1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Davutoğlu'ndan milyar dolarlık yatırım müjdesi
Davutoğlundan milyar dolarlık yatırım müjdesi

Davutoğlu'ndan milyar dolarlık yatırım müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu Güneydoğu Anadolu Projesi'ne dört yılda 26.7 milyar lira yatırım yaparak bölgenin refah ve huzura kavuşacağını söyledi.

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin'de Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) 2014-2018 dönemi yeni Eylem Planı'nı açıkladı. Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu'na bakanlar ve bölge işadamlarından oluşan geniş bir grup eşlik etti. "Daha dengeli, topyekün kalkınma" sloganıyla açıklanan plan, 115 eylemden oluşuyor. Davutoğlu, "GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu maliyetleri içindeki payı 2002'de yüzde 5'ti. Bizim dönemde bu yüzde 10.5'e çıktı" dedi. GAP'ın ateş çemberi içinde olan bölge için de ders niteliğinde olduğunu söyleyen Davutoğlu, dört yılda toplam 26.7 milyar liralık yatırım yapılacağını belirtti. Bu planın hayata geçmesi için barış süreciyle gelen huzur ortamının devam etmesinin şart olduğunu anlatan Davutoğlu, bu planın demokrasiyle ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çekti. 2014-2018 GAP Eylem Planı 5 ana eksenden oluşuyor. Bunlar; ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi, şehirlerde yaşanılabilirliğin artırılması, altyapının geliştirilmesi, kurumsal kapasitenin artırılması başlıklarını taşıyor.

İŞSİZLİK HEDEFİ % 10'UN ALTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, GAP'la bir önceki eylem planı döneminde 488 bin kişiye ek istihdam yaratıldığını belirterek yeni dönemde bu rakamın 1 milyon 270 bin olacağını söyledi. GAP çalışmalarını gözden geçirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Yeni Türkiye'de yeni GAP eylem planıyla geçeceğiz" dedi ve işsizliğin yüzde 10'un altına düşeceğini belirtti. Davutoğlu, 2018'de bölgenin ihracatını 22 milyar dolara çıkaracaklarını belirterek, yeni eylem planının komşu ülkelere de altyapı ve güç kaynağı olacağını vurguladı.

MERALAR KOYUN MELEMELERİNİ ÖZLEDİ

90'lı yıllardan sonra meraların koyun melemelerini özlediğine vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti: "İnsanların o güzel törenlerini zılgıtlarını özlemişti. Meraları, köyleri, yayları tekrar şenlikli hale getiriyoruz. İnşallah bu yaylada çatışmalar görülmeyecek, herhangi bir şiddet yaşanmayacak. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı destekleyeceğiz. Sanayi altyapısının temelini oluşturan OSB yatırımlarına devam edeceğiz. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz. Başta KOBİ'lere olmak üzere finansman imkanlarını artıracağız. Başta GAP olmak üzere 43 ilde kullanılacak girişim sermayesi fonunu işlevlendireceğiz. İşletme kredilerini yaygınlaştıracağız. Ilısı Barajı ve HES projesini tamamlayacağız. Cizre Barajı ve HES'i yapacağız. Mardin ve Şırnak doğalgaz boru hattı inşaatlarını tamamlayacağız."

30 YILDA 400 MİLYAR DOLAR KAYIP

Geçtiğimiz cuma, süreçte önemli bir aşamaya gelindiğini de vurgulayan Davutoğlu, "Silahların terk edilmesine yönelik bir açıklama söz konusu oldu. Süreç öncesinde 30 yılda yaşadıklarımız neredeyse iliklerimizi sömürdü. Toplam kaybımız 400 milyarı geçti. Yüzde 0.5 daha az kalkındık bu yüzden. Teşvik paketini açıkladık. Şiddet ortamı değişmediği için bunun uygulanmasında zorluk yaşandı. 6-7 Ekim olaylarının getirdiği darbe diğer dış etkenlerden ağır oldu. Demokrasinin olmadığı yerde, ekonominin gelişmesi mümkün olmaz" şeklinde konuştu.

► Milli ekonomiye yılda 6.6 milyar $'lık katkı
► Sulamada 2.2 milyar $
► Enerji 4 milyar $
► İçme suyuna 410 milyon $

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.