1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Davutoğlu'ndan soruşturma açıklaması
Davutoğlundan soruşturma açıklaması

Davutoğlu'ndan soruşturma açıklaması

Başbakan Davutoğlu, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Soruşturma Komisyonunun çalışmalarıyla ilgili "hangi tarafta, nerede durduğuna" yönelik soruya, "Hukuk devletinin ve Meclis'te bu komisyonun işleyiş tarzının, yönteminin yanında duruyoruz. Bu komisyon hangi prensipler etrafında oluşmuşsa ve çalışmalarını hangi temel ilkeler ve prosedürler etrafından yürütüyorsa o korunmalıdır ve herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları şöyle veya bu yönde etkilenmemeli" karşılığını verdi.

GRUEVSKİ BİR İLKE İMZA ATTI

Makedonyalı mevkidaşı ile ikili görüşme yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Davutoğlu yaptığı açıklamada; 

Türkiye ile Makedonya ilişkileri ilklerin ilişkileridir. Türkiye Makedonya'yı her yerde savunan ülkedir. Üsküp'te ve Makedonya'da tekrar olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gruevski bir ilke imza attı ve Türkiye'de 5 şehri ziyaret etti. Bende buna karşılık olarak bu ziyaretimde olmadı ama bir dahaki ziyaretimde bunu gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Yine 2010 yılında imzaladığımız stratejik belgede üst düzey ziyaretin yılda 2 kez olmasını planlamıştık ve bu sürdürüldü. Şimdi de ben ziyaret ediyorum. Dolayısıyla bir yılda bir çok ziyaret devreye girmiş durumda.

Bunun arkasında siyasi ve uluslararası alanda işbirliği var. Makedonya son derece önemli ve stratejik bir bölgedir. Çok kültürlü bir ülke olarak balkanların küçük bir özetidir. Bu ziyaretimde ikinci bir vesile olarak da Türkçe Eğitim Bayramı Kutlaması'na katılacağım. Bugün de kendileri Türkçe eğitim bayramında bir arada olacağız. İkili ekonomik ilişkilerimiz gelişiyor ancak daha da gelişme potansiyeline sahip. Biz Makedonya'ya yapılan yatırımı Türkiye'ye yapılan yatırım gibi görüyoruz. Bu çerçevede son dönemde yaptığımız gayretlerle yaptığımız dış yatırımlar 1,5 milyar doları buldu. Bir çok konuyu birlikte ele aldık. Değişik modeller geliştirilerek yatırımcıların Makedonya'ya gelmesini önemsiyoruz. Ekonomik ilişkiler bizim kültürel ilişkilerimizi destekleyen boyutlar ihtiva ediyor. 

Önümüzdeki dönemde Afganistan'da Makedonya askerlerinin Türk birliğinde yer alması da dostluğumuzun güzel bir örneğidir. Güzel bir ziyaret gerçekleştirdik. İkili ve bölgesel konuları konuştuk. Ben tekrar teşekkür ediyorum. 

SONUCA BAKMAK LAZIM

Sonuca bakmak lazım. Çalışmalar yürütülsün çalışmaların neticesini hep beraber sonucunda değerlendiririz. Ama şimdi komisyonun çalışmalarını etkileyecek açıklamalardan yorumlardan kaçınmak lazım. Bu komisyon hangi şartlar prensipler etrafında oluşmuşsa çalışmalarını nasıl yürütüyorsa o korunmalıdır ve herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları etkilenmemeli. Hepsi yeni belgelerin değerlendirilmesi ile raporu ve kanaati beklemek durumundayız.

MAKEDONYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

NATO toplantılarında Makedonya dışında hiç bir başka ülke Türkiye kadar bunu desteklememiştir. Makedonya olmadığı ortamlarda bile biz bunu hep gündemde tuttuk. Ortak güvenlik sistemi için de gerilimler düşer. Herkes bu istikrardan istifade eder. Türkiye'nin Makedonya'ya desteği hep sürecek. Bunun neticelenmesini ve Makedonya'nın da NATO'da yer almasını hep umut ediyoruz. Makedonya her zaman bizim askerimizle birlikte çalışmıştır.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Dün yine bu konuya ilişkin bir cevap verdim. Son dönemde yapılan görüşmelerde çok pozitif görüşmeler var. 6-7 Ekim'de sekteye uğrayan görüşmeler yeniden rayına oturmuştur. Kamu düzeni bağlamında atılacak adımlar kararlılıkla atılacaktır kimsenin şüphesi olmasın ki bu konu görüşme konusu değildir. Çözüm süreci demokratikleşme sürecinin bir parçasıdır. Bütün taraflarla görüşmelerimiz sürecek. Son görüşmelerde usul ve yöntemle ilgili olumlu gelişmeler oldu.(sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.