1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. DEVLETLE ALAY ETTİRMEYİN SAYIN MEHMET MUŞ / 1
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

DEVLETLE ALAY ETTİRMEYİN SAYIN MEHMET MUŞ / 1

A+A-

 

DEVLETLE ALAY ETTİRMEYİN SAYIN MEHMET MUŞ / 1
 

KAÇAKÇI MERSİN'DE YİNE SINIR TANIMIYOR!
 

ATS CİHAZINI SÖKTÜLER, TIRI PARÇALADILAR, DEVLETİ SOYDULAR...
 

Evet...! Aynen başlıktaki gibi. Lütfen devletle alay ettirmeyin sayın bakan. Acil ama en acil şekilde gereğini yapın. Çünkü Mersin'de size az sonra anlatacağım olay üç beş hırsızın ve ne yazıktır ki o hırsızlardan gelecek parayla refah içerisinde yaşayacağını uman bazı personelin adeta devletle dalga geçer gibi yaptığı soygundur. Dalga geçer gibi diyorum aynen doğru. Devletin görevlisinin taktığı ATS cihazını sökülüp, tırı parçalanıp, içerisindeki milyonlarca liralık mal piyasaya sürüyorlarsa bu devletle dalga geçmek demektir. Ben devletin cihazını sökerim, fakirin, fukaranın boğazından geçecek vergiyi ödemem, elimi kolumu sallayarak gümrükte kaçakçılık yaparım demektir.
 

Sayın Mehmet Muş birazda sıkıldığımı, öfkelendiğimi anlayıp bu satırları yazdığımı düşündüğünüzü umuyorum. Bakın çok değerli bakanım, bakın cesarete bakın kaçakçılığın Mersin'de geldiği noktaya...

KAPIKULE'DE ATS CİHAZI TAKILIR AMA...
 

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan tır karnesi kapsamında ülkemize giren tırımız yüksek kaçakçılık riski eşya taşıdığı için ATS Cihazı tatbik edilerek sözde varış gümrüğü olan Mersin Gümrük Müdürlüğü’ne doğru yola çıkar.

Tırımızda Gözlük, Saat, Çakı ve Maskot yüklüdür. Kapıkule Gümrüğü eşyaların niteliğinden dolayı şüphelenir ve Mersin Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne bilgi notu ve uyarı geçilir; ‘bu aracı mutlaka kontrol edin’ diye. Normal prosedür olarak bu tırın Mersin Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı Mersin Limanı’na giriş yapması gerekmektedir.
 

ATS CİHAZINI SÖKECEK KADAR RAHATTIR
 

Limanda kaçakçılık imkânsız değildir ancak kim uğraşacak bu kadar zahmetle! Tır Liman D kapı önünde şehirlerarası yol üzerinde durur ancak kaçakçımız durmaz ve limana yaya olarak girer, girer girmesine de eli de boş değildir.

Muhafaza Memurlarına bir hediyesi vardır nur topu gibi bir ATS cihazı! Artık kaçakçımız Muhafaza Müdürlüğüne girmiştir bile. Şu konuya açıklık getireyim ATS bağlı araçlar takip edilirken kullanılan programlarda tırların antrepo, liman vb. yerlere girişleri bile görülmektedir.

Örneğin bir antreponun önüne geldiğinde antreponun önünde, antreponun kapısından girdiğinde içeride gösterecek kadar hassastır bu takip cihazları. Ayrıca bu cihaz, yetkili olmayan kişilerce araçtan söküldüğünde uyarı vermektedir.

 

ELİNDE ATS CİHAZI İLE LİMANA GİREN KAÇAKÇI
 

Bu kadar hassas bir sistemde limana girmeyen aracın ATS’si kaçakçı tarafından nasıl sökülüyor?

Kapıkule’nin ihbarı olmasına rağmen Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü bu aracı nasıl takibe almıyor?

ATS sistemden ilgili Muhafaza Memurunca sökülmemesine rağmen nasıl siliniyor?

Kaçakçı elinde ATS cihazı ile limana nasıl girebiliyor?

 

Olay burada bitti sanmayın değerli okuyucularım daha yeni başlıyor. Kaçakçının önünde tek engel olan ATS sistemden düşürülmüş, Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü personeli takibi bırakmış ve araçla hiç ilgilenmemiş böylece liman D kapı önünde bekleyen tırımız can sıkıntısından yola çıkmıştır.

Tırımız 42 dakika süren yolculuktan sonra Adana iline giriş yapmıştır. Tabi bu arada Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nde sözde bir telaş başlıyor ve bu tır aranmaya başlıyor tabi her şey göstermelik ve hatta bu tırın ATS cihazını söken Kaçakçıya da haber veriliyor ‘bakın telaş içindeyiz tırı arıyoruz’ deniyor böylece kaçakçımız hemen Adana’ya telefon açıyor ve tırın boş bir depoya çekilmesi talimatı veriliyor.

20.000 Euro’ya alınan Tırımız 7.500 Euro karşılığında parçalanıyor. Bu sırada Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü hala telaş içinde hâlbuki emniyetle görüşülse MOBESE ve PTS sistemlerine bakılsa tırın bulunması çok kısa sürecek ama Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü personelimiz günler öncesinden ihbar edilmesine rağmen olayın telaşı içinde bunu düşünemiyor.
 

