1. YAZARLAR

  2. Ufuk TÜRKYILMAZ

  3. EGİAD EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ
Ufuk TÜRKYILMAZ

Ufuk TÜRKYILMAZ

ETKİ TV
Yazarın Tüm Yazıları >

EGİAD EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ

A+A-

Egeli işadamları 2018 yılında Türkiye ve dünya ekonomisini masaya yatırdı. Değerlendirme Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), Türkiye ve Dünya Ekonomisi: Genel Değerlendirme ve Güncel Gelişmeler konulu bir toplantı da ele alındı. Egeli Etkihaber'in de izlediği toplantıda TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu Türkiye ekonomisinin 2017 yılı performansını temel göstergeler açısından değerlendirdi ve 2018 beklentilerini açıkladı.

EKONOMİDEKİ KIRGINLIK

Toplantının açılışında konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Aydın Buğra İlter 2008 yılında yaşanan global krizden bu yana yavaşlayan dünya ekonomisinin yeniden canlanmakta olduğunu belirterek “Gelişmekte olan ekonomiler bu trendden genel olarak olumlu etkileniyor. Kısmi bahar havasına rağmen merkez bankalarının sıkı politika sinyalleri vermesi, küresel sermaye hareketlerinde olumsuz etkiler gösterebiliyor ve gelişmekte olan ekonomilerin kırılganlığının devam ettiğini gözlemliyoruz” dedi.

SEVİNDİRİCİ TABLO

EGİAD Başkanı İlter Türkiye ekonomisinin de 2017 yılının başında yapılan tahminlerin ötesinde bir performans gösterdiğini vurguladığı konuşmasında “Bu hepimiz açısından sevindirici bir tablo. Bununla birlikte olağanüstü halden olağan bir ortama geçilmesi ve hukuk sistemimizin güçlendirilmesinin ekonomimizi daha da olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Yakaladığımız büyümenin sağlıklı olarak devam ettirilebilmesi için, büyümenin kompozisyonunu değiştirmek suretiyle, iç talep ve kamu harcamaları ağırlıklı bir büyüme yerine, sanayi ve üretim bazlı ve ihracatın katkısının arttığı farklı bir senaryo oluşturmamız gerekiyor. Genç işsizlik, üniversite mezunları arasındaki işsizliğin yüksekliği, kadınların iş gücüne katılımı gibi alanlarda kat etmemiz gereken mesafeler var. Gelir dağılımındaki uçurumun artması, kentli nüfusun gerekli alt yapı ve ekonomik imkanlar olmaksızın artışı ülkemiz için iyileştirmemiz gereken bir alan. Bu durum maalesef tarım politikalarımızı da olumsuz etkilemektedir” dedi.

EKONOMİ İYİLEŞİYOR..

TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu konuşmasında küresel ekonominin iyileştiğini belirterek ”Dünya ekonomisinin önümüzdeki iki yıl boyunca benzer hızda büyümeye devam etmesi bekleniyor. 2017’de Türkiye ekonomisinin de büyüme performansı özel tüketim harcamaları ağırlıklı olmak üzere yüksek oldu. Bu sonucun alınmasında Kredi Garanti Fonu ile piyasaya sağlanan ek kaynak, vergi indirimleri, ılımlı küresel görünüm ve ihracatımızdaki artışın yanı sıra; göreceli olarak çok sıkı olmayan para politikası etkili oldu. Bu yüksek büyümenin bedelini de artan dış borç, yüksek enflasyon, yüksek cari açık ve artan bütçe açığı şeklinde ödüyoruz.” dedi.

TÜRK LİRASININ DURUMU

Dr. İmamoğlu BRICS ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türk Lirası’nın bir süredir negatif olarak ayrıştığını belirterek “Türkiye ekonomisinin kırılganlığı devam ediyor. Dış borcun GSMH’ya oranı altı ayda %47’den % 52’ye yükseldi. Çekirdek enflasyon 2004 yılındaki en yüksek seviyeye geri döndü. Buna karşın işsizlik oranlarının düşme eğilimine girmesi, sanayi üretim endeksindeki, ihracattaki ve turizm gelirlerindeki artışlar 2018 için umutlarımızı destekliyor.” dedi.

İş adamlarının toplantıda konuştukları yüreklere bir nebzede olsa su serpti. Egeli Etkihaber olarak, bu tür önemli etkinlikleri sizler için takip etmeye devam edeceğiz.

'EGENİN İMBATI ÜZERİNİZE OLSUN!...'

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.