1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Doğal gaza zam var mı?
Doğal gaza zam var mı?

Doğal gaza zam var mı?

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Berat Albayrak açıklamalarda bulundu.

A+A-

Berat Albayrak: Doğalgaza zam yapmak yerine enerji fiyatlarındaki düşüşle beraber bir indirime gidebiliriz.

NTV'de soruları cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde;

Enerji piyasasındaki düşüş yakın zamanda Türkiye'de tüketiciye yansıyacak.

"BİR SIKINTI YAŞAMADIK"

Türkiye büyümesini destekleyecek enerji yatırımları yaptı. Ülkemizin maalesef şöyle bir nasipsizliği var, enerji açısından fakir bir ülkeyiz. Krizlerden kaynaklı bir sıkıntı yaşamadık.

Doğalgazda ciddi artışlar yaşandı. Türkiye gaz fiyatlarının artışlarından dolayı ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldı. Hükümet olarak artışları uzun süre sübvanse ettik. Vatandaşlarımıza yansıtmadık. Uzun yıllar zarar ettik.

"ZAMDAN ZİYADE..."

Zamdan ziyade önümüzdeki fiyatlardaki düşmeye dayalı düşmesine dayalı süreci beraberinde getirir. Önümüzdeki dönemde bırakın zammı enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketici üzerinde bir indirim yansıtmak üzere çalışmalara başladık.

Kış aylarında doğalgaz elektrik ve akaryakıt konusunda ne durumdayız?

Türkiye son 12-13 yıldır çok hızlı büyüyen bir ülke. Enerji alanındaki büyümesiyle de her geçen gün bir üst lige çıkan bir ülke. Dünyada hepimizin malumu ülkelerin gelişmişlik katsayısı ile enerji büyüme katsayısı aynı oranda gelişir. Yani enerji liginde, kapasitesinde tüketiminden hangi sıradaysanız ekonomik büyüklüğünüzde o sıralardadır. Türkiye bu büyümesin destekleyecek büyük enerji yatırımları yaptı.

Altyapı yatırımları, kurulu güç noktasında yatırımlar yaptı. Her yıl büyüyor. Örneğin sırf elektrik tüketiminde 2015 yılında bir önceki yıla göre 2.6 civarında büyüdük. Ülkemiz aslında enerji açısından fakir bir ülkeyiz alsında. İktidarımız döneminde önemli düzeyde bu elektrik doğalgaz ve benzeri enerji kaynaklarının talep artışını karşılamak için yatırımlar yaptık ve yurtdışında bu kaynakları farklı ülkelerden temin noktasında önemli işbirlikleri yaptık.

"GÜNLÜK SORUNLAR ENERJİYİ ETKİLEMEZ"

Bugün itibariyle Türkiye 13-14 yıllık büyümesini gerek kurulu güç gerek tüketim noktasında ciddi anlamda karşıladığı gibi arz talep dengesini arzın daha yukarda gerçekleşmesi açısından ortaya koydu. Burada bizim için önemli konu dışa bağımlılık ve son aylarda yaşanan bölgesel krizler açısından bir endişe bir kaygı yaşamalı mıyız? Türkiye enerji işbirliği içinde olduğu ülkelerde uzun yıllardır Rusya başta olmak üzere İran, Azerbaycan olmak üzere uzun yılladır siyasi ve ticari enerji işbirlikleri içinde olan bir ülke. Dolayısıyla günlük yaşanan krizlerin enerji gibi uzun süreci güvene dayalı ilişkilerin zedelenmemesini beklemek gayet doğal!

"KRİZ YAŞAYACAĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUZ"

Nitekim yaşanan bölgesel tansiyonu yükselmesine dayalı krizler açısından bu konularda bir sıkıntı yaşamadık. Beklentimizde bu yönde. Büyük manada bir kriz yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Kış şartlarında ısınmaya bağlı tüketimin yoğun olduğu aylarda bu talebi karşılama noktasında çok yoğun bir çaba sarf edip vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılamak için tam teşekküllü 7 gün 24 saat çalışan bir enerji bakanlığı ekibimiz var. 2015 yılı itibariyle gazda ve elektrik tüketiminde rekorlar kırdık.

ELEKTRİK ALTYAPISINA 18 MİLYARLIK BÜTÇE

Önümüzdeki 5 yıl içinde ciddi bir yatırım hamlesi var. Özelleştirmeye önce doğalgazdan başladık, sonra elektriğe geçtik. Elektrikte özelleştirmede amaç kamunun yavaş işleyişinden sistemi kurtarmaktı. Doğalgazda 10-15 yıllık bir altyapı ömrü varken elektrikte altyapı ömrü 30-40 yıllık. Bu konuda ciddi değişimler olacak. Türkiye'nin elektrik altyapısı yaşlı. Türkiye'nin ihtiyacı olan elektrik altyapısı ile ilgili 18 milyar liralık bütçe belirledik. 5 yıl içinde elektrik altyapı düzenlemesini yüzde 80'lere çıkarmak istiyoruz.

Rekorlar kırarken bunu karşılama açısından da bakanlık olarak bize düşen çok yoğun çalışıp iyileştirmeye devam ediyoruz. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.