1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Diyarbakır'dan Bankalara Kredi Tepkisi: Denizli'ye 500, Bize 48 Milyon Tl
Diyarbakırdan Bankalara Kredi Tepkisi: Denizliye 500, Bize 48 Milyon Tl

Diyarbakır'dan Bankalara Kredi Tepkisi: Denizli'ye 500, Bize 48 Milyon Tl

Yeni Teşvik Sistemi toplantısı çerçevesinde düzenlenen Diyarbakır Yatırım Teşvikleri Zirvesi, bölge esnafının bankalara tepkisine sahne oldu.

A+A-

Yeni Teşvik Sistemi toplantısı çerçevesinde düzenlenen Diyarbakır Yatırım Teşvikleri Zirvesi, bölge esnafının bankalara tepkisine sahne oldu. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bankaların kredi kullanmak isteyen esnafa problem çıkardığını ileri süren Ebedinoğlu, "Denizli'de 11 bin 240 esnaf kredi kullanmış, 500 milyon TL almış. Diyarbakır'da 2 bin 200 esnaf kredi kullanmış ve 48 milyon TL almış. Bu ayrımcılık neden yapılıyor. Bankalar bu bölgedeki esnaftan yüksek ipotek ve memur kefili istemektedir." diyerek tepki gösterdi. Tepkiye hak veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, esnafın bu konuyu her ortamda dile getirmesini istedi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde düzenlenen Yeni Teşvik Sisteminin 1. Yılı- Diyarbakır Yatırım Teşvikleri Zirvesi yapıldı. Zirve kapsamında moderatörlüğünü AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur'un yaptığı bir panel düzenlendi. Panelde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, TÜGİK Başkanı Erkan Güral ve TÜRKONFED'den Tarkan Kadıoğlu birer konuşma yaptı. Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı panelde, bölgedeki iş dünyası temsilcileri konuşmalarında teşvik yasalarından alt yapı sıkıntılarına yaşadıklarını dile getirdi.

DTSO Başkanı Ahmet Sayar, teşviklerin çözüm sürecinden sonra başladığını belirterek, bu yüzden istenilen düzeyde yatırımcının gelemediğini söyledi. Teşvik sürecinin uzatılması gerektiğini anlatan Sayar, bunun yanın da öncelikle organize sanayi bölgelerindeki altyapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini anlattı. Sayar, Diyarbakır'a yatırım yapmak isteyen işadamlarının organize sanayi bölgesinde yer bulamadığını ve sorunların yaşandığını dile getirdi.

DİYARBAKIR'DA 4 AYDA 10 BİNE YAKIN KİŞİ İŞSİZ KALDI

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal da daha önce uygulanan 5084 sayılı teşviğin yıl başında bitirilmesinden sonra 10 bine yakın kişinin işten çıkarıldığını belirtti. Teşvik kapsamında devletin çalıştırılan kişilerin sigorta primlerine destek verdiğini anlatan Bal, teşviğin bölgede yeniden uygulanması gerektiğini kaydetti. Bal, "31.12.2012 tarihinde Diyarbakır'daki sigortalı işçi sayısı 117 bin iken, 1 Nisan 2013 tarihinde bu sayı 108 bine düşmüştür. İstihdamda azalma olmuştur." dedi. Sigorta şirketlerinin Güneydoğu'da fabrikaları sigortalatmadığını ve bundan kaçındığını, bunun büyük bir sorun olduğunu anlatan Bal, "Allah muhafaza Diyarbakır'a yatırım yapan birinin fabrikası yanarsa cebinden gitmiş olacak. Yani bunun bedelini yatırımcı ödemiş olacak." diye konuştu. Bal'ın konuşmasını kesen Bakan Çağlayan, "Üstüne gidin, herkese anlatın bunu. Benim her zaman dile getirdiği bir konu, bunu siz de anlatın herkes bilsin, basına anlatın" dedi. Bal da "Sayın bakanım basına anlatıyoruz, burada tekrar söylemek istedim." diye cevap verdi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu da ayırımcılık yapmakla itham ettiği bankaların bazı uygulamalarını anlattı. Bölge esnafının da 30 yıldır devam eden sıkıntıları yakından yaşadığını aktaran Ebedinoğlu, şöyle devam etti:

"Esnafımız yıl da 62 gün kepeğini kapatmak zorunda kalıyordu. Son süreçte yüzü güldü. Yıllardır teşvik yasası tartışılıyor. Temsil ettiğimiz kesim bölgede unutuldu. Bankalar tutumundan tutun kamu ve kuruluşlar küçük işletmeler lehine adım atmıyor. Bu huzur ortamında kalıcı hale gelmesi için kalıcı tedbirlerin ivedi olarak alınması gerekiyor. Bugün OSB 3 bin 600 istihdam varsa, esnaf 80 bine yakın istihdam sağlıyor. Denizli esnafı, 11 bin 240 esnaf kredisi kullanmış ve 500 milyon TL almış. Diyarbakır esnafı, 2 bin 200 esnaf kredisi kullanmış ve 48 milyon TL almış. Bu ayrımcılık neden yapılıyor. Bankalar bu bölgedeki esnaftan yüksek ipotek ve memur kefili istemektedir. Bankalar sicil affı uygulamıyor ve hiçbir yaptırımla karşılaşmıyorlar. Küçük sanayi sitelerinde, OSB'ye verilen desteklerin aynısı onlara da verilmeli. Küçüğü büyütmezsek büyüğü buraya getirmek çok oluyor."

Ebedinoğlu'nun bu konuşması salondan büyük alkış aldı.
CİHAN

Diyarbakır'dan bankalara kredi tepkisi: Denizli'ye 500, bize 48 milyon TL

Diyarbakır'dan bankalara kredi tepkisi: Denizli'ye 500, bize 48 milyon TL

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.