1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Diyarbakır Cezaevi'ni Anlatan İşkence Tiyatrosu Aklandı
Diyarbakır Cezaevini Anlatan İşkence Tiyatrosu Aklandı

Diyarbakır Cezaevi'ni Anlatan İşkence Tiyatrosu Aklandı

Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde işkence yaptığı söylenen dönemin İç Güvenlik Amiri Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ı, kurduğu 'Demokrasi Mahkemesi'nde yargılayıp mahkûm etmekle suçlanan eski AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halid Advan hakkında 'takipsizl.

A+A-

Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde işkence yaptığı söylenen dönemin İç Güvenlik Amiri Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ı, kurduğu 'Demokrasi Mahkemesi'nde yargılayıp mahkûm etmekle suçlanan eski AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halid Advan hakkında 'takipsizlik' kararı verildi. Esat Oktay Yıldıran'ın oğlu Gültekin Selçuk Yıldıran, babasının manevi kişiliğine hakaret edildiğini iddia ederek suç duyurusunda bulunmuştu.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı 15 Eylül 2012 tarihinde, 1980 darbesinden sonra Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde işlenen insanlık dışı olaylara dikkat çekmek amacıyla 'Demokrasi Mahkemesi' adıyla bir tiyatro oyunu sergiledi. Temsili mahkemede işkence yaptığı söylenen Esat Oktay Yıldıran yargılandı. Mahkeme heyetinde AK Parti yöneticilerinden avukat Müzeyyen Soylu, avukat Ercan Çelik ve avukat Yaşayan Elbir yer aldı. Savcı olarak da avukat Aydın Ak görev yaptı. Sanık sandalyesine Binbaşı Esat Oktay Yıldıran yazılı bir kâğıt konuldu, müdafiliğini de Hüseyin Yalar üstlendi. Tiyatro gösterisinde, temsili iddianamenin okunmasının ardından temsili mağdurlar gördükleri işkenceleri anlattı. Temsili mahkeme, yargılamanın sonunda Yıldıran’ın mahkûmiyetine karar verdi.

Bu etkinliğin basında yer almasının ardından Esat Oktay Yıldıran’ın İzmir’de yaşayan oğlu Gültekin Selçuk Yıldıran, babasının manevi kişiliğine hakaret edildiğini önü sürerek şikayetçi oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin AK Parti İl Başkanı Avukat Halid Advan’ın ifadesini aldı. Avdan, Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’nde yapılan ihsan hakları ihlalleri ve işkencelerin bir daha yapılmaması için bir tiyatro etkinliği düzenlediklerini belirtti. Advan, “Müştekinin şikâyetinde belirttiği gibi tiyatro temsilinde, internetten araştırma yaparak derleme yaptık. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında yaşanan işkencelerin bir daha yapılmaması amacıyla temsili bir oyun yaptık. Oyuncular parti yöneticilerimizdi. Bir hakaret kastımız yoktu." şeklinde savunma yaptı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.