanında değil karşısında olduk. Mazlumun da karşısında değil yanında olduk.”

"KONYA’YI MERSİN’E EBEDİYEN BAĞLAYACAĞIZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya’nın hızlı tren ile Mersin’e bağlanmasını öngören ‘lojistik bölge’ projesi için Konya, Karaman ve Mersin milletvekilleri ve bakanları ile önümüzdeki ay toplantı yapacaklarını açıkladı. Mersin’de yapacakları toplantıda ‘Konya’dan Mersin limanına aktarma projesi’ konusunda geldikleri noktayı değerlendireceklerini ifade eden Davutoğlu, “Bundan sonra atacağımız somut adımları gözden geçirip Konya’yı Mersin’e ebediyen bağlayacağız. Türkiye’de her ilin coğrafyası gereği çevre illerle irtibatları var. Bizim de Akdeniz bağlantısı bir kanalla Mersin’e ticaret, diğer kanalla Antalya’ya turizm ve ticaretleri irtibatlandıracak bir üçgen olarak gelişmeleri değerlendiriyoruz.” dedi.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.