1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Doların ateşi düşmüyor!
Doların ateşi düşmüyor!

Doların ateşi düşmüyor!

Türk savaş uçaklarının DAİŞ hedeflerini vurması, dövizde Merkez Bankası'nın attığı iki adımına rağmen tansiyonu yine yükseltti.

A+A-

2.75 TL'yi geçen dolar 5 haftanın zirvesine çıktı. Faiz çift haneye yükseldi!

Bayram sonrasındaki ilk işlem haftası piyasalar açısından adeta kâbusa döndü. Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından saldırıların devam etmesi ve Türk savaş uçaklarının DAİŞ hedeflerini vurması özellikle döviz ve faizde sert yükselişe neden oldu. Merkez Bankası'nın dün aldığı iki önleme rağmen dolar 2.7535 ile 5 haftanın zirvesine çıktı. Dolar, TL karşısında bir haftada yüzde 3.8 değer kazancı ile seçimden bugüne en yüksek haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Reel sektörün bir haftalık kur farkı zararı 17.5 milyar lira oldu.

HDP RİSKİ ARTIRDI
Türkiye'yi sarmalayan terör tehditinin yanı sıra, siyasi parti liderlerinden erken seçimin ön plana çıktığı yönünde açıklamalar gelmesi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımının yaklaştığını gösteren veriler, piyasalardaki tansiyonun daha da yükselmesine neden odu. Diğer taraftan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın, bu hafta sonu için İstanbul'da uluslararası bir toplantı ve yürüyüş çağrısına da dikkat çeken bankacılar bu gelişmenin bir risk faktörü olarak algılandığına da dikkat çekiyorlar.

MERKEZ'DEN İKİ HAMLE
Merkez Bankası, dün dolara karşı iki hamle gerçekleştirdi. Merkez, döviz cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faizi artırıp, döviz depo faizini düşürdü. Merkez Bankası'nın bu hamlesi dolarda ilk etapta cılız da olsa bir düşüşe neden olsa da, gerek Başbakan'ın dünkü operasyonun bir süreç olduğunu açıklaması, gerekse doların küresel yükselişi önlemlerin etkisini azalttı.

FAİZ ÇİFT HANEYE ÇIKTI!
Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge kağıdın faizi, yüzde 9.83'ten 10.05'e çıkarak haziran ortasından beri en yüksek seviyeyi test etti. Faizde bir haftalık yükseliş 40 baz puanı geçti. On yıllık tahvilin de faizi yüzde 9.48'den 9.76'ya çıktı.

BORSADAN 530 MİLYON LİRA ÇIKTI
Perşembe günü yüzde 3.55 düşen borsa, haftanın son işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Gün içinde 77 bin 256 puana kadar inen endeks, daha sonra 79 binin üstüne çıktı. Borsa günü yüzde 0.48'lik artışla 78 bin 712 puandan kapattı. Endekste bir haftalık kayıp yüzde 4.9 oldu. Öte yandan sert düşüşün yaşandığı perşembe günü borsadan 530 milyon liralık para çıkışı oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.