1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Demircili Kiraz Üreticileri Fiyatlara İsyan Etti
Demircili Kiraz Üreticileri Fiyatlara İsyan Etti

Demircili Kiraz Üreticileri Fiyatlara İsyan Etti

Manisa Demirci'de ekonomik olarak meyvecilikte en büyük girdiyi sağlayan kiraz fiyatlarının düşüklüğü üreticiyi isyan ettirdi.

A+A-

Manisa Demirci'de ekonomik olarak meyvecilikte en büyük girdiyi sağlayan kiraz fiyatlarının düşüklüğü üreticiyi isyan ettirdi. 2012 yılında dış piyasa için 8 TL’ye kadar çıkan kiraz fiyatları bu yıl ilk etapta 5 TL’ye kadar yükselirken fiyatlar son günlerde 2 -3 TL’ye kadar düştü.

Günü birlik toplanan kiraz aynı gün satılması gerektiği için fiyatların tamamen tüccarın insafına kaldığı belirtiliyor. Fiyatların bu kadar düşmesi özellikle üreticiler arası birliğin ve tüm tüccarların alım yerlerinin bir çatı altında olmamasına bağlanıyor. Şu anda Demirci'de 4 ayrı noktada 16 firma kiraz alımı gerçekleştiriyor. Tüccarların sokak aralarında kapı önlerinde kiraz alımı yapması, tüm tüccarların alım yapabileceği kapalı bir yerin olmaması en büyük sorun olarak gösteriliyor. Ziraat odasının kiraz alım merkezinin küçük olması nedeniyle ihtiyacı karşılayamadığı dile getiriliyor.

Demircili üreticilerin isyan ettiği diğer bir konu kirazın ‘Salihli kirazı’ olarak etiketlenmesi. Üreticiler Demirci'de Napolyon kirazının coğrafi işaret olarak tescilini talep ediyor. Demirci kirazının piyasada bilinmemesi ve başka isimle pazarlanmasının ileride daha büyük sorunlar yaşatacağına dikkat çekiliyor.

Demirci Ziraat odası Başkanı Mehmet Karakaya, "Demirci kirazı kalibre ve aroma bakımından kaliteli, fakat kirazın toptan değerlendirilmesi hususunda meyve üreticileri birliği kuruldu. Üreticilerin birleşmesi konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Üreticilerimizin fiyat konusunda kirazlarını satma esnasında birlik olup kaça sattığını saklamaması gerekir. Tüccara karşı bir olmaya davet ediyorum. Kiraz alımlarının sokak aralarından kaldırılıp belirli bir yer belirlenip bütün tüccarların oradan alım yapmasını sağlamak rekabeti getirecek ve üreticimiz kazanacaktır.’’ dedi

Demirci'de üretilen kirazlarda zirai kirliliğin ve ürün üzerindeki kalıntı olmaması dolayısıyla dış piyasa şartlarına uygun olduğunu belirten üreticiler, Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatın devam ettiğini kaydetti. 22 Haziran Cumartesi günü Demirci Mahmutlar beldesinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla kiraz festivali yapılacak.
CİHAN

Demircili kiraz üreticileri fiyatlara isyan etti

Demircili kiraz üreticileri fiyatlara isyan etti

Demircili kiraz üreticileri fiyatlara isyan etti

Demircili kiraz üreticileri fiyatlara isyan etti

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.