1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Elazığ Kapalı Çarşı'da Orcik Alan Bir Daha Alıyor
Elazığ Kapalı Çarşıda Orcik Alan Bir Daha Alıyor

Elazığ Kapalı Çarşı'da Orcik Alan Bir Daha Alıyor

Elazığ’ın tarihini yansıtan en önemli alışveriş merkezlerinden Kapalı Çarşı, şehre gelen yerli veya yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

A+A-

Elazığ’ın tarihini yansıtan en önemli alışveriş merkezlerinden Kapalı Çarşı, şehre gelen yerli veya yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Kısa süre önce yenileme çalışması yapıldıktan sonra yeni bir kimliğe bürünen tarihi kapalı çarşı esnafa ve vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor.

Çarşı esnaflarından Yaşar Çelik, Elazığ’ın bünyesinde tarihi Kapalı Çarşı'da 12 yıllık esnaf olduğunu, Elazığ’a gelen yerli veya yabancı turistlere yöresel ürünlerini tanıttıklarını ifade etti. Çelik, "Bu ürünlerin başında orcik geliyor. Dut, üzüm veya ikisinin karışımından elde edilen orciğimiz var. Tabi bunlar tamamen doğal, köylünün bağda el yapımı ürünlerini servis ediyoruz. Lezzet olarak orciğin kendine has bir tadı var. Onuncu ayda piyasaya çıkan orcik, mart veya nisan ayına kadar devam eder. Üzüm orciğinin bittiği tarihte, bu defa dut orciği devreye giriyor. Bu dut orciği de yılın her ayında bulabileceğimiz bir ürün." dedi.

Çarşı esnaflarından Muhammet Doğan da Elazığ'da bulunan Kapalı Çarşı'da 9 yıllık esnaf olduğunu ifade ederek, "İki çeşit orcik bulunuyor. Orciğin içi cevizli veya ballı olarak yapılıyor. İpe dizilen cevizler, sonra hazırlanan üzüm bulamacına bir veya iki defa batırılıyor ve bir iki gün kuruması için bekletiliyor. Üzüm orciği köylüler tarafından yapılıyor, daha lezzetli oluyor. Zamanla orciğin üstü unlanıyor soğuktan dolayı, bu da orciğin taze ve kimyasal herhangi bir katkıdan uzak, doğal olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Kapalı Çarşı esnaflarından Serkan Gülten ise çarşının çok eski bir esnafı olarak 4. nesli devam ettirdiklerini söyledi. Kapalı Çarşı'daki esnaflığın babadan kalma bir iş olduğunu belirten Gülten, "Üzüm ve pekmezden yapılan orcikler var. Fabrika ve el yapımı orcik var. El yapımı orcik daha lezzetli." dedi.


CİHAN

Elazığ Kapalı Çarşı'da Orcik alan bir daha alıyor

Elazığ Kapalı Çarşı'da Orcik alan bir daha alıyor

Elazığ Kapalı Çarşı'da Orcik alan bir daha alıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.