1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Davutoğlu: "Fasıl Açılmıştır!"
Davutoğlu: Fasıl Açılmıştır!

Davutoğlu: "Fasıl Açılmıştır!"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genel İşler Konseyi’nin Avrupa Birliği adına Türkiye ile faslın açılmasına karar verdiğini belirterek, “Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değildir!" dedi.

A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genel İşler Konseyi’nin Avrupa Birliği (AB) adına Türkiye ile faslın açılmasına karar verdiğini belirterek, “Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değil. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil.” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis’te gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Genel İşler Konseyi’nin AB adına Türkiye ile faslın açılmasına karar verdiğini belirtti. Diğer teknik ve prosedür toplantıların iki tarafça uygun olan zaman diliminde, ilerleme raporu ile paralel şekilde yapılmasının kararlaştırıldığını kaydeden Davutoğlu, “Önemli olan böyle bir kararın alınması ve faslın geri dönülemez bir karar ile açıldığının teyit edilmesi idi. Yine mutabık kaldığımız çerçevede önümüzdeki aylar içinde sadece bu fasıl ile ilgili değil, diğer fasıllar ile ilgili olarak da çalışmalar sürecek. Dün gece mutabık kaldığımız metni, gece geç vakit, saat yarım civarında Başbakan ile de paylaşmış onayını almıştım. AB Bakanı Egemen Bağış ile de koordinasyon içinde olduk. Onunla da bunu paylaştık. Böylece bir şekilde Türkiye AB ilişkilerine engel teşkil edecek husus aşılmış oldu.” diye konuştu.

Türkiye için AB hedefinin bir stratejik vizyon hedefi olduğunu söyleyen Davutoğlu, “AB içinde Türkiye’nin üyeliğinin aynı stratejik perspektif ile değerlendirilmesini ümit ederiz. Bu stratejik perspektif olduğunda ortaya çıkabilecek krizler şimdi olduğu gibi daha kolay şekilde aşılabilir. Mekanizmalar devreye girer. Ben bu konuda özellikle Alman Dışişleri Bakanı değerli dostum Guido Westerwelle teşekkür ediyorum. Çünkü bu dört gün içinde yakın temas içinde olduk, çok sayıda metin karşılıklı olarak ekiplerimiz arasında da gitti geldi. Müsteşarlarımız sürekli temas halinde oldular. Bakanlar Kurulu’nu bu konuda bilgilendirmiştim ve gelen metinlerin bir kısmını Bakanlar Kurulu’nda paylaşmıştım. Hayırlı olmasını diliyorum.” diye ifade etti.

"İÇ SİYASİ KAYGI BU STRATEJİK PERSPEKTİFİ GÖLGELEMEMELİ"

Önemli olanın, Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik bir perspektifte değerlendirilmesi ve bu düzeyde tutulması olduğunu belirten Davutoğlu, hiçbir iç siyasi kaygının bu stratejik perspektifi gölgelememesinin herkes için önemli olduğunu ifade ederek, tekrar katkıda bulunanlara teşekkür etti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Hollanda Dışişleri Bakanı da daha önce bu konuda Hollanda ile ilgili de spekülasyonlar yapıldığı için iki üç kez kendisi ile görüşmüştüm. Kesinlikle destek beyan etmişti. Çok yakın çalıştığımız bir arkadaşımızdır. Bu sabah da teyiden Hollanda’nın Türkiye-AB ilişkilerine her zaman katkı verme ve süreci hızlandırma konusundaki siyasi iradesini teyit etti. Parlamento içinde bazı tartışmalar olduğunu da ifade etti. Fakat bunların siyasi iradenin kararını etkilemeyeceğini de vurguladı. Türkiye’nin dostu grubu ülkeler de ciddi katkılar sağladı. Hepsine teşekkür ediyorum. Bundan sonra böyle bir kısa dönemli olsa da kriz yaşanmaz, Türkiye-AB treni en hızlı bir şekilde hedefine ulaşacak şekilde yürür.”

“ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL”

Davutoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Bunu, faslın açılması olarak yorumlamayanlar ve müzakere tarihi için 5 ay erteleme gibi anlayanlar var.” şeklindeki sözleri üzerine Davutoğlu, “Hayır, söz konusu değil. O metni okuduğunuzda daha ilk cümlesi, AB’nin bu faslın açıldığını ilan etmesidir. Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değil. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Sadece prosedürel ve bazı seremoniyel toplantıların tarihi ileride tayin edilecek ama muhteva itibari ile de usul itibari ile de fasıl açılmıştır. Fasıl ile ilgili çalışmalar diğer fasıllarla birlikte sürecektir.” cevabını verdi.

Türkiye’nin sadece 22. faslın değil, 23 ve 24. faslın da derhal açılmasını istediğini söyleyen Davutoğlu, “O konuda da gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. 23 ve 24. faslın açılması özellikle insan hakları ve özgürlükler bağlamında önemlidir. Zaten bir çok dışişleri bakanı dostum da bu konuyu vurgulamıştır. Hedefimiz, 22 . fasıl bizim için açılmıştır. Bu mesele kapanmıştır. Prosedür ve diğer toplantılar bu seyir içinde olacaktır. Şimdi hedefimiz 23 ve 24. fasılların da bir an önce açılmasıdır. Önümüze bakalım, yanlış ve eksik yorumdan kaçınalım.” dedi.




CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.