1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Doğanşehir'de Öğrencilerden Oluşan Mehter Takımı Kuruldu
Doğanşehirde Öğrencilerden Oluşan Mehter Takımı Kuruldu

Doğanşehir'de Öğrencilerden Oluşan Mehter Takımı Kuruldu

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde 'Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında 33 öğrencinin katılımıyla mehter takımı kuruldu.

A+A-

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde 'Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında 33 öğrencinin katılımıyla mehter takımı kuruldu.

Doğanşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen program çerçevesinde kurulan mehter takımı, Malatya Belediyesi Mehter Takımı Şefi Ümit Meşe’nin yönetiminde çalışmalara başladı.

Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Soğukpınar, Osmanlı döneminde, savaşta birlikleri motive etmek, düşmana korku vermek için kurulan mehter takımının kültürel boyutuyla günümüze taşıyan öğrencileri tebrik etti. Osmanlı kültüründen gelen kültürü genç nesillere aktarmak istediklerini dile getiren Soğukpınar, mehter takımının ilk kurulduğu dönemden günümüze birçok ünlü sanatçıya esin kaynağı olduğunu belirtti.

Soğukpınar, şöyle devam etti: “Musikinin askeri alandaki etkisini fark eden ecdadın askeri musiki faaliyetleri, çok eski tarihlere kadar uzanmaktadır. Türk hükümdarlarının hakimiyet ve bağımsızlık sembollerinden olan davul ve sancak, İslamiyet’ten sonra kurulan Türk devletlerinde de kullanılmış, 1289 yılında dönemin Selçuklu Sultanı, Osmangazi'ye bir ferman ile, bağımsızlık sembolü sayılan ve günümüz mehter takımlarında kullanılan tuğ, alem, davul, nakkare, çevgen gibi müzik aletleri göndermiştir. Milletimizin gönlünde taht kurarak, birlik olmayan yerde dirlik olmaz desturu gereğince sevgi, saygı, birlik, beraberlik ve hoşgörüyü temsil eden, bizlere atalarımızın destansı tarihlerini hatırlatan Mehter Takımları kimi zaman halkın mutlu günlerine iştirak etmiş, kimi zamansa savaş alanlarında boy göstermiştir. Çağımızda da isimleri bolca zikredilen Mozart, Beethoven gibi büyük bestekarlar Mehter musikisinden esinlenmişlerdir.”
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.