1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Döviz rezervi de 53 milyar dolara ulaştı
Döviz rezervi de 53 milyar dolara ulaştı

Döviz rezervi de 53 milyar dolara ulaştı

Aliyev, "Yurt içi hasılamız yüzde 2,5, petrol dışı sanayimiz yüzde 6 arttı" dedi

A+A-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen gayrisafi yurt içi hasılamız yüzde 2,5, petrol dışı sanayimiz yüzde 6 arttı" dedi.

Aliyev, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 2014'ün dokuz aylık döneminde ülkesinde yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Son dokuz ayda sosyo ekonomik kalkınma açısından başarılı bir dönem geçirdiklerini söyleyen Aliyev, "Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen gayrisafi yurt içi hasılamız yüzde 2,5, petrol dışı sanayimiz yüzde 6 arttı. Enflasyon yüzde 1,5 olurken, halkın para gelirinde yüzde 5,4 artış yaşandı" dedi.

Bütçe harcamalarının yeteri kadar büyük olduğunu ifade eden Aliyev, yılın dokuz aylık döneminde ülkeye 19 milyar dolar yatırım yapıldığını, bunun 11 milyar dolarını iç yatırımların oluşturduğunu kaydederek, "Ülkenin döviz rezervi de 53 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.

Ülkesinin Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı ekonomik rekabet reyting sıralamasında 38. sırada olduğunu belirten Aliyev, son dokuz ayda 100 binden fazla yeni iş yerlerinin açıldığını, son 10 yılda Azerbaycan'da açılan iş yerlerinin 1 milyon 300 bine ulaştığını kaydetti.

Azerbaycan'ın artık ekonomik bağımsızlığını elde ettiğini söyleyen Aliyev, bunun da bağımsız dış politika yürütmeye büyük olanak sağladığını vurguladı.

Geçen ay temeli atılan ve Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak "Güney Doğalgaz Koridoru"nu da değerlendiren Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu:

"Bu tarihi bir olaydır. Bu projede esas rolü Azerbaycan üstlendi ve herkes bunu biliyor. Biz komşu ülkelerle, ortaklarımızla birlikte bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bu proje önümüzdeki 10 yıllarda ülkemizin ekonomik kalkınmasını sağlayacak. Siyasi nüfuzumuz artacak, ekonomik alanda yeni olanaklar yaranacak. Boru hattının inşaatında on binlerce Azerbaycan vatandaşı çalışacak. Böyle tarihi bir projeyi gerçekleştirdiğimiz için gurur duyuyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.