SORULARIM VAR SAYIN BAKANIM:
 

Peki, tırımızda Avrupa’dan gelen bu ürünlerin kalitesiz olma ihtimali var mı? Tabi ki Hayır!

Diana Kors gözlüklerden, Versace saatlere kadar pahalı eşyalarımız artık gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın vitrinlerde yer almaya hazırdır.

Sayın bakanım sizin de kafanızda aynı sorular olduğunu düşünüyorum. Bakın şimdi...!
 

- Bu tırın/beyannamenin komisyoncusu bu olaydan sonra Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nde hangi makamda! ağırlandı?

 

- Arama anında tırın Adana’da hangi depoda olduğu bilinmesine rağmen kim tarafından ÇELİK zırhla korunur gibi korundu da bulunamadı?

 

- Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü bu olayla ilgili ne yapmıştır?

 

- Milyonluk vergi kaybını kim ödeyecek?

 

- Ticaret Bakanı Sayın Mehmet MUŞ’a size bu olay aktarılmış mıdır?
 

Bu kaçakçılık yöntemini sizlere aktardım. Umarım ki gereği biran evvel yapılır, umarım ki yüce devletin tokadı kaçakçının ve yardakçısının suratında patlar.

 

- YAZARDAN SON DAKİKA NOTU -

GÜRBULAK SAĞLIK İZNİNDE NE HALE GELDİ?

Gürbulak’ta 3 TIR!!! Gümrük kapısından sallanan tam 3 TIR KOM ekiplerinin başarılı çalışması sonucu yakalanarak gerekli adli işlemler başlatıldı. 3 Muhafaza memuru da tutuklandı. 3 tırın içinde kozmetik, hırdavat vb. gümrük vergileri yüksek eşyalar olduğu, tırların sınır kapısındaki nizamiyeden gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın yani Gürbulak Gümrük Müdürlüğü’ne hiç uğramadan doğrudan İran’dan geldiği gibi gümrük kapısından çıkarıldığı tespit edildi.

Gürbulak tarihinde en yüksek vergi tahsilatının ve en yüksek miktarda narkotik yakalamalarının yapıldığı son 2 yıl dikkate alındığında, bu son olaya tevessül edilmesi oldukça ilginçtir.

Gümrük Bölge Müdürünün sağlık sorunu nedeniyle izinde olduğu bir dönemde bu olayın vuku bulması ise, Gümrüğe Vekâleten bakanların sahaya ne kadar uzak olduklarını, tecrübesiz olduklarını ve de saha istihbarat çalışması yürütemediklerini de açıkça göstermektedir.
 

- YAZARIN NOTLARI -

1-) MERSİN GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ’NDE İŞLEM GÖREN TEMU767561-3 NUMARALI KONTEYNIRDA BEYAN HARİCİ ACABA NELER ÇIKTI? BEKLEYİN!..

2-) Değerli okurlarım, yine sizler gibi çok değerli bir okurumdan tarafıma önemli bir mail geldi. Bu maili aşağıda noktasına virgülüne dokunmadan sizlere aktarıyorum. İlgilisine duyurulur!

Gürbulak Gümrük Bölge Müdürlüğü’nün Hatalı Uygulaması

“Aykut Bey, Lütfen bu mesajımı köşenizde yayınlayın;

Ben namusuyla Gürbulak’ta iş yapan bir tüccarım. Mardin, Urfa gibi yerlerdeki geçici işçilere köylere pirinç satıyorum. Biz bu pirinci alırken İran’daki tüccarlarla anlaşma yaparız. Yaklaşık 1,5 yıl önce gümrük bize pirinç fiyatlarınız çok düşük tez zamanda kendinize çeki düzen verin anlaşmalarınızı güncelleyin dedi bizde gümrüğün dediği adil fiyata uygun olarak fiyatı hemen yükselttik böylece benim gibi herkes aynı fiyattan mal çekmeye başladı ancak bir hafta önce gümrükte hiç sorun yokken bölge müdürlüğü pirinç kıymetlerine karıştı araştırdım ordaki bölge müdür yardımcısıymış.Yetkisi olmadığı halde fiyat belirlemiş altında gelirse ceza yazın demiş.

Burası muz cumhuriyeti mi? Biraz daha araştırınca bu şahıs sırf mersindeki kurumsal ithalatçılar için böyle bir işe soyunmuş. Onlar özel bir mevzuat programı satın alıyomuş kıymetli mükellef oluyomuş.

Konuyu Bakan Mehmet Muş’a, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğana kadar taşıyacağım lütfen bu keyfi uygulamayı ilgili yerlere iletin. Sırf biz mevzuat programı almıyoz diye ticaretimiz engellemez. Sordum soruşturdum kimse gümrüğe kıymet dayatması yapamaz ama bölge müdürlüğü yazı yazmış en kısa zamanda müfettiş isteyeceğim. Bizim pirinçler şehirlerde satılmaz çünkü kalitesi düşük sırf mevzuat programı abonesi olmuyoruz diye özel pirinç fiyatı gürbulağa dayatılamaz.

Allah sizin gibi gazetecileri başımızdan eksik etmesin!"

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
49 Yorum