1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Deniz üzerine ikinci havalimanı
Deniz üzerine ikinci havalimanı

Deniz üzerine ikinci havalimanı

Deniz üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilecek ikinci havalimanı Rize- Artvin Havalimanı için Yüksek Planlama Kurulu kararı çıktı!

A+A-

Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ikinci, deniz üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilecek havalimanı Rize-Artvin Havalimanı için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı çıktı. 2014'te fizibilite etüdü imzalanan Rize-Artvin Havalimanı, Ordu- Giresun Havalimanı model alınarak inşa edilecek ve bu havalimanından 2.5 kat daha fazla dolgu kullanılacak.

PİST BOYU 45 METRE
Deniz üzerinde inşa edilecek bir havalimanı olmasına rağmen kara havalimanlarıyla aynı boyutlarda ve özelliklerde olacak. İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projelendirilen havalimanının pist boyutu 45 metre genişliğinde ve 3 kilometre uzunluğunda planlanıyor. Terminal binası ve diğer üstyapı tesisleriyle havalimanı yılda 2 milyon yolcuya hizmet edebilecek. Rize merkeze yaklaşık 34 kilometre, Trabzon merkeze yaklaşık 105 kilometre ve Artvin sınırına ise yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine yapılacak havalimanı için planlanan bölge yaklaşık 30 metre derinlikte. Artvin'den 120 kilometre mesafede kurulacak limanda 3 kilometre uzunluğunda bir pist, 250 metrelik taksi yolu, apron, terminal binası bulunacak. Kalkınma Bakanlığına yapılan başvuruya ilişkin YPK kararı çıkan, Çevresel Etki ve Değerlendirme Raporu'na yönelik (ÇED) halk bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilen havalimanı için zemin sondaj etüdü ve batimetrik harita alımı çalışmaları tamamlandı. Koruyucu mendirek tip kesiti ve altyapı kesin proje hazırlık ve İmar Planı çalışmaları başlatıldı.

KARADENİZ'İ GÜNEYE BAĞLAYACAĞIZ!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Hızlı trenlerle Türkiye'yi demir ağlarla örmeye devam edeceğiz. Binali Yıldırım'ın ekibinde tecrübe edinmiş biri olarak, onun hükümetinde ve Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ülkemizde çok şey yapacağız" dedi. Kars, Ardahan ve Iğdır'ın, İran'a ve güney üzerinden Irak ile Suriye'ye bağlanabilmesi için Ilgar tünelinin yapılarak biran önce tamamlanması gerektiğini belirten Arslan, "Temmuzdan itibaren Ilgar tünelinin sadece 4 bin 500 metrelik tünel değil, oraya bölünmüş yol ihalesini yapacağız. Ardahan'a, Posof'a, Kars'a hayırlı olsun. Karadenizi ülkemizin güneyine bağlamamız lazım. Bunun iki şartı var. İlk olarak Sahara tüneli, ikinci olarak da bölünmüş yol yapılması lazım. Bunu tamamladığımız zaman Karadenizden gelen yolu, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ve Van üzerinden İran'a, Irak'a, Suriye'ye götürmüş olacağız" şeklinde konuştu. (Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